Νάντια Στυλιανού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νάντια Στυλιανού είναι ποιήτρια και νεοελληνίστρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Μαθήτρια ακόμα στο Γυμνάσιο Ακρόπολης Λευκωσίας εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, “Γαλαξίες” (1979) που τιμήθηκε με το πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης Νέου Λογοτέχνη του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Πανεπιστήμιο Jean Moulin III της Λυών. Το 1997 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με διάκριση (DEA) με διατριβή που εκπόνησε στο Πανεπιστήμιo Paul Valery του Μονπελιέ με θέμα: “Ο έρωτας στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη”. Ως νεοελληνίστρια δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013. Tο βιβλίο της “Πλοίο διαρκείας η χώρα μου – η ελληνικότητα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη” (“La grecite dans l’oeuvre d’Odysseas Elytis”) εκδόθηκε στα γαλλικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Μεσογείου του Μονπελιέ. Μελέτες της έχουν περιληφθεί σε συλλογικούς τόμους και έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά (“Η αρχετυπική Ελλάδα στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη”, 2007· “Οι κόρες στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη”, 2011· “”εδιζησάμην εμεωυτόν”: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας στον Μικρό Ναυτίλο του Οδυσσέα Ελύτη”, 2012· “Από την όσφρηση στη γεύση: ένα καθρέφτισμα αισθήσεων και εικόνων στη ποιητική του Οδυσσέα Ελύτη και του Ναζίμ Χικμέτ”/”De la sensation de l’ odeur a la sensation du gout: un miroitement des sensations et des images chez Odysseas Elytis et Nazim Hikmet”, 2015, κ.ά.). Είναι ανώτερη μορφωτική λειτουργός στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, πρώην προϊσταμένη του Τομέα Γραμμάτων και Παραστατικών Τεχνών. Το 2018 διορίστηκε Μορφωτική Σύμβουλος στην Κυπριακή Πρεσβεία της Αθήνας, υπεύθυνη για το Σπίτι της Κύπρου.
Ποίηση
Το σκοτεινό γοβάκι (2017), Το Ροδακιό
Ο χορευτής και ο γητευτής (2021), Εκδόσεις Καστανιώτη

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Οδυσσέας Ελύτης – René Char (2020), Μελάνι

Συλλογικά έργα
Οδυσσέας Ελύτης: Ποίηση, θεωρία, πρόσληψη (2014), Ύψιλον

Ο χορευτής και ο γητευτής – Νάντια Στυλιανού

Ο χορευτής


Μέσα από τον θνησιγενή χρόνο και την ιλιγγιώδη αρχή, ο χορευτής και ο γητευτής κοιτάζουν τον κόσμο σαν να βρίσκονται πίσω από ένα εγκιβωτισμένο παράθυρο. Μέσα από μια γόνιμη συνομιλία με τους μύθους και την Ιστορία, κρυσταλλώνεται η αυτοσυνείδηση του καλλιτέχνη. Η φυσική και η μεταφυσική, το γήινο και το θείο, η πραγματική και η φαντασιακή πατρίδα, συμπλέκονται και συγκροτούν ένα αδιαίρετο όλο. Η Παναγία του Βορρά, η νυχτερινή Αλκμήνη, η Κασσάνδρα, μεταμορφώνονται αέναα· γίνονται αρχέτυπα σημαίνοντας μυστικά σήματα. O χορευτής και ο γητευτής, μέσα από τις διάφορες περσόνες, τον δύτη, τον ξένο, τον ποιητή-άγαλμα, ψηλαφούν τη σχέση του δημιουργού με την τέχνη, αναζητώντας τις συντεταγμένες του ποιητικού προσώπου.

Ποίηση, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021, 48 σελ.

Οδυσσέας Ελύτης-René Char – Νάντια Στυλιανού

Οδυσσέας ΕλύτηςΣημείο τομής αδαμάντινο
Μια πολιτιστμική σπουδή στην ποιητική της Μεσογείου


Όσο φωτεινός λάμπει στο στερέωμα της ποίησης ο Οδυσσέας Ελύτης, τόσο σκοτεινός αποκαλύπτεται ο Γάλλος ποιητής Rene Char, σχίζοντας το έρεβος με κεραυνοβόλους στίχους που μοιάζουν με χρησμούς. Έτσι, οι δυο ποιητές εκφράζουν αντιθετικές, αλλά και συμπληρωματικές όψεις του Μεσογειακού πολιτισμού, αποδεχόμενοι, ο καθένας με τον τρόπο του, την υψηλή επήρεια του αινιγματικού Ηράκλειτου. Ο Ελύτης εξυμνεί τη διαύγεια του ευήλιου Αιγαίου και ο Char την άγρια λιτότητα της βουνίσιας Προβηγκίας.
… Η Νάντια Στυλιανού προτείνει νέες προσεγγίσεις στην υφολογική ανάλυση των δύο ποιητών, υπογραμμίζοντας τις εμπειρίες του καθενός στον αγώνα για την ατομική και συλλογική ελευθερία.

Πρόλογος: Jacques Bouchard

Ερμηνεία και κριτική, Μελάνι, 2020, 184 σελ.

Το σκοτεινό γοβάκι – Νάντια Στυλιανού
Συχνά
μέσα από λωρίδες σκοτάδι
ακούγεται ένας παράξενος ήχος
σαν βόμβος μέλισσας
τυφλή ψηλαφώ τις λυσιμελείς λέξεις
έχουν καμπύλες γυναίκας
άρωμα κυπαρισσιού
ηδονικά χαϊδεύω το ι, το ο, το η
Σιωπή εντός
και εκτός
αυτός ο εκτυφλωτικός ήχος
μέσα από κλωστές βροχής
γυροφέρνει μέσα μας
και μας καίει σιγά-σιγά

Ποίηση, Το Ροδακιό, 2017, 49 σελ.

Πηγές: Biblionet, Το Ροδακιό, Μελάνι, Εκδόσεις Καστανιώτη