Νίκος Αλιφέρης

Νίκος Αλιφέρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Αλιφέρης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε μαθηματικά και πολιτική φιλοσοφία στο Λονδίνο και στο Παρίσι αντίστοιχα. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές : Άβυδος (Άγρα, 1994), Εκ του μετώπου (Άγρα, 1998), Προσωπογραφίες και άλλα ποιήματα (Άγρα, 2005), Η ζωοφόρος του ουρανού (Άγρα, 2013). Έχει μεταφράσει, ανάμεσα σε άλλα, τα Γράμματα από την Ελλάδα του Φλωμπέρ (Άγρα, 1984), τις Φιλοσοφικές επιστολές του Βολταίρου (Αλεξάνδρεια, 1990), το Φινιστέρε και άλλα ποιήματα ( Άγρα, 1995), το Ημερολόγιο του ’72 (Άγρα, 1999) και το Ημερολόγιο του ’71 (Άγρα, 2013) του Εουτζένιο Μοντάλε, το Περί Ποιήσεως (Άγρα, 2005), και το Α. Μπ. [Μια προσωπογραφία του Σταντάλ] του Προσπέρ Μεριμέ μαζί με Τα προνόμια του Stendhal (Άγρα, 2016). Εργάστηκε επί σειρά ετών ως καθηγητής της γαλλικής γλώσσας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Βουλή των Ελλήνων. Δίδαξε επίσης λογοτεχνική μετάφραση, από την ιταλική και την γαλλική γλώσσα, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ), στο μεταπτυχιακό τμήμα Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ιταλικό Ινστιτούτο.
Πεζογραφία
Ο κήπος του Λουξεμβούργου και άλλα κείμενα (2021), Άγρα

Ποίηση
Άβυδος (1994), Άγρα
Εκ του μετώπου (1998), Άγρα
Προσωπογραφίες και άλλα ποιήματα (2005), Άγρα
Η ζωοφόρος του ουρανού (2013), Άγρα

Ο κήπος του Λουξεμβούργου – Νίκος Αλιφέρης

Ο κήπος τουκαι άλλα κείμενα


«Εκπλήσσομαι πάντα όταν διαπιστώνω πως ο στοχασμός πάνωστις τέχνες και τα γράμματα μπορεί συχνά να μετατραπεί σε πολιτική σκέψη. Αν η πραγμάτωση ενός έργου τέχνης, λοιπόν, κατά τον εθνικό μας ποιητή, απαιτεί λογισμό και όνειρο, το ίδιο χρειάζεται και η πολιτική. Όχι μόνον από πλευράς πρωταγωνιστών αλλά ακόμηκαι για μια ισορροπημένη στάση όλων μας απέναντι στα πολιτικά πράγματα… Δίχως τον λογισμό καταλήγουμε σ’ ένα συναισθηματικό έργο τέχνης. Η, αντιστοίχως, στην συναισθηματική στάση του πολίτη. Στην θολή ματιά που συσκοτίζει τον νου. Δίχως πάλι το όνειρο, το καλλιτεχνικό έργο δεν έχει πνοή. Η δεπολιτική στερείται οράματος και εντέλει ξεπέφτει σ’ έναν στεγνό πραγματισμό».ΟιΑθηναίοι ταξιτζήδες, η ανθρώπινη βλακεία, η κοινοτοπία, η ποίηση αλλά και η μετάφρασή της, οι σύγχρονοι Θερσίτες, οι μικροπολιτικοί, η 17 Νοέμβρη, η Αθηναϊκή Δημοκρατία κι ο Αριστοφάνης, ο Παπαδιαμάντης, ο Σικελιανός αποτελούν ορισμένα από τα θέματα τα οποία πραγματεύεται ο συγγραφέας στον παρόντα τόμο. Σκοπός του να καταδείξει ανάμεσα σε άλλα: Πώς ζητήματα πνευματικά, κοινωνικά, πολιτικά είναι δυνατόν συχνά να ιδωθούν ή και να εξεταστούν υπό τον λύχνο των κλασικών, ελληνικών και μη, λογοτεχνικών κειμένων. Πλουτίζοντας την ματιά μας. Διότι, εν τέλει, αν τα γράμματα δεν μας καθιστούν, δυνάμει, σοφότερους και πιο διεισδυτικούς, δικαιολογημένα δεν θα καταντήσουν ένα καταναλωτικό προϊόν καλοκαιρινής αναψυχής; Και δεν θα’πρεπε τότε, δικαίως, να «εξοριστούν» από την Πολιτεία;

Πεζογραφία, Άγρα, 2021, 128 σελ.

Η ζωοφόρος του ουρανού – Νίκος Αλιφέρης

Η ζωοφόρος του ουρανού


Η ζωοφόρος του ουρανού
Ψάρια μικρά μεγάλα με το στόμα ανοιχτό
τέρατα δύτες κολυμβητές
στρατιές λογχοφόρων ο δράκος
που θα μας καταβροχθίσει όλους
γυναίκες πάνω σ’ ατίθασα άλογα
αρχαίες νεκρικές πομπές
Το γαϊτανάκι της φαντασίας
η ζωοφόρος του ουρανού
τέρπει τρομοκρατεί

Σαν το απειλητικό σάπιο
πορτοκάλι ξεπρόβαλε απ’ τα βάθη
της γης στοιχειωμένο
Θέλει να μας επιβληθεί
να μας αφανίσει

Αλλά θ’ αντισταθούμε

Ποίηση, Άγρα, 2013, 56 σελ.

Προσωπογραφίες – Νίκος Αλιφέρης

Προσωπογραφίεςκαι άλλα ποιήματα


Η ποιητική αυτή συλλογή του Νίκου Αλιφέρη περιλαμβάνει 35 ποιήματα, που αφορμή τους έχουνε τα περισσότερα ανθρώπινες παρουσίες, φίλων ή ιστορικών ή και φανταστικών υπάρξεων. Δύο από τα ποιήματα αυτά (Παφίη, Σθενελαΐδα) είναι ελεύθερες αποδόσεις ποιημάτων της Παλατινής Ανθολογίας.

Ποίηση, Άγρα, 2005, 46 σελ.

Εκ του μετώπου – Νίκος Αλιφέρης

Εκ του μετώπουκαι άλλα ποιήματα


Είναι το δεύτερο ποιητικό βιβλίο του Νίκου Αλιφέρη. Περιέχει τις ποιητικές ενότητες Εκ του Μετώπου (Α΄), Οδοιπορικό, Εκ του Μετώπου (Β΄), Ενθυμήματα και Ίων.

Ποίηση, Άγρα, 1998, 66 σελ.

Άβυδος – Νίκος Αλιφέρης

Άβυδος


Είναι η πρώτη ποιητική συλλογή 37 ποιημάτων του Νίκου Αλιφέρη. Εφτά από αυτά αποτελούν μια θεματική ενότητα με τον τίτλο “Της Ιωνίας”.

Ποίηση, Άγρα, 1994, 54 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άγρα