Νίκος Εμμ. Σίμος

Νίκος Εμμ. Σίμος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Εμμ. Σίμος γεννήθηκε στην Αθήνα.
Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφοσιώθηκε από πολύ νωρίς στη δημοσιογραφία. Έχει συνεργαστεί ως πολιτικός και οικονομικός συντάκτης με τη Ναυτεμπορική, την Καθημερινή –όπου διετέλεσε γενικός διευθυντής μέχρι το 1993–, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το περιοδικό Ένα ως διευθυντής, την Εστία, την Απογευματινή, τον Ελεύθερο Τύπο –του οποίου διετέλεσε και εκδότης μέχρι το 2007– και την εβδομαδιαία εφημερίδα Παραπολιτικά ως σύμβουλος έκδοσης. Το 2007 ανέλαβε τη διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού της ελληνικής Βουλής έως και το 2009. Στη συνέχεια και μέχρι το 2012 διετέλεσε σύμβουλος του Προέδρου της Βουλής επί πολιτιστικών θεμάτων. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΡΤ και τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέλαβε και πάλι τη διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής.
Ομιλεί την Αγγλική και τη Γαλλική. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο αρρένων τέκνων. Έχει συγγράψει τρία βιβλία: μία σατιρική εκδοχή της λειτουργίας μιας κυβέρνησης με τίτλο Κύριε Πρόεδρε, στη διάθεσή σας…, Το λάθος παλτό, το οποίο συνθέτουν δέκα διηγήματα που φιλοδοξούν να παρουσιάσουν «τη ζωή σε δέκα πράξεις», και μία μελέτη για το «Μακεδονικό», όπου παρουσιά­ζεται η διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος, όχι μόνον ιστορικώς αλλά, κυρίως, επί τη βάσει απόρρητων εγγράφων και εμπιστευτικών πρακτικών του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, έχει επιμεληθεί την επανέκδοση από τις Εκδόσεις Περίπλους της μελέτης του πρώην υπουργού Αθανάσιου Κανελλόπουλου Δημοσιονομικές παθογένειες στην αρχαία Αθήνα.
Πηγή: typospeiraiws.gr
Μυθιστορήματα
Ένα πιστόλι για υπογραφή (2022), Κάκτος

Διηγήματα
Το λάθος παλτό (2010), Κέδρος

Χιούμορ-Σάτιρα
Κύριε Πρόεδρε, στη διάθεσή σας… (2007), Περίπλους

Ένα πιστόλι για υπογραφή – Νίκος Εμμ. Σίμος

Ένα πιστόλιΜια σκοτεινή υπόθεση με δολοφόνους, τρομοκράτες,
απρόσμενη εξέλιξη και άρωμα πολιτικής


Επί πολλά χρόνια η Ελλάδα αποτέλεσε εύφορο έδαφος για την τρομοκρατία – εγχώρια και εισαγόμενη. Ένα από τα πρόσωπά της «φωτογραφίζει» και το αστυνομικό αυτό μυθιστόρημα του Νίκου Εμμ. Σίμου, μέσα στο οποίο ο αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει κάποια στοιχεία από συναφείς βίαιες δράσεις του παρελθόντος που συνέβησαν στη χώρα μας.
Οι τρομοκράτες ζουν στη σκιά, αθέατοι και υπεράνω πάσης υποψίας. Έχει αναλάβει να τους αποκαλύψει ο αστυνόμος Νικόδημος Γρέκας, απόφοιτος της Νομικής και με επιμόρφωση στην εγκληματολογική ψυχολογία, ο οποίος έχει όλα τα προσόντα ώστε, μολονότι υπηρετεί στην Ασφάλεια, να τον χρησιμοποιήσει η Αντιτρομοκρατική για τη διαλεύκανση σειράς εγκλημάτων που σχετίζονται με την εγχώρια τρομοκρατία.

Μυθιστόρημα, Κάκτος, 2022, 240 σελ.

Το λάθος παλτό – Νίκος Σίμος

Το λάθος παλτόΗ ζωή σε 10 πράξεις


– Ένα παλτό αλλάζει κατά λάθος χέρια και μαζί την τύχη τού νέου του ιδιοκτήτη, ενός άντρα παρασυρμένου από το κραχ στο Χρηματιστήριο.
– Μια επιτυχία του Σινάτρα δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην καριέρα ενός ξεχασμένου τραγουδιστή.
– Ο υπερβάλλων επαγγελματικός ζήλος ενός τρομοκράτη καταλήγει σε μια μοιραία δολοφονία.
– Ένα στεγαστικό δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας αναβαθμίζει κάποιο μικρό ρουσφέτι σε δυνατό αφροδισιακό.
– Η ευτυχία μετριέται με ψίχουλα, στο φαγητό που μοιράζεται μια αλλοδαπή με τον μοναχικό σιτιστή περιστεριών.
– ΄Ενας χαρτοφύλακας γεμάτος χρήματα μεταμορφώνει καταλυτικά μια τυραννισμένη οικιακή βοηθό.

Γεγονότα, συμπτώσεις, εκπλήξεις και ανατροπές. Δέκα ιστορίες, δέκα διαφορετικές εκδοχές της ζωής που αυτοσχεδιάζει χωρίς υποβολέα. Δέκα ιστορίες σε μια παράσταση ζωής μοναδική για τον καθένα.

Διηγήματα, Κέδρος, 2010, 173 σελ.

Κύριε Πρόεδρε, στη διάθεσή σας… – Νίκος Ε. Σίμος

Κύριε πρόεδρεΠολιτική σάτιρα


Η σπονδυλωτή ιστορία, που περιγράφεται στο βιβλίο αυτό, σατιρίζει τον τρόπο λειτουργίας μιας κυβέρνησης. Μιας ελληνικής κυβέρνησης. Και βασίζεται στα ανθρώπινα πάθη των μελών της. Άλλωστε η Ιστορία έχει αποδείξει ότι η πολιτική είναι ένα πολύ πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμούν τέτοια πάθη, πολλές φορές στη χειρότερή τους μορφή.

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας είναι ένας πρωθυπουργός, ο μυστικοσύμβουλός του και, βεβαίως, τα μέλη της κυβερνήσεώς του, όπου “όλοι μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε”. Το πώς κατορθώνει να κυβερνάει αυτή η κυβέρνηση και να επιβιώνει πολιτικά, επιδέχεται μόνο ερμηνείες από το χώρο της μεταφυσικής. Όμως κάπως έτσι δεν επιβιώνει και η Ελλάδα επί 2.500 χρόνια; Και δεν θα μπορούσε μία κυβέρνηση και μάλιστα για το 0,16% ή το 0,32% των 25 αυτών αιώνων, αναλόγως της μιας ή της δεύτερης θητείας της;

Πρόκειται, βεβαίως, για μία φανταστική ιστορία. Που θα μπορούσε να μην είναι και εντελώς φανταστική. Πρώτος, διότι η πολιτική “σηκώνει” την ίντριγκα και δεύτερον, διότι, κατ’ εξοχήν, οι Έλληνες είναι πλακατζήδες. Μπορεί να μην έχουν χιούμορ, που προϋποθέτει τον αυτοσαρκασμό, αλλά σε πλάκες επιδίδονται, ανεξαρτήτως της θέσης που κατέχουν. Όσον αφορά στις γκάφες, αυτές δεν κάνουν επαγγελματικές ή κοινωνικές διακρίσεις και, επομένως, εντοπίζονται και στην πολιτική. Άρα αποτελούν μια καλή πηγή έμπνευσης.

Νεοελληνικό χιούμορ, Περίπλους, 2007, 191 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος, Κάκτος, Περίπλους