Νίκος Καραδήμας

Νίκος Καραδήμας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Καραδήμας γεννήθηκε στην Άρτα και είναι απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, αποστρατευθείς στις αρχές του 2020. Αρκετά χρόνια της θητείας του, υπηρέτησε σε Διευθύνσεις και Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας στην Αττική και άσκησε καθήκοντα Διοικητή σε Τμήματα Ασφαλείας. Διετέλεσε μέλος συντακτικών ομάδων, σε αρκετά αστυνομικά έντυπα ποικίλης ύλης, αρχισυντάκτης και εκδότης για μια πενταετία μηνιαίας συνδικαλιστικής έκδοσης. Πραγματεύτηκε και εξέδωσε μελέτες, για εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα των ενστόλων. Διατέλεσε μέλος Δ.Σ. καθώς αντιπρόεδρος και γραμματέας σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.
Μυθιστορήματα
Ενδείξεις (2020), Αγγελάκη Εκδόσεις
Στις Δύο Λίμνες (2021), Αγγελάκη Εκδόσεις
Κοντσέρτο Γκρόσο (2023), Αγγελάκη Εκδόσεις

Κοντσέρτο Γκρόσο – Νίκος Καραδήμας

Κοντσέρτο


Το πέρασμα του Μισισιπή φίλευε αισθαντικά και απλόχερα μια απολαυστική διέλευση σε κάθε ταξιδευτή. Ακόμα και όταν τα τεράστια αμφίβια και τα επικίνδυνα ερπετά τις μέρες του ζευγαρώματος καιροφυλακτούσαν ακούνητα για να θυμίζουν υφάλους. Το τελευταίο ταξίδι μαζί της έγινε αφορμή να αλλάξει την αρχική του επιλογή και τη στάση ζωής.

«Στο επανιδείν, μισητέ ρεπουμπλικάνε. Ζήσε με τους αλιγάτορες, τις νέγρες και τον κόκκινο θησαυρό σου…»

Δεν απεμπόλησε από αυτήν τη φράση προσβολής τις σπουδές του στο Πρίνστον, που οριοθετούσαν μαζί με το Γέιλ και το Χάρβαρντ το λεγόμενο big three των Η.Π.Α. Απεναντίας, τον χαροποιούσε που τα κατάφερε. Δεν αγάπησε όσο έπρεπε τη νομική επιστήμη ούτε και τους συνεργάτες του στην πολυεθνική των σκανδάλων. Το αέναο ταξίδι στον εκθαμβωτικό Νότο, και μέχρι το τέλος της διαδρομής, ήταν ταυτόχρονα επιθυμία και περιπέτεια.

Αφετηρία το δεύτερο τετράγωνο της 6ης λεωφόρου πριν από το central park, στην καρδιά του Μανχάταν. Τα στελέχη του 30ού ορόφου, με θέα τον πάντα ήρεμο Χάντσον, δεν αισθάνονταν τα μεγέθη της καταστροφής. Όπως και τότε, από την εποχή του πιο βρόμικου πολέμου… Το ηλεκτρονικό στραπάτσο δεν οφειλόταν σε επίθεση από τον κυβερνοχώρο, αλλά σε σαμποτάζ από άριστο γνώστη των μυστικών του software που το γνώριζε μόνο ο ίδιος!

Στη Βαλτιμόρη κόπηκε ο γόρδιος δεσμός του σχεδίου εξόντωσης και μετουσιώθηκε σε έναν απρόσμενο έρωτα μεταξύ του θύτη και του θύματος. Ήταν μόνο η αρχή. Ήλπιζε να αντικρίσει ξανά το κρυμμένο από το θρηνητικό πέπλο πρόσωπό της, το χρώμα της πυράς των μαλλιών της και τα χείλη της να χαϊδεύουν το σαξόφωνο.

Οι δολοφονίες της Μαντλίν, του Χένρι, του βετεράνου ενόρκου, αλλά και η απόπειρα σε βάρος του είχαν ένα κοινό γνώρισμα…

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2023, 362 σελ.

Στις Δύο Λίμνες – Νίκος Καραδήμας

Στις δύο[ Άλλοθι ]

Η μακρόσυρτη ιαχή απίθωνε μελωδικές νότες στα μύχια του. Αντιστεκόταν νιτερέσο στις ντοπιολαλιές. Αντιμαχόταν το όνειδος των γενεών. Ήθελε αλλά δεν τολμούσε να αποβάλει την εχθρότητα για το επονείδιστο μισητό σινάφι. Μέρωνε τα γάγγλιά του η απαράμιλλη γοητεία της ετεροθαλούς αδελφής του φίλου του. Ο κτήτοράς του γευόταν αισθαντικά, τα ανομήματα για την υστεροφημία του και τη λαγνεία της εξουσίας. Η ατίμωση της μάνας σκιαγράφησε το μοτίβο της ντροπής. Στα ριζά του βουνού των Κενταύρων ένα μοναδικό ερωτικό παραλήρημα τράνωσε την οργή του. Το μίσος θέριεψε για τον πολιτικό γόνο του, που δεν πρόβαλε αντίσταση στην επιπόλαιη μέθεξη της τροτέζας. Ήταν για την ίδια καύχημα και για τον τόπο οργή. Θα καθόριζε την ανοίκεια μοίρα όλων; Η κακότροπη νύχτα και η μαφιόζικη δράση των συμμοριών φάνταζε ως μοναδική διέξοδος. Η μικρή σκακίστρια βίωνε το δικό της δράμα στη λίμνη των διχασμένων παγετώνων. Μόνο ένας ανυπότακτος αίγαγρος θα τη συντρόφευε στις θύμησες. Οι μοιραίοι θάνατοι, ο αναπόφευκτος εγκλεισμός, οι προγραφές, η επαπειλούμενη ποινή για μια δολοφονία και η ανέλπιστη δωρεά ζωτικού οργάνου, πού θα οδηγούσε τελικά το ριζικό όλων; Θύτη ή θύμα θα έδειχνε το ορφανό βιολογικό υλικό; Το μοναδικό εύρημα στον βαμβακοφόρο στειλεό θα ταυτοποιούταν;

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2021, 304 σελ.

Ενδείξεις – Νίκος Καραδήμας

Ενδείξεις


Μια κρυμμένη επιστολή στο παλιό σερβάν, κληροδότημα μιας άτυπης αδερφομοιρασιάς έμελλε να δρομολογήσει απρόσμενες εξελίξεις.
Η σχέση του Νικηφόρου με τη Λυδία, αποκτούσε υπόσταση, στη δεκαετία του εβδομήντα, στην παροπλισμένη ωχρά ντρεζίνα. Τίποτα δεν προμήνυε, μέχρι τότε, την ανεξήγητη γονιδιακή αλληλουχία.
Το σχεδιασμένο σκαρίφημα στο οξειδωμένο εσωτερικό της, έσβησε με την αμμοβολή, στο μουσείο που εκτέθηκε το σπάνιο τροχήλατο.
Το ονειρικό ταξίδι στη σμίξη του Σάβα με τον Δούναβη, τελικά πραγματοποιήθηκε τον καιρό του πολέμου.
Το κορίτσι απ’ την παραλία της Μάρπησσας, η Ερατώ, επιχείρησε ειλικρινά να εγκλωβίσει τη συναισθηματική του άπνοια, μετουσιώνοντάς τη, σε ζωτική νηνεμία.
Το αυτοάνοσο νόσημα, σύντομα την οδήγησε εκ του ασφαλούς, στην κλινική αποκατάστασης της Βόρειας Θάλασσας.
Την παράσταση τελικά θα την κλέψει η νεότερή του και πολυτάλαντη Μιλένα. Η ερευνήτρια, πριν εγκαταλείψει οριστικά τον μικροσκοπικό της φακό, θα διαπιστώσει τη μεντελική σχέση.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2020, 260 σελ.

Πηγές: Biblionet Αγγελάκη Εκδόσεις