Νίκη Γρηγορίου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νίκη Γρηγορίου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Φοίτησε στο Τοσίτσειο Εκάλης και στο Αρσάκειο Ψυχικού. Εργάστηκε ως δασκάλα σχεδόν μία δεκαετία στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα και στη συνέχεια σε δημόσια σχολεία της Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής. Έκανε μετεκπαίδευση στη Γενική Αγωγή στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και Μεταπτυχιακές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο ίδιο Ίδρυμα εκπόνησε και τη διδακτορική της διατριβή με θέμα Παιδική ηλικία και ετερότητα στα σχολικά εγχειρίδια Γλώσσας του Δημοτικού σχολείου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δημοσθένη Δασκαλάκη.
Έχει λάβει μέρος ως ομιλήτρια σε πανελλήνια συνέδρια του Υπουργείου Παιδείας και οι εισηγήσεις της έχουν δημοσιευθεί στα επίσημα πρακτικά τους. Είναι μέλος του Λυκείου Ελληνίδων, όπου υπηρετεί πιστά τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της ελληνικής παράδοσης.
Το “Αναζητώντας το παιδί” είναι η πρώτη ατομική συγγραφική της προσπάθεια.
Δοκίμια-Μελέτες-Ψυχολογία
Αναζητώντας το παιδί (2021), Κουκουνάρι

Αναζητώντας το παιδί – Νίκη Γρηγορίου

Αναζητώντας το παιδί


Όποιος είναι ζωντανός είναι σίγουρο πως έχει υπάρξει παιδί. Τα γηρατειά δεν είναι δεδομένα, η παιδική ηλικία όμως είναι! Με αυτήν ξεκινάει η πορεία του ανθρώπου στη ζωή μέχρι τα 18 του χρόνια, που η κοινωνική σύμβαση προστάζει πως περνάει στην ενηλικότητα. Το παιδί αποτελεί το παρελθόν τού ενήλικα και οι εμπειρίες και οι γνώσεις που συνέλεξε στην παιδική του ηλικία αποτελούν τη φαρέτρα του για την ενήλικη ζωή του.

Το παιδί μάς ενδιαφέρει, καθώς όλοι μας έχουμε μια στενή σχέση μαζί του. Υπήρξαμε παιδιά, μεγαλώνουμε τους γιους και τις κόρες μας, έχουμε εγγόνια, ανίψια, βαφτιστήρια, μαθητές, ασθενείς, γειτονόπουλα. Αναπτύσσουμε σχέσεις μαζί τους, συναισθήματα γι’ αυτά, στάσεις και συμπεριφορές απέναντί τους, προσδοκίες για το παρόν και το μέλλον τους, μέσα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που διαφέρει κάθε φορά από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή.

Το βιβλίο αυτό μάς παρουσιάζει την παιδική ηλικία όπως αυτή αναπαρίσταται στα κείμενα των σχολικών εγχειριδίων Γλώσσας του Δημοτικού των τελευταίων σαράντα ετών. Χαλαρώστε κι αφεθείτε σε αυτό το μαγικό ταξίδι! Είναι σίγουρο πως κάπου εκεί θα αναγνωρίσετε πολλά γνώριμά σας παιδιά ή και τον εαυτό σας παιδί!

Ψυχολογία, Γονείς και παιδιά, Κουκουνάρι, 2021, 344 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κουκουνάρι