Νατάσα Σιδέρη

Ελληνες λογοτέχνες

Η Νατάσα Σίδερη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συγκριτική Πολιτική στο University of York της Αγγλίας και Σύγχρονη Γαλλική Φιλοσοφία στο King’s College του Λονδίνου. Είναι θεατρική συγγραφέας, διηγηματογράφος και μεταφράστρια. Tα πρώτα της θεατρικά έργα γράφτηκαν και παρουσιάστηκαν στα αγγλικά. Το 2013 το έργο της με τίτλο “Στη γέφυρα” (“On The Bridge”) απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό που διοργάνωσε η ομάδα Origins και παρουσιάστηκε στο αγγλικό κοινό τον ίδιο χρόνο. Ακολούθησε “Το νησί της αθανασίας” (“The Island of Immortality”), το οποίο βραβεύτηκε στο διαγωνισμό θεατρικού έργου του ιδρύματος Ronald Duncan Literary Foundation, και περιόδευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σκηνοθεσία της ομάδας The Certainty of Chance Theatre Company. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2015, παρακολούθησε το Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2016 η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών της απένειμε έπαινο για τη νουβέλα “Τρεις στις πέντε”. Το 2017 το έργο της “Τιτανομαχίες” (Σοκόλη, 2017) παρουσιάστηκε στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Υρώς Μανέ, ως μέρος της δράσης Ο Συγγραφέας του Μήνα. Το 2018 κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο “Κυρίαρχοι πονηροί λογισμοί” από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος, με την οποία απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού “Ο Αναγνώστης”. Άλλα διηγήματά της έχουν εμφανιστεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα.

Τιτανομαχίες – Νατάσα Σίδερη
Κυριακή μεσημέρι κι η οικογένεια μαζεύεται για φαγητό. Μια τούρτα σιο τραπέζι μαρτυρά διπλή χαρά. Σήμερα είναι τα γενέθλια του πατέρα. Τα τελευταία που θα γιορτάσει ως αφεντικό της οικογενειακής επιχείρησης. Από αύριο, η σκυτάλη θ’ αλλάξει χέρια, την επιχείρηση θ’ αναλάβουν ο γιος κι η κόρη. Αν η τούρτα δεν έπεφτε κάτω, μπορεί και να είχαν πάει όλα καλά. Η συγκέντρωση να είχε τελειώσει “αναίμακτα”. Ο πατέρας να είχε παραδώσει αδιαμαρτύρητα το στέμμα. Όμως η τούρτα είναι ήδη στο πάτωμα. Κι αντί για κουτάλια, έχουν ήδη βγει τα μαχαίρια.

Θεατρικό, Σοκόλη, 2017, 56 σελ.

Κυρίαρχοι πονηροί λογισμοί – Νατάσα Σίδερη
Εφτά διηγήματα, εφτά ιστορίες εγκλεισμού, εφτά κτίρια που οι τοίχοι τους διαποτίστηκαν από αμαρτίες ανθρώπων, εφτά ήρωες που παλεύουν ή όχι να ξεφύγουν. Εφτά αμαρτήματα που ενώ στη Δύση κατηγοριοποιήθηκαν γρήγορα απειλώντας ψυχές με αιώνια καταδίκη, στην Ελλάδα κατέφτασαν με λιγότερη φόρα, ως κυρίαρχοι πονηροί λογισμοί.
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” 2019

Διηγήματα, Ο Μωβ Σκίουρος, 2018, 192 σελ.

Διηγήματα
Κυρίαρχοι πονηροί λογισμοί (2018), Ο Μωβ Σκίουρος

Θεατρικά έργα
Τιτανομαχίες (2017), Σοκόλη

Συλλογικά έργα
Έλα στη θέση μου (2015), Ταξιδευτής

Βραβεία-Διακρίσεις
Κυρίαρχοι πονηροί λογισμοί – Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” 2019

Πηγές: BIBLIONET, Σοκόλη, Ο Μωβ Σκίουρος