Βραδινές

Νίκος Γκούσκος

Ελληνες λογοτέχνες
Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1976 στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Πήγε σχολείο στην Ελλάδα και τελείωσε το Πολυκλαδικό Λύκειο Ηλιούπολης. Μετά το στρατιωτικό του άρχισε να εργάζεται σε διάφορες δουλειές: ως οδηγός ταξί, υπεύθυνος αποθήκης, επόπτης προώθησης διαφημιστικών προϊόντων, υπάλληλος μαναβικής, σε σαντουιτσάδικο, υπάλληλος κουζίνας, ερευνητής έρευνας αγοράς, πωλητής περιοδικού με cd, υπάλληλος δήμου Ζακύνθου κ.α. Έχει παρακολουθήσει ένα χρόνο εντατικά ιταλικά στα φροντιστήρια Καπάτος για σπουδές ψυχολογίας στην Ιταλία. Φοίτησε για ένα χρόνο στη σχολή φωτογραφίας Focus. Για κάποιο διάστημα βρέθηκε σε μια σχολή ΚΕΚ για ψυκτικός.
Το 2008 διαγνώστηκε με μανιοκατάθλιψη και σχεδόν παράλληλα απέκτησε την ανάγκη να γράφει στο χαρτί τις σκέψεις του.
Ποίηση
Παρενέργεια (2019), Δρόμων
Βραδινές πτήσεις (2023), Δρόμων

Αφηγήματα
Ένας τόπος μετά τη γνώση πριν την πλήξη (2022), Δρόμων

Βραδινές πτήσεις – Νίκος Γκούσκος

ΒραδινέςΠοιήματα


Οι “Βραδινές πτήσεις” είναι η δεύτερη ποιητική μου συλλογή και το τρίτο βιβλίο μου συνολικά. Αποτελείται από ποιήματα που γράφτηκαν σε βάθος πενταετίας και αναφέρονται σε μια διαρκή αναζήτηση ταυτότητας και τοποθέτησής μου στον κόσμο.
Τούτες οι καταστάσεις μυαλού μετατρέπονται σε πρώτη ύλη με τη λυτρωτική παρέμβαση της γυναικείας παρουσίας σαν από μηχανής θεός, που ξεδιαλύνει τα μυστήρια και επαναπροσδιορίζει τις ανάγκες μου.
Αυτές μου τις “πτήσεις” περιγράφουν αυτά τα ποιήματα, χρησιμοποιώντας άλλοτε ωμό ρεαλισμό κι άλλοτε φτάνοντας στα όρια του λυρισμού. Είναι βραδινές γιατί βράδυ κερδίζονται ή χάνονται οι πιο σημαντικές μάχες.

Ποίηση, Δρόμων, 2023, 90 σελ.

Ένας τόπος μετά τη γνώση πριν την πλήξη – Νίκος Γκούσκος

Ένας τόποςΣκέψεις στο χαρτί


Το παρόν βιβλίο αποτελείται από είκοσι μικρές ιστορίες. Είναι μικρές γιατί βαρέθηκα να γράψω μεγαλύτερες ή γιατί δεν μπορώ να πάρω τον ρόλο μου στα σοβαρά. Ακόμα κι έτσι είμαι εδώ να σας μιλάω για το δεύτερο βιβλίο μου. Ιστορίες που έχουν γραφτεί τα τελευταία 4-5 χρόνια με τη βοήθεια αλκοόλ, αντικαταθλιπτικών, ερωτικών συμφορών και άλλων δεινών. Είναι σαν σφηνάκια που σκοπό έχουν από τις φλέβες να φτάσουν στην καρδιά του εγχειρήματος. Στον μυστικό και μαγικό αυτό τόπο. Στις στιγμές, τις αιώνιες άφθαρτες στιγμές που σου παρουσιάζονται από το πουθενά. Ίσως πάλι να μην είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός αυταπάτης.
Ζητάω συγνώμη αν είμαι ακόμα ένας φαντασιόπληκτος που δεν μπορεί ταυτόχρονα να ζήσει και να γράψει και ψάχνει μάταια και απελπισμένα το μονοπάτι –ένας τρόπος να φτάσεις στον “τόπο μετά τη γνώση πριν την πλήξη”…

Αφήγημα, Δρόμων, 2022, 70 σελ.

Παρενέργεια – Νίκος Γκούσκος

ΠαρενέργειαΠοιήματα


Τούτη εδώ η ποιητική συλλογή που είναι μια συρραφή εμπειριών και φανταστικών ταξιδιών, αναμειγνύοντας ωμή αλήθεια με όμορφα ψέματα, δείχνοντας τη συμπάθεια μου στους ηττημένους, αυτούς που τσάκισε η ζωή κι όμως εκείνοι συνεχίζουν να την παλεύουν, όχι λόγω κάποιου ηλίθιου ηρωισμού, αλλά γιατί αν κόψεις ένα κλαδί ξεπετιέται άλλο. Πρόνοια λέγεται. Τύχη λέγεται. Ζωή λέγεται. Αυτή τη ζωή περιγράφω. Όχι την άνετη, όχι την εύκολη, όχι την by the book. Η ζωή λοιπόν και η παρενέργεια της στους ανθρώπους και σε μένα.

Ποίηση, Δρόμων, 2019, 72 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δρόμων