Νάση Τουμπακάρη

Νάση Τουμπακάρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νάση Τουμπακάρη γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Η συγγραφική της διαδρομή ξεκίνησε το 2006 με το Ο Λιόντας. Ένα τραγούδι σε ήχους, τραγούδια, μουσικές παλιών επαγγελμάτων, που εκδόθηκε από τον σύλλογο «Φίλοι του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ» και το Music Corner. Την ίδια χρονιά το κείμενο του βιβλίου ανέβηκε ως θεατρική παράσταση με τον ίδιο τίτλο στο ιστορικό υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο της Ένα βιολί διηγείται! – Εκπαιδευτικός οδηγός για τα λαϊκά μουσικά όργανα από τον σύλλογο «Φίλοι του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη» και τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων 2014 του Υπουργείου Πολιτισμού και με Εύφημο Μνεία από το περιοδικό Ο Αναγνώστης την ίδια χρονιά. Το 2017 ανέβηκε στο Θέατρο Στοά ο θεατρικός της μονόλογος Εγώ ο Μάρκος Βαμβακάρης, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θανάση Παπαγεωργίου. Το κείμενο βασίστηκε στην αυτοβιογραφία του Μάρκου Βαμβακάρη που επιμελήθηκε η Αγγελική Βέλου Κάιλ (εκδόσεις Παπαζήση) και παίχτηκε για τρεις συνεχόμενες θεατρικές περιόδους. Το μυθιστόρημα “Μινόρε μανές” είναι το πρώτο της.
Μυθιστορήματα
Μινόρε μανές (2022), Άγρα

Δοκίμια-Μελέτες-Λαογραφία-Μουσική
Ο Λιόντας (2006), Music Corner
Ένα βιολί διηγείται! (2013), Καλειδοσκόπιο

Συλλογικά έργα
Τέχνη και διαθεματικές εφαρμογές (2008), Ωρίων

Μινόρε μανές – Νάση Τουμπακάρη

Μινόρε μανέςΜυθιστορηματική ανάπλαση
της μουσικής ζωής στη Σμύρνη
1900-1922


ΠΩΣ « ΧΤΙΖΕΤΑΙ » ΕΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ; Ποιό είναι το περιβάλλον που τον διαμορφώνει ; Ανάμεσα σε πολλά άλλα μεγάλο ρόλο παίζει η οικογένεια. Έτσι, δώρισα στον ήρωά μου, τον Φώτο Χαρισιάδη, έναν πατέρα οργανοποιό και μουσικό. Δεν μου έφτανε αυτό. Ήθελα να τον προικοδοτήσω με το περιβάλλον μιας ολόκληρης πόλης που μαζί με τον αέρα ανέπνεε και τη μουσική, ώστε οι εμπειρίες και τα ερεθίσματα να είναι πλήθος. Έτσι κατέληξα να γράψω για τη Σμύρνη.
Ο Φώτος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ’ αυτή τη μουσική κολυμπήθρα, εξελίχθηκε σ’ ένα από τα καλύτερα βιολιά της αφού μαθήτευσε στον περίφημο Γιοβανίκα κι έπαιξε πλάι σ’ όλους εκείνους τους δεξιοτέχνες παιχνιδιάτορες που έκαναν τη Σμύρνη μουσικό παράδεισο της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο δρόμος του θα τον φέρει στις μεγάλες ταβέρνες και στις μπίρες, όπου θα παίξει με τον αφρό των Αρμένηδων, Τούρκων, Εβραίων και Ρωμιών μουσικών, στις αριστοκρατικές βεγγέρες, όπου θα συνοδέψει το τέιο των κυριών με Μπραμς και Μότσαρτ, ή στις δεξιώσεις του Σπόρτινγκ κλαμπ, για να παίξει όλες τις ευρωπαϊκές χορευτικές επιτυχίες της εποχής. Κοντά σ’ όλα αυτά θα ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου θα γνωρίσει τα Αθηναϊκά Καφέ Αμάν και τον Καραγκιόζη, και στην Αμερική, όπου θα γνωρίσει την τζαζ και θ’ ανεβεί στο πάλκο στο πλάι της Μαρίκας Παπαγκίκα αγγίζοντας με τη μιαν άκρη του δοξαριού του την Ανατολή και με την άλλη τη Δύση.
Κι όταν το καλέσει η ανάγκη, αψηφώντας τα αποκαΐδια, θα μπει στον αγώνα για την εκκένωση της αποβάθρας της Σμύρνης από εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
Μέσα απ’ όλα αυτά τα μουσικά ταξίδια γράφτηκε ο Μινόρε μανές, γιατί η Σμύρνη υπήρξε και θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη μας μ’ ένα τραγούδι. Μ’ έναν μανέ. Όμως, ο μανές αυτός μινόρε θα ’ναι πάντα, γιατί κρύβει την τραγική μοίρα της πόλης που τον γέννησε.

Μυθιστόρημα, Άγρα, 2022, 416 σελ.

Ένα βιολί διηγείται! – Νάση Τουμπακάρη

Ένα βιολίΕκπαιδευτικός οδηγός για τα λαϊκά μουσικά όργανα


Ένας οδηγός που επιδιώκει τη γνωριμία των παιδιών και των νέων με τη λαϊκή μουσική παράδοση. Η παραδοσιακή μουσική συνταιριάζει λόγο, μέλος και κίνηση σε μια αδιαίρετη τριάδα, όπου το τραγούδι, η μουσική και ο χορός συνδέονται με έθιμα και τελετουργίες του κύκλου των εποχών του χρόνου και του κύκλου της ζωής του ανθρώπου.

Η αφήγηση είναι πρωτότυπη, μεστή και άμεση, γεμάτη από ανθρώπινες ιστορίες και συναισθήματα, που μετουσιώνονται σε εικόνες και ήχους. Πολύτιμο σημείο αναφοράς αποτελούν οι πολλές φωτογραφίες, πολλές δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Τέλος, οι υποσημειώσεις που διατρέχουν παράλληλα το κείμενο, τεκμηριώνουν την αφήγηση και παραπέμπουν σε πλήθος πηγές.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Φίλους του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη
Περιέχει CD με μουσικά αποσπάσματα
Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων 2014

Μουσικά όργανα, Καλειδοσκόπιο, 2013, 93 σελ.

Ο Λιόντας – Νάση Τουμπακάρη

Ο ΛιόνταςΈνα ταξίδι σε ήχους, τραγούδια, μουσικές παλιών επαγγελμάτων


Το βιβλίο της Νάνσης Τουμπακάρη επιχειρεί να φέρει σε επαφή τον αναγνώστη με ορισμένα παλιά επαγγέλματα και τις μουσικές, τα τραγούδια και τους ήχους που σχετίζονται με αυτά, με έναν πραγματικά πρωτότυπο τρόπο.
Έτσι, οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν, συνδέθηκαν και τοποθετήθηκαν στο αφήγημα με τίτλο “Ο Λιόντας – Ένα ταξίδι σε ήχους, τραγούδια, μουσικές παλιών επαγγελμάτων”, που αποτελεί το πρώτο μέρος του βιβλίου. Το αφήγημα γίνεται ερέθισμα για ένα ταξίδι στη λαϊκή παράδοση. Περιλαμβάνει λαογραφικές, ιστορικές και μουσικολογικές πληροφορίες για κάποια επαγγέλματα, όπως και για τη μουσική, τον ήχο ή τον χορό που συνδέονται με αυτά. Συνοδεύεται από ιστορικές φωτογραφίες που δίνουν επί πλέον πληροφορίες αλλά και μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα όχι μόνο των επαγγελμάτων αλλά και του τρόπου ζωής σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου στις αρχές του περασμένου αιώνα… (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Επιμέλεια: Νίκος Διονυσόπουλος
Περιέχει CD
Περιέχει Βιβλιογραφία

Λαογραφία, Λαϊκά τραγούδια, Music Corner, 2006, 127 σελ.

Πηγές: Biblionet, Καλειδοσκόπιο, Music Corner, Άγρα