Νικολέτα Καπίλλα

Νικολέτα Καπίλλα

Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Η Νικολέτα Καπίλλα γεννήθηκε το 1982 στη Λεμεσό.
Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου «Επιστήμες της Αγωγής» με κατεύθυνση την Ψυχολογία και τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Κύπρου). Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε δημοτικά σχολεία της Κύπρου. Αποτέλεσε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Νεανικής Έκδοσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού «Καθ’ Οδόν» (2007-2017). Κυκλοφορεί το βιβλίο της Μια φορά και ένας Ρο! (εκδόσεις i-Write.)
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Μια φορά και ένας Ρο! (2019), Εκδόσεις iWrite
Έξυπνα ηλεκτρονικά VS έξυπνα βιβλία (2021), Ελληνοεκδοτική
Η κυρία Γενναιοδώρα (2022), Βιβλιοσκόπιο
Η χρονιά που όλα έγιναν γκρι (2023), Κέδρος

Βραβεία-Διακρίσεις
Η χρονιά που όλα έγιναν γκρι – Α΄ Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου 2021

Η χρονιά που όλα έγιναν γκρι – Νικολέτα Καπίλλα

Η χρονιά πουΕφηβικό μυθιστόρημα


Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Έγιναν τόσο πολλά που δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Αν σ’ τα γράψω όλα, θα βγει ολόκληρο μυθιστόρημα… Ίσως μια μέρα να το γράψω, αλλά τώρα δεν έχω χρόνο. Μπορεί και να μην το γράψω ποτέ. Ποιος θα ήθελε να διαβάσει για τα στραβά κι ανάποδα που συμβαίνουν στη ζωή μιας δεκατριάχρονης που πιθανόν να έχει κατάθλιψη ή έστω συμπτώματα κατάθλιψης ή που απλώς δεν της έχει κάτσει καλά η εφηβεία;

Σήμερα η Δήμητρα κλείνει τα δεκατρία. Η πιο γκαντέμικη χρονιά τής ζωής της ξεκινά με κακά σημάδια, ενώ μια σειρά από δυσάρεστα γεγονότα επιβεβαιώνει ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές «χειρότερες μέρες της ζωής της». Η Δήμητρα βλέπει τα όνειρά της να καταρρέουν. Θα μπορέσει να αποδεχτεί ότι χρειάζεται βοήθεια; Θα αγαπήσει τον εαυτό της όπως του αξίζει;
Με μουσική υπόκρουση τα τραγούδια των Coldplay, η Δήμητρα κάνει ένα ταξίδι ενηλικίωσης στην Ελλάδα και στη Βοστόνη. Ένα ταξίδι με δάκρυα, πολλά δάκρυα, αγώνες αντισφαίρισης, πάρτι, παιχνίδια στο χιόνι, μοναχικές βόλτες. Φιλίες που χαλούν για τους πιο λάθος λόγους, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Οι γονείς, η μεγάλη αδελφή της, η σκυλίτσα της η Σάμη, η Μαρίνα, ο Νάσος, ο Αλέξανδρος, μία ψυχολόγος και ένα ημερολόγιο πρωταγωνιστούν σε μία ιστορία για την εφηβική κατάθλιψη, δοσμένη με χιούμορ και καταιγιστικό ρυθμό.

Εικονογράφηση: Δήμητρα Παπαδημητρίου
Α΄ Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου 2021

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Κέδρος, 2023, 200 σελ.

Η κυρία Γενναιοδώρα – Νικολέτα Καπίλλα

Η κυρία


Στο μικρό μαγαζί της κυρίας Γενναιοδώρας μπορείς πάντα να βρεις αυτό που ψάχνεις: μια γλυκιά αγκαλιά, ένα ζεστό φιλί, ή ίσως ένα φιλί αποχαιρετισμού, ένα τσίμπημα στο μαγουλάκι, ένα κλείσιμο ματιού, μια χειραψία και λοιπά και λοιπά. Κάθε πρωί, η κυρία Γενναιοδώρα φτάνει με το άσπρο ποδήλατο στο μαγαζάκι της, βάζει το μεγάλο μπρούτζινο κλειδί στην ξύλινη πόρτα, κλικ κλακ ξεκλειδώνει, μπαίνει μέσα και καλημερίζει τραγουδιστά τους θησαυρούς της.
Όμως μια μέρα ζωντανεύει ο χειρότερος εφιάλτης της!
Μπαίνει στο μαγαζάκι της και τι να δει;
Άνω κάτω όλα! Βαζάκια ξεκαπάκωτα, σακούλες σκισμένες, κουτάκια ορθάνοιχτα και άδειες ντουλάπες! Οι πολύτιμοι θησαυροί της το έσκασαν!
Ακολουθεί πανικός!
Μια πρωτότυπη ιστορία που μέσα από αστεία μπερδέματα περιγράφει πόσο σημαντικοί είναι οι τρόποι συμπεριφοράς στη ζωή μας και τα προβλήματα που προκαλούνται όταν αυτοί δεν τηρούνται!

Εικονογράφηση: Marcela Calderon

Παιδική λογοτεχνία, Βιβλιοσκόπιο, 2022, 40 σελ.

Έξυπνα ηλεκτρονικά VS έξυπνα βιβλία – Νικολέτα Καπίλλα

ΈξυπναΜια παράξενη πολεμική ιστορία


Λυγμοί και πολεμικές ιαχές ακούγονται στη βιβλιοθήκη τού σπιτιού. Τα βιβλία, παρατημένα και ξεχασμένα εδώ και καιρό, προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιστρέψουν στα χέρια των ανθρώπων, που είναι διαρκώς απασχολημένα με το κινητό, το τάμπλετ ή το τηλεκοντρόλ της σμαρτ τιβί.
Όταν η κυρία του σπιτιού ανακοινώνει ότι θα ανακαινίσει το καθιστικό και στη θέση της βιβλιοθήκης θα τοποθετήσει έναν πίνακα ζωγραφικής, τα βιβλία με τρόμο ακούνε ότι θα καταλήξουν στην ανακύκλωση. Έχουν λίγες μόνο ώρες να καταστρώσουν ένα σχέδιο για να σωθούν!
Τι κόλπα θα σκαρφιστούν τα βιβλία;
Θα υπάρξει ειρηνικό τέλος σε αυτή την παράξενη «πολεμική» ιστορία;

Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά

Παιδική λογοτεχνία, Ελληνοεκδοτική, 2021, 96 σελ.

Μια φορά και ένας Ρο! – Νικολέτα Καπίλλα

Μια φορά


Ο εργατικός κύριος Ρο, που ζει στο Συλλαβοχωριό, αισθάνεται πολύ κουρασμένος. Μια μέρα, παίρνει την τολμηρή απόφαση να το σκάσει για να… ξεσκάσει. Τι θα συμβεί, όμως, μετά την εξαφάνιση του κύριου Ρο;

“Την άλλη μέρα, το πρωί όλος ο κόσμος απορεί:

Τι να πάθανε οι λέξεις;

Πώς μπλεχτήκαν έτσι οι σκέψεις;”

Ποια λύση θα δώσει η κυρία Ρω και τι θα απογίνει η ορθογραφία; Η κυρία Γραμματική αναλαμβάνει δράση για να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του κύριου Ρο και να σταματήσει την κυρία Ρω από το “καταστΡωφικό” της έργο. Θα τα καταφέρει;

Εικονογράφηση: Αδάμος Χατζηκωνσταντής

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις iWrite, 2019, 44 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος, Βιβλιοσκόπιο, Ελληνοεκδοτική, Εκδόσεις iWrite