Νεοφύτα Ευαγγέλου

Νεοφύτα Ευαγγέλου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Η Νεοφύτα Ευαγγέλου, γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1955.
Οι γονείς της κατάγονται από την Πάφο. Φοίτησε στο Λανίτειο Λύκειο, ακολουθώντας τη θετική κατεύθυνση. Είναι απόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Βιολογίας. Εργάστηκε σαν καθηγήτρια Βιολογίας στην Αθήνα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Με την επιστροφή της στην Κύπρο, συνέχισε να εργάζεται σαν εκπαιδευτικός στη Δημόσια Εκπαίδευση. Αφυπηρέτησε από την Δημόσια Υπηρεσία, το 2020 σαν Διευθύντρια Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Σαν εκπαιδευτικός έμαθε να είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά, κυρίως, προβλήματα.
Η συγγραφή, αποτελούσε το κρυφό της πάθος και χαίρεται που τα τελευταία χρόνια της έδωσαν την ευκαιρία να αφιερωθεί σε αυτό που αγαπά. Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο: «Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας» από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Νιώθει τυχερή που άρχισε να ασχολείται συστηματικά με την πεζογραφία στην φάση της πλήρους ωριμότητα, έχοντας πίσω της, πολλαπλές εμπειρίες. Από το 1987 είναι παντρεμένη και εκτιμά ότι το μεγαλύτερο απόκτημα στην ζωή της, αποτελούν οι δυο της κόρες και η εγγονή της, που λατρεύει.
Μυθιστορήματα
Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας (2021), Συμπαντικές Διαδρομές
Ανατροπές (2022), Συμπαντικές Διαδρομές

Ανατροπές – Νεοφύτα Ευαγγέλου

Ανατροπές


Η Σοφία με τον σύζυγο της Σαμ και τον γιο τους, Αντρέα, παρέα με ένα φιλικό τους ζευγάρι, παραθερίζουν, αμέριμνοι στο Πουκέτ όταν το τσουνάμι ξεσπά. Ο δωδεκάχρονος Αντρέας και η συνομήλικη του Μάνι, από το νησί, εξαφανίζονται στα κύματα. Oι πρωταγωνιστές σε κατάσταση πανικού, ψάχνουν τον μικρό. Οι παλιές παραλείψεις, τα λάθη και τα θαμμένα τους μυστικά ζωντανεύουν, κατακλύζοντας το μυαλό τους.
Στο Λονδίνο, χρόνια μετά, οι ήρωες στροβιλίζονται στο τούνελ νέων απρόσμενων ‘κυκλώνων’. Τα πέπλα της σιωπής απομακρύνονται. Οι αντιπαλότητες εκδηλώνονται, αισθήματα και σχέσεις δοκιμάζονται άγρια και σκληρά. Οι ανατροπές εμφανίζονται καταιγιστικές.
Θα μπορέσουν άραγε οι ήρωες να προσπεράσουν τις πληγές;
Τα δυο παιδιά έζησαν μαζί τον χαλασμό και τη συμφορά. Η τραγωδία τους ενώνει με ένα άρρηκτο δεσμό. Τη στιγμή του αποχαιρετισμού, υπόσχονται να μην χαθούν ποτέ.
Με τα χρόνια, οι καρδιές τους πάλλονται, συντονισμένα. Δίπλα τους ‘στέκει’ ένας φύλακας Άγγελος. Ο έρωτας τους βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι της, στην Λεμεσό. Απέναντι τους ‘στέκει’ και ‘τρέχει’ κάποια που γυρεύει μανιακά εκδίκηση.
Θα προλάβουν άραγε;
Άνθρωποι από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία και κουλτούρες συμπορεύονται και παλεύουν μαζί. Με χαρακτήρα πολυπολιτισμικό, το έργο ταξιδεύει τους ήρωες στην ομορφιά, στις παραδόσεις και στις επιρροές μακρινών αλλά και κοντινών τοπίων. Το Πόρτο Τιμόνι στην Κέρκυρα αποδεικνύεται φάρος ψυχής, σε μια κρίσιμη στιγμή.

Η μυθοπλασία εναρμονίζεται με τα ιστορικά γεγονότα της θεομηνίας, τα οικολογικά προβλήματα του Πλανήτη μας και με την ιστορία της ίδιας της Γης. Ένα μάθημα πίστης στα όνειρα μας και ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο πάνω στη Γη.

Μυθιστόρημα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2022, 530 σελ.

Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας – Νεοφύτα Ευαγγέλου

Ακτινοβολώντας


Η Μιράντα, δεν συμμερίζεται το όραμα του συζύγου της, Δημήτρη, για απόλυτη προσήλωση στις εργασίες της εξελισσόμενης Βιομηχανίας τους. Η ξαδέλφη του, η Ηλιάνα, απλή υπάλληλος τους, ανταποκρίνεται με πλήρη αφοσίωση. Ένας μυστικός ανταγωνισμός και μια αντίστροφη κούρσα αρχίζει ανάμεσα στις δυο γυναίκες. Η Ηλιάνα εισχωρεί και εδραιώνεται στη Βιομηχανία όλο και περισσότερο, εκτοπίζοντας τελικά τη Μιράντα οριστικά. Από την άλλη, η Μιράντα, τρυπώνει και φωλιάζει στην καρδιά του Μάχου, του άντρα της Ηλιάνας, απομακρύνοντας την προς τα έξω για καλά.
Η ζωή του Μάχου σφραγίζεται με τον έρωτα του για τη Μιράντα και την αγάπη των παιδιών που του χάρισαν, οι δυο του γάμοι. Ωστόσο νιώθει το αληθινό του όνειρο ανεκπλήρωτο, αγνοώντας για χρόνια, την πραγματικότητα που προσδοκούσε πιο πολύ. Θα μάθει ποτέ την κρυμμένη αλήθεια;
Αυτό που ενώνει τους δυο εραστές είναι η δίψα τους για την αληθινή αγάπη. Αυτό που τους χωρίζει είναι η ετοιμότητα τους για τις θυσίες, που απαιτεί ο έρωτας τους.
Οι πρωταγωνιστές στροβιλίζονται στο ‘τούνελ’ της αιώνιας πάλης, ανάμεσα στην συνθηκολόγηση και την περήφανη αντίσταση. Οι πολυεπίπεδες συγκρούσεις φέρνουν στο φως τις ζοφερές αποχρώσεις της ψυχής και του νου. Θα καταφέρει άραγε η αγάπη τους να τις προσπεράσει;
Όταν ο ιός του sars covid-2 οδηγεί τον Μάχο στην μονάδα αυξημένης φροντίδας η πανδημία στέλνει και στο σπίτι της Μιράντας τα μηνύματά της.
Η ιστορία εξυμνεί τη δύναμη της αγάπης, εναρμονίζοντας τη μυθοπλασία με τα αληθινά ιστορικά γεγονότα της πανδημίας του Covid-19.
Ένα μάθημα πίστης στην αλήθεια που όσοι τη διαβάσουν θα τη θυμούνται.

Μυθιστόρημα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2021, 596 σελ.

Πηγές: Biblionet, Συμπαντικές Διαδρομές