Νίκη Τριανταφυλλίδη (1942-2013)

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και ήταν κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη.
Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τη Σχολή του Πέλου Κατσέλη και για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο σανίδι το 1963 με το έργο “Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”. Στο θέατρο συνεργάστηκε με όλα τα “ιερά τέρατα”, όπως τον Μινωτή, τον Βολανάκη και την Λαμπέτη, όπως και με το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ. Έγραψε τα έργα “Πάρτυ στο σπίτι της Ελισσάβετ Π.”, “Ηχώ και νάρκισσος”, “Τρελή Ελένη”, τα οποία παρουσιάστηκαν σε δική της σκηνοθεσία, ενώ μετέφρασε και διασκεύασε μεταξύ άλλων έργα των Σαίξπηρ, Λόρκα, Ζενέ και Αριστοφάνη. Όλο αυτό το σημαντικό υλικό το κληροδότησε στη κόρη της, την ηθοποιό και σκηνοθέτη Ζωή Μασούρα. Στα τελευταία χρόνια της καριέρας της, τη δεκαετία του ’90, δημιούργησε το θέατρο Προσκήνιο στην πλατεία Βάθη, όπου ανέβασε σε δική της σκηνοθεσία την “Κοντέσσα Βαλέραινα”, τον “Εραστή” του Πίντερ, κ.ά.
Πρωταγωνίστησε στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο (με χαρακτηριστική την ερμηνεία της στην Ευριδίκη Β.Α. 2037 του Νίκου Νικολαΐδη) για πάνω από τρεις δεκαετίες. Το 1970 τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία 20 χρόνια είχε αποσυρθεί λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Εφυγε από τη ζωή στις 13 Μαΐου 2013, στην Αθήνα.

Ψαλμός στη σιωπή – Νίκη Τριανταφυλλίδη
Η Νίκη Τριανταφυλλίδη από την αρχή της καλλιτεχνικής της ζωής υπήρξε ανήσυχο και ανατρεπτικό πνεύμα. Με μεγάλη πορεία στο θέατρο και στον κινηματογράφο, με σκηνοθέτες και ηθοποιούς να ακουμπούν τα όνειρα τους και τις εμπνεύσεις τους στην δική της υποκριτική δεινότητα. Το ιδιαίτερα εκφραστικό της πρόσωπο με τα μεγάλα της μάτια, έδινε ζωή στους ρόλους και πνοή ανεξαρτησίας στις ηρωίδες που υποδυόταν. Η γραφή ήταν ο έρωτας της. Εκεί έβρισκε όλα όσα θα ήθελε να εκφράσει και να διηγηθεί. Πολλά από τα θεατρικά της έργα ανέβηκαν στο θέατρο με επιτυχία. Την πλευρά της γραφής την κράτησε σφιχτά μέσα στα χέρια και στο μυαλό της. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι καρπός αυτής της σχέσης με τα γράμματα και τις λέξεις. Πρώτη φορά θα περιηγηθούμε, με ένα αφήγημα και όχι θεατρικό έργο, στην επινοημένη πραγματικότητα της Νίκης, ανοίγοντας ένα παράθυρο διαλόγου και δημιουργικής διαδικασίας.

Αφήγημα, Κουίντα, 2018, 111 σελ.

Αφηγήσεις
Ψαλμός στη σιωπή (2018), Κουίντα

Θεατρικά έργα
Τρελλή Ελένη
Ηχώ και Νάρκισσος
Πάρτυ στο σπίτι της Ελισσάβετ Π.

Μεταφράσεις
Δούλες, Ζαν Ζενέ
Εκκλησιάζουσες, Αριστοφάνης
Ο Βασιλιάς Λήρ, Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Πιρλιπλίν και Μπελίσσα, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα
Shakespeare, William, Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ (2017), Εκδόσεις Βακχικόν

Πηγές: Biblionet, wikipedia.org, Κουίντα