Νίκος Γαϊτανόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Γαϊτανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990.
Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2015 και έκανε Master in Concept Art for Games and Animation στο Teesside University στο Middlesbrough. Άρχισε να διαβάζει από πολύ μικρός και αγαπούσε τα παραμύθια, τους θρύλους, τους δράκους και τους ιππότες από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Γράφει από τα 15 του χρόνια τις ιστορίες του Έρκαχοθ, τις οποίες δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει. Δεν είναι σίγουρος πότε άρχισε να εικονογραφεί στα σοβαρά, αλλά σήμερα ζει από ένα συνδυασμό εργασιών στη διαφήμιση, στον χώρο των βιβλίων και των video games. Έχει ζήσει στη Γερμανία και στην Αγγλία και λατρεύει τις κουλτούρες και των δύο χωρών, οι οποίες τον έχουν επηρεάσει βαθιά στη δουλειά του. Του αρέσει η μυθολογία, η μουσική, τα video games, η εξερεύνηση των συνδέσεων ανάμεσα σε ιστορίες και παραδόσεις, και η μπύρα.

Από τη σοφίτα στο Νόρνιμ – Νίκος Γαϊτανόπουλος

Ιστορίες από τους τόπους του Έρκαχοθ


Σε μια όχι ακόμα ξεχασμένη σοφίτα, μια μακρόστενη βιβλιοθήκη τρίζει από το βάρος αναρίθμητων βιβλίων. Εκεί, πάνω από το ξύλο και κάτω από το χαρτί, ανάμεσα σε σελίδα και εξώφυλλο, ζει ένα παιδί που λατρεύει τις ιστορίες.
Στις πτυχές τους, ένας επαναστάτης γεννιέται και χάνεται, ένας ερωτευμένος πικραίνεται και κατατρώγεται.
Στις πύλες μιας πόλης τρανής ένας περήφανος λαός έρχεται ικέτης.
Ένας ψαράς δολώνει τα αγκίστρια του με μνήμες και θωριές στις όχθες μιας λίμνης μακρινής.
Ο Ήρωας προχωράει στα Πεδία της Στάχτης, χιλιάδες μίλια και σκέψεις μακριά από τη γη του Νόρνιμ.
Το παιδί εξιστορεί και τραγουδά και η φωνή του είναι των τόπων ενός πολεμιστή που περιμένει την ώρα του, για να ξεκινήσει το ταξίδι του.

Ο Νίκος Γαϊτανόπουλος αφηγείται και εικονογραφεί σε μια συλλεκτική έκδοση πέντε ιστορίες και ένα τραγούδι από τους τόπους του Έρκαχοθ, λίγο πριν την έκδοση του πρώτου βιβλίου της ομώνυμης επικής σειράς.

Διηγήματα, Momentum, 2018, 96 σελ.

Έρκαχοθ – Νίκος Γαϊτανόπουλος

Νόρνιμ


“Αποδέξου με, Έρκαχοθ, γιατί είμαι το σπαθί σου και κανένα όπλο δεν θα σε υπηρετήσει καλύτερα από μένα. Μάρτυρες μου η γη, ο ουρανός και το αίμα…”

Έτσι μίλησε ο Αρχάνιεν, το Κρύο και Μαύρο Ατσάλι.

Λεγόταν Έρκαχοθ και ερχόταν από την κοιλάδα του Νόρνιμ. Ήταν μαθητευόμενος των Ιπποτών του Λυκόφωτος εκεί στον Βορρά, στην άκρη του κόσμου, στην άκρη των χαρτών και της γνώσης. Και έπρεπε να σκοτώσει έναν δράκο, για να χριστεί ιππότης. Αυτή ήταν η τελευταία του αποστολή, ορισμένη για να τον ταπεινώσει, γιατί ήταν αριστερόχειρας και όλοι τον θεωρούσαν κακορίζικο και ανάξιο για ιπποσύνη. Αλλά η καταστροφή ερχόταν για όλο τον Βορρά. Στο σκοτάδι, κάτω από έναν φλεγόμενο ουρανό, ο Έρκαχοθ ήταν μόνος, χωρίς κανέναν να τον συμβουλέψει και να τον ενθαρρύνει. Αλλά εκεί όπου άλλοι βρίσκουν απόγνωση, εκείνος βρήκε ατσάλι. Θα στεκόταν, ακόμα και μόνος του αν ήταν ανάγκη, και θα πολεμούσε.

“Όπλο ξένο, εσύ ήσουν το εργαλείο που θα με γελοιοποιούσε και εγώ με τη σειρά μου θα πατούσα πάνω σου, για να γίνω Ιππότης. Όμως, τώρα η ζωή μου κινδυνεύει και αυτό που ζητώ είναι η βοήθειά σου. Λένε ότι τα ονόματα έχουν δύναμη. Είμαι ο Έρκαχοθ και είμαι αριστερόχειρας. Ό,τι δόξα είναι γραμμένη για σένα, θα είναι μισή στο χέρι μου. Υπηρέτησέ με, παρ’ όλα αυτά. Είσαι ο Αρχάνιεν, το Κρύο και Μαύρο Ατσάλι, γιατί πάγο βλέπω στην καρδιά σου και μαύρο αίμα θα τρέξει πάνω σου. Είσαι το σπαθί μου”.

Το “Νόρνιμ”, το πρώτο μέρος της σειράς επικής φαντασίας του Νίκου Γαϊτανόπουλου, είναι η εικονογραφημένη ιστορία ενός αγοριού που ήθελε να γίνει ιππότης… Δεμένος με τρεις όρκους, δεν έχει άλλο δρόμο παρά να πολεμήσει, ίσως και να πεθάνει, για να βλαστήσει ο σπόρος μιας εποχής όπου οι σκιές και ο φόβος θα είναι μονάχα ιστορίες.

Μυθιστόρημα, Momentum, 2019, 408 σελ.

Μυθιστορήματα
Έρκαχοθ (2019), Momentum

Διηγήματα
Από τη σοφίτα στο Νόρνιμ (2018), Momentum

Πηγές: BIBLIONET, Momentum