Νίκος Αντωνάκος

Νίκος Αντωνάκος

2021 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Αντωνάκος γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1942.
Εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Τ’ αστέρια δεν φάνηκαν» και το μυθιστόρημα «Δεξιότερα της Δεξιάς», το οποίο έγινε και κινηματογραφική ταινία. Έγραψε πολλά σενάρια για τον κινηματογράφο, για ντοκιμαντέρ και για την τηλεόραση. Συνεργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης σε εφημερίδες του Λονδίνου. Υπήρξε ανταποκριτής του Ριζοσπάστη στη Μ. Βρετανία και συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του ως αρθογράφος στην ίδια εφημερίδα, με το μονόστηλο «Η Άλλη Διάσταση» και επί σειρά ετών ως κριτικός κινηματογράφου. Κείμενά του, κριτικές και διηγήματα, δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες. Έγραψε και σκηνοθέτησε την τηλεοπτική εκπομπή «Τέχνη και Πολιτισμός» καθώς και την θεατροποιημένη τριλογία «Η ζωή, ο Έρωτας και ο Θάνατος». Σκηνοθέτησε δύο ταινίες μεγάλου μήκους, «Το Ράλλυ του Θανάτου» και «Δεξιότερα της Δεξιάς». Έγραψε, σκηνοθέτησε και ανέπτυξε μεγάλη κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα ως στέλεχος του Κ.Κ.Ε. και επί σειρά ετών ως Γ.Γ. της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Μυθιστορήματα
Η ακτή του Ραζλίφ (2004), Ελληνικά Γράμματα
Η ακτή του Ραζλίφ (2021), Ταξιδευτής

Η ακτή του Ραζλίφ – Νίκος Αντωνάκος

Η ακτή του Ραζλίφ


Το μυθιστόρημα “Η ακτή του Ραζλίφ” προσπαθεί να “φυλάξει” στις σελίδες του ένα πολύτιμο υλικό που κινδυνεύει να σκεπαστεί από τη στάχτη και τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσαν οι “αλλαγές” στα τέλη του περασμένου αιώνα.
Τα πρόσωπα και οι ιστορίες, παρότι κινούνται σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Η επανάσταση στη Ρωσία, ο ελληνικός εμφύλιος, η επανάσταση στη Χιλή, τα θύματα στη Χιλή, οι Έλληνες εξόριστοι, οι εκτελεσμένοι, οι Τούρκοι διανοούμενοι, οι Ιταλοί συνδικαλιστές, οι πολιτικοί πρόσφυγες… Ό,τι διαβάσει ο αναγνώστης είναι πραγματικό, θα μπορούσε να ήταν πραγματικό, έπρεπε να ήταν πραγματικό.
Ανάμεσα στα πολύτιμα που πρέπει να διαφυλάξει ο άνθρωπος, το πιο πολύτιμο είναι η πίστη πως ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Επανέκδοση: “Ελληνικά Γράμματα”, 2004

Μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2021, 312 σελ.

Η ακτή του Ραζλίφ – Νίκος Αντωνάκος

Η ακτή του Ραζλίφ


Το μυθιστόρημα “Η ακτή του Ραζλίφ” προσπαθεί να “φυλάξει” στις σελίδες του ένα πολύτιμο υλικό που κινδυνεύει να σκεπαστεί από τη στάχτη και τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσαν οι “αλλαγές” στα τέλη του περασμένου αιώνα. Τα πρόσωπα και οι ιστορίες, παρότι κινούνται σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Η επανάσταση στη Ρωσία, ο ελληνικός εμφύλιος, η επανάσταση στη Χιλή, τα θύματα στη Χιλή, οι Έλληνες εξόριστοι, οι εκτελεσμένοι, οι Τούρκοι διανοούμενοι, οι Ιταλοί συνδικαλιστές, οι πολιτικοί πρόσφυγες… Ό,τι διαβάσει ο αναγνώστης είναι πραγματικό, θα μπορούσε να ήταν πραγματικό, έπρεπε να ήταν πραγματικό. Ανάμεσα στα πολύτιμα που πρέπει να διαφυλάξει ο άνθρωπος, το πιο πολύτιμο είναι η πίστη πως ο κόσμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2004, 307 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Ταξιδευτής