Νίκη Σταυρίδη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νίκη Σταυρίδη γεννήθηκε στην Κωσταντινούπολη.
Tο 1979 ήρθε στην Αθήνα. Έχει ζήσει κάποια χρόνια στη Μυτιλήνη και στη Βενετία. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Κωσταντινούπολη και Κοινωνική Ανθρωπολογία στη Μυτιλήνη. Μεταφράζει από και προς τα τουρκικά, από τα αγγλικά και τα ιταλικά. Συμμετείχε για χρόνια σε ομάδες του αυτόνομου γυναικείου κινήματος.
Διηγήματα
Μικρές αστόλιστες ιστορίες (2018), Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Συλλογικά έργα
Τουρκική λογοτεχνία (2007), Εταιρεία Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής

Μικρές αστόλιστες ιστορίες – Νίκη Σταυρίδη
Διηγήσεις
Εικόνες και στιγμιότυπα αποχαιρετισμού από μια περασμένη εποχή στην Πόλη.
Ο Γιούρι, η Θάλεια Νομίδου, το Αμπίτ Χαν, η Ρωμαλέα, η γιαγιά, η άλλη γιαγιά, το παλιό Larousse, οι “Τετράρχες” στο παλάτι των Δόγηδων, που άφησαν το ένα ποδαράκι τους στον Ιππόδρομο της Κωσταντινούπολης, ο Νεντίμ, η εκδρομή στο Γιάκατζικ που δεν έγινε, η Κάρεν και τα τσιμισίρια, η πολυκατοικία “Τουγμπά” στο Μπεμπέκι, η θεία Αυγούστα, το Γκέμλικ, τα μνήματα στο Μπαλουκλή (ελληνικά), τα μνήματα στο Καντίκιοϊ (ελληνικά), τα μνήματα στο Ζιντζιρλίκουγιου (τουρκικά), το βιολί και το κοντσέρτο του Βιενιάφσκι, η Κική, η Αρασιά, τα πετραδάκια της Μπρούσας, τα ιτσλί, ο Γιάννης, ο Βασίλης, το αηδόνι στο Νηχώρι…
Πρόσωπα και σημεία μέσα στον χρόνο και τους τόπους. Μια φευγαλέα καταγραφή, “άφκιαστη κι αστόλιστη”. Επειδή, “αν δεν το διηγηθείς, δεν υπάρχει”.

Διηγήματα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2018, 111 σελ.

Πηγές: Biblionet, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Please wait...