Νικόλας Καλόγηρος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νικόλας Καλόγηρος γεννήθηκε το 1989 στα Τρίκαλα.
Έχει σπουδάσει Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία, Μετάφραση και Διαπολιτισμική Επικοινωνία, Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία και Πολιτισμό στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο.
Έχει ζήσει στη Γαλλία, στη Βρετανία και στην Αίγυπτο.
Είναι καθηγητής αγγλικών και μεταφραστής.

Σλάλομ – Νικόλας Καλόγηρος

Σλάλομ θα πει ελιγμός. Μια ομάδα ένοπλων ιθαγενών του διαδικτύου επιχειρεί μια ημιτελή ληστεία τράπεζας. Κι ο Λάζαρος, εκτός από το να φτιάχνει τοστ και να μαγειρεύει μεζέδες κάθε μέρα, έχει τώρα να σκεφτεί τα κλοπιμαία. Σλάλομ θα πει περιστροφή. Κάμποσα χιλιόμετρα βορειότερα, μια αμαζόνα Εισαγγελέας εξαρθρώνει ένα μικρό κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών αλλά κάτι φαίνεται πως την παρασύρει σε βαθύτερα νερά από αυτά που είχε φανταστεί. Σλάλομ θα πει ζιγκ-ζαγκ Ο Πέτρος, ιδιωτικός ντετέκτιβ, τη βγάζει στα προποτζίδικα και μελετά την προκήρυξη της πρωτοεμφανιζόμενης, στο αντάρτικο πόλης, ομάδας “Κύκλος Ισερίν- Ροή Ενάντια στον Τεχνοφετιχισμό”. Σλάλομ σημαίνει στροβιλισμός. Ο Αρσένης δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη και μιλάει μόνο από τα καρτοτηλέφωνα της Χώρας. Ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα βρίσκεται η Κανελόνησος: μια ξέρα για τους τρελαμένους ναύτες της μητρόπολης. Μια νουβέλα σε σελλοτέηπ, κολλημένη θητεία στο θραύσμα. Μια ξυπόλητη ραψωδία της μνήμης για τον ίλιγγο του φιλιού της γαλαρίας, για το νυχτερινό γκράφιτι που θα δεις το πρωί, για το αθώο αποκαλόκαιρο της ελληνικής πολυνησίας.
Σλάλομ είναι η τροπή που ίσως τα πράγματα θα μπορούσαν να πάρουν.

Μυθιστόρημα, Πανοπτικόν, 2016, 133 σελ.

Κάιρο, Μητέρα του κόσμου – Νικόλας Καλόγηρος

Μια ιστορία έρωτα και εξέγερσης
Mετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 στην Αθήνα, ο Μηνάς Μερσίνης καταφεύγει στο Κάιρο με πλαστό διαβατήριο και μια αποστολή. Με απόφαση της ακροαριστερής οργάνωσης στην οποία ανήκει πρέπει να δράσει παράνομα ενάντια στο τριαντάχρονο αυταρχικό καθεστώς. Η αινιγματική διδακτορική φοιτήτρια Ριχάμ Χουσεΐν Γουίλιαμς του εξασφαλίζει νόμιμη κάλυψη, αλλά του ρίχνει κι ένα βέλος στην καρδιά.

Ολόκληρη η χώρα βράζει στο καζάνι της μεγάλης αλλαγής. Γυναίκες παθιασμένες με την αιγυπτιακή μυθολογία, καθεστωτικοί πολιτικοί, ισλαμιστές, αντεργκράουντ μουσικοί, νεαρές ακτιβίστριες, μυστικοί αστυνομικοί και απεργοί συναντιούνται στην αφρικανική μητρόπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων. Το ταξίδι του ήρωα θα τον φέρει στην Πλατεία Ταχρίρ.

Οι μητρικές ρίζες, τα Κρυμμένα ποιήματα του Καβάφη, τα μπλουζ των Τουαρέγκ, ο Νείλος, ο έρωτας και η επανάσταση είναι η πυξίδα που τον οδηγεί στην κάτω πλευρά της Μεσογείου.

Θα μπορέσει να ανασάνει τον πρώτο ελεύθερο αέρα; Θα καταφέρει άραγε να χαράξει το δικό του μονοπάτι του προτού η Άνοιξη χαθεί ξανά για πάντα;

Ένα μυθιστόρημα φόρος τιμής στις γειτονιές του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Μια ιστορία για την πυρετική τροχιά προς την Αραβική Άνοιξη. Ένα αφηγηματικό νεύμα προς την Αίγυπτο, τη μητέρα όλων των μύθων.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2019, 272 σελ.

Μυθιστορήματα
Σλάλομ (2016), Πανοπτικόν
Κάιρο, Μητέρα του κόσμου (2019), Κέδρος

Πηγές: Biblionet, Κέδρος, Πανοπτικόν