Νάσος Μαρτίνος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νάσος Μαρτίνος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1946.
Είναι ψυχίατρος. Από το 1982 ζει και εργάζεται στην Κέρκυρα. Έχει ασχοληθεί με την ποίηση, το μυθιστόρημα και το δοκίμιο. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Πόρφυρας”.

Loredano η πρόκληση των αθώων – Νάσος Μαρτίνος
Στην ανατολή του 18ου αιώνα, στο Βορρά της Κέρκυρας συμβαίνουν δυσερμήνευτα κακά και αναπάντεχα καλά. Μέσα στην πάλη του καλού και του κακού, κανείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση, αλλά και κανείς αργότερα δεν τόλμησε να μιλήσει ποτέ γι’ αυτά. Μόνο οι πρωταγωνιστές του δράματος, μόνο όσοι έζησαν στη δίνη της φοβερής πρόκλησης θα μπορούσαν να μιλήσουν: ο Νικόλας Σκάρπας, η Ρόδινη Πρωτοψάλτη-Σκάρπα, ο Ευγένιος Πρωτοψάλτης, ο παπα-Αιμίλιος Μαρτίνος, ο Σιορ Σταυράκης Ανδρόνικος, ο Μάριος Δαπόντες Προβατάς, η Αγαθή Σκάρπα, η Ελένη Κουρσάρη…

Μυθιστόρημα, Απόστροφος, 2001, 332 σελ.

Ο ήλιος του Μάρτη – Νάσος Μαρτίνος
Ο Μάρτης. Μήνας αμφιθυμικός κι απρόβλεπτος σαν τις ψυχές των ανθρώπων. Η πόλη και το νησί, με τον όγκο του Παλιού Φρουρίου, τη Θάλασσα του Όρμου, την Πλατεία με το άγαλμα του Κυβερνήτη. Ο έρωτας. Ο Κυριάκος και η Αφροδίτη που κουβαλάνε τις αγωνίες και τις ενοχές των γονιών τους από το παρελθόν.
Ένας κουρασμένος ψυχαναλυτής, ο Αλκίνοος Δουράς, παλεύει για την ισορροπία των ψυχών τους. Παλαιά και σύγχρονη απειλή το πρόσωπο του κυρ Ιάκουμου Σανσοπράνου.
Όμως για όλα έχει λόγο το κυρίαρχο πρόσωπο, ο Ροδάνθης Καλλούς, με τα μελένια μάτια σαν από βυζαντινό αρχάγγελο. Αθικτος από το χρόνο, επανέρχεται κατά καιρούς να προειδοποιήσει για το καλό ή το κακό. Έχει μόνο την υποχρέωση μιας αποστολής, να σώσει ένα εβένινο κουτί με ιερές εβραϊκές γραφές και να το αποδώσει όπου χρειάζεται.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2006, 340 σελ.

Κ. 527 – Νάσος Μαρτίνος
“Καίχελ 527¨” είναι ο αριθμός καταλόγου των έργων του Μότσαρτ που αντιστοιχεί στην “όπερα των οπερών”, τον “Don Giovanni”. Ο Μιχαήλ Δριαλίτις συγκλονισμένος από τη γνωριμία με το έργο στη Βιέννη του 18ου αιώνα συναντιέται με τον ίδιο τον Μότσαρτ και αποφασίσει ν’ ανεβάσει το έργο στους Κόρφους, την πατρίδα του. Ο σύγχρονος έρωτάς του για την Laurenza Belfior αποκτάει για τον Μιχαήλ διαστάσεις ζωής και αντίστασης στην ιδέα του θανάτου. Ο Don Giovanni (Δον Χουάν) γίνεται ο ήρωας που ενσαρκώνει αυτό το πρότυπο. Για το ρόλο επιλέγεται ένας νεαρός ιερωμένος με θαυμάσια φωνή, ο Ιωάννης Καρτάνος. Η απόσπασή του από την Εκκλησία και η προσπάθεια μεταστροφής του σε ένα γνήσιο Δον Χουάν, κατάλληλο για το ρόλο του μεγάλου εραστή, φέρνει τη σύγκρουση με τις εξουσίες. Ο έρωτας κι ο θάνατος, η ματαίωση και η ελπίδα, η επιμονή και η απογοήτευση εναλλάσσονται συνεχώς και οδηγούν σ’ ένα απρόβλεπτο τέλος.

Μυθιστόρημα, Διώνη, 2009, 273 σελ.

Ο Ροδάνθης των ονείρων – Νάσος Μαρτίνος
Έχει μάτια μελένια, σαν αρχάγγελος βυζαντινής αγιογραφίας. Ο Ροδάνθης Καλλούς καλείται σε μια μυστική αποστολή? να βρει και να αποδώσει ένα εβένινο κουτί με ιερές γραφές. Ο εντολέας δεν είναι του κόσμου τούτου. Σε αυτή την αναζήτηση ο Ροδάνθης θα γνωρίσει τον Κυριάκο και την Αφροδίτη, την Μαρία Χρυσοβιτσιάνου, που κατέχει το “χάρισμα”, τον αμείλικτο Ιάκουμο Σανσοπράνο, το Αλκίνοο Δουρά, κουρασμένο ψυχαναλυτή, την όμορφη Ζαΐρα, τη σταθερή και αληθινή Δάφνη, τον παπα – Σαύρα κι ένα Εβραίο ραβίνο. Ένα καλειδοσκόπιο χαρακτήρων, όπου τελικά όλοι εμπλέκονται σε ένα διαχρονικό δράμα. Όταν ο Ροδάνθης ερωτεύεται, ζει την αγωνία της απόφασης για μια μεγάλη θυσία…

Μυθιστόρημα, Οσελότος, 2015, 376 σελ.

Μυθιστορήματα
Loredano η πρόκληση των αθώων (2001), Απόστροφος
Ο ήλιος του Μάρτη (2006), Εκδόσεις Πατάκη
Κ. 527 (2009), Διώνη
Ο Ροδάνθης των ονείρων (2015), Οσελότος

Πηγές: BIBLIONET, Απόστροφος, Εκδόσεις Πατάκη, Διώνη, Εκδόσεις Οσελότος