Νάντια Δρακούλα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νάντια Δρακούλα γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη, στην Αθήνα.
Σπούδασε νομικά και δημοσιογραφία στην Αθήνα και στο Μάντσεστερ. Έκανε μαθήματα θεάτρου στη σχολή του David Mamet στη Νέα Υόρκη. Έχει εργασθεί ως δικηγόρος και δημοσιογράφος στην τηλεόραση, σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα και κατά καιρούς αρθρογραφεί. Είναι συνιδρύτρια του δημιουργικού γραφείου Make Ends Meet (MEM) και της πολιτιστικής εταιρείας Η Τρελλή Ροδιά (www.itrellirodia.com). Το 2016 ανέλαβε τον συντονισμό του δημιουργικού για τη σειρά των τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ “Αυτοί που τόλμησαν” (Cosmote History). Τα έργα της “Η Κυόκο στο Κέντρο της Γης” και “Προσωποπαγίδα” έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις. Το θεατρικό της έργο “Το σχοινάκι” ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο στη Νέα Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” τον Μάιο του 2017. Η σκηνοθεσία ήταν του Κώστα Παπακωνσταντίνου και η παρουσίαση του έργου εντασσόταν στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου “Ο συγγραφέας του μήνα”. Το μυθιστόρημά της «Κάμπινγκ – Τρία παιδιά και ένας σκύλος κατακτούν ένα νησί» κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Πατάκη και απευθύνεται σε μικρά και «μεγάλα» παιδιά. Γράφει σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Τα ταξίδια και η παραμονή της σε ξένες χώρες είναι συχνά το μοτίβο των έργων της.
Θεατρικά έργα
Το σχοινάκι (2015), Ευρασία
Το σχοινάκι (2017), Σοκόλη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Κάμπινγκ (2017), Εκδόσεις Πατάκη

Κάμπινγκ – Νάντια Δρακούλα

Τρία παιδιά κι ένας σκύλος κατακτούν ένα νησί


Η Αφροδίτη, ο Λέλος, η Μπιάνκα και ο σκύλος ο Μπελάς κάνουν διακοπές στο νησί της γιαγιάς τους. Όµως βαριούνται. Βαριούνται τόσο πολύ, ώστε µια µέρα αποφασίζουν να κατακτήσουν το απέναντι Nησί, που έχει σχήµα δεινόσαυρου! Ένας µυστηριώδης άγνωστος θα τους βοηθήσει να εκµεταλλευτούν τις δυνάµεις που τους παρέχει η φύση. Τα τρία παιδιά θα συναντήσουν εµπόδια και αντιπάλους. Kατακτώντας, όµως, το Νησί, θα ανακαλύψουν τον εαυτό τους…

Eικονογράφηση: Χρύσα Χουλιάρα

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2017, 176 σελ.

Το σχοινάκι – Νάντια Δρακούλα
Πόσο μακριά τεντώνει ένα σχοινάκι; Πόσο ψηλά μπορείς, αλήθεια, να πετάξεις; Και αν πέσεις, ξέρεις πώς να ξανασηκωθείς; Η Λίζα ήταν “ένα απόμακρο παιδί, σχεδόν αλλοπαρμένο”. Στο σχολείο της η διαφορετικότητα ήταν ξένο σώμα. Κάθε μέρα της ήταν ένας αγώνας για προσαρμογή, ένας αγώνας που έχανε, μέχρι εκείνο το βράδυ…
Χρόνια μετά, η Λίζα, ενήλικη πια, επιστρέφει στο ίδιο σχολείο μαζί με τον γιο της, αλλά αυτή τη φορά είναι ή νομίζει ότι είναι δυνατή. Θα συναντήσει τους παλιούς της “αντιπάλους”, αλλά και εκείνο το πρόσωπο που τη βοήθησε να “σηκωθεί”. Ο μύθος της Σταχτοπούτας διαβασμένος ανάποδα ή η αναζήτηση της πιο υπερεκτιμημένης (;) προσδοκίας. Της συγχώρεσης, των άλλων, του εαυτού μας.

Το έργο ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο στη Νέα Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος” τον Μάιο του 2017, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου “Ο συγγραφέας του μήνα”.

Θεατρικό, Σοκόλη, 2017, 64 σελ.

Το σχοινάκι – Νάντια Δρακούλα

Το κουδούνι χτύπησε μεσάνυχτα


Καιρό πριν την έκδοση αυτήν, έγραψα το “Σχοινάκι” για πρώτη φορά στα αγγλικά, με αφορμή ένα διαγωνισμό νέων συγγραφέων στην Αμερική. Ο διαγωνισμός ζητούσε την αποδόμηση ενός παραμυθιού. Ο μύθος της Σταχτοπούτας έπαιζε από παιδί στο μυαλό μου, όχι τόσο για το ευτυχές τέλος του, όσο για την αρχή του. Το κορίτσι που μεγάλωνε μέσα στις “στάχτες” υποφέροντας την αποδοκιμασία και την ταπείνωση που του επέβαλε το σπίτι του, μου θύμιζε κατά παραβολή σχολικές εικόνες..

Θεατρικό, Ευρασία, 2015, 104 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ευρασία, Σοκόλη, Εκδόσεις Πατάκη