Νίκος Ι. Κωνσταντινίδης

Νίκος Ι. Κωνσταντινίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στη Ρόδο το 1960.
Σπούδασε οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, πρόεδρος του Συλλόγου Κασιωτών Ρόδου “Ο Χαδιώτης”, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Παροικιακών Δωδεκανησιακών Σωματείων Δωδεκανήσου, αρωγό μέλος του φιλανθρωπικού συλλόγου “Δωδεκανησιακή Μέλισσα”, μέλος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου και του “Ολοσοφικού Συνδέσμου Ελλάδος. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά δοκίμια. Βιβλία του είναι: “Ανθρώπινες στιγμές” (Ποιήματα), 1980, “Συνηθισμένοι άνθρωποι” (Ποιητική συλλογή), 1982. Αίσθηση προκάλεσε το έργο του “Στάση ζωής” (2005), ένα μυθιστόρημα με φιλοσοφικό περιεχόμενο και έντομα βιωματικά στοιχεία. Ένα εσωτερικό ταξίδι αυτογνωσίας και επίγνωσης, που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και κέρδισε τις καρδιές των αναγνωστών. Το βιβλίο του “Άγγελος – Μια ζωή σαν παραμύθι” είναι ένα μυθιστόρημα που φιλοδοξεί να αποκτήσει την αποδοχή του κοινού με θετική σκέψη και ανοιχτές τις πύλες της ψυχής στην αθωότητα, την ταπεινότητα, τον αλτρουισμό και την αληθινή αγάπη.
Μυθιστορήματα
Στάση ζωής (2005), Ελληνικά Γράμματα
Άγγελος (2007), Ελληνικά Γράμματα
Ο κήπος της Εδέμ (2011), Φυτράκης Α.Ε.
Αθανασία (2016), Εκδόσεις Παπαζήση
Τι είναι για μένα ευτυχία (2018), Εκδόσεις Παπαζήση

Ποίηση
Ανθρώπινες στιγμές (1980)
Συνηθισμένοι άνθρωποι (1982)

Τι είναι για μένα ευτυχία – Νίκος Κωνσταντινίδης

Τι είναι για μένα


Ο Φοίβος και η Ειρήνη ζουν με τα δυο παιδιά τους τον Σοφοκλή και την Κλειώ στα Εξάρχεια της Αθήνας. Η ήσυχη ζωή τους ανατρέπεται. Οι μεγάλες απώλειες, η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και διάφορα αναπάντεχα γεγονότα τους υποχρεώνουν ν’ αλλάξουν ζωή. Ο φόβος, η μοναξιά, η κατάθλιψη και η παραίτηση, καθορίζουν τη ζωή τους. Το κυνήγι της ευτυχίας αρχίζει…

Το νέο βιβλίο του Νίκου Κωνσταντινίδη, γραμμένο με το γνωστό προσωπικό του ύφος, περιγράφει με ευαισθησία τις μοναδικές ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων, που προσπαθούν να βρουν το νόημα της δικής τους ζωής.

Σε μια κοινωνία που εγκαταλείπει τις αξίες της, σ’ ένα κόσμο που σπαράζει, αποκαλύπτεται ότι η κρίση επηρεάζει όχι μόνο τη ψυχολογία μας αλλά και τις προσωπικές μας επιλογές.
Σ’ ένα δυσοίωνο περιβάλλον, όπου η ελπίδα πεθαίνει, ο συγγραφέας δείχνει ένα διαφορετικό τρόπο αντίστασης, αναθεώρησης και πορείας στη ζωή.
Σε κάθε σελίδα, ο αναγνώστης ανακαλύπτει τις ομοιότητες των προσωπικών του βιωμάτων, ταυτίζεται μ’ αυτές και βρίσκεται αντιμέτωπος με την αναγκαιότητα να ξεπεράσει τους φόβους του.

Είναι ένα μυθιστόρημα, που οδηγεί στη γνώση, την αυτοπεποίθηση και την ατομική επίγνωση για ν’ ανακαλύψει ο καθένας το δικό του μονοπάτι προς την ευτυχία. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να κουβαλάμε πάντοτε στις αποσκευές της ψυχής μας.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2018, 354 σελ.

Αθανασία – Νίκος Κωνσταντινίδης

Αθανασία


Η Αθανασία είναι όνομα αλλά και μια έννοια την οποία προσέγγισαν πολλοί μεγάλοι μύστες και φωτισμένοι διανοητές. Μύχια επιδίωξη του ανθρώπου ήταν και είναι να κατανοήσει αυτό το “κάτι άλλο” της ύπαρξής του, το οποίο πάντα ερέθιζε την ανθρώπινη σκέψη. Η έλλειψη γνώσης της ίδιας του της φύσης κάνει τον συνειδητοποιημένο άνθρωπο να αισθάνεται ατελής και ελλιπής. Η ανθρώπινη ύπαρξη δεν είναι ένας ανυποψίαστος επισκέπτης του κόσμου, για τον οποίο δεν έχει κανένα βαθύτερο ενδιαφέρον ή απορία. Ο φόβος του θανάτου δεν είναι παρά η αφορμή για την κατανόηση της ζωής και το ερέθισμα που οδηγεί στην αφύπνιση μπροστά στη μεγάλη αλήθεια της αιωνιότητας της ύπαρξης.

Ένα νέο κορίτσι, η Μαρία, μπαίνει στον κόσμο των ναρκωτικών. Η εξάρτηση και η απειλή του θανάτου παραμονεύουν. Στήριγμά της θα γίνει η αδελφή της Ελένη, η οποία έχει μια μικρή κόρη, τη Νάνσυ.

Ο Θάνος, ένας διαζευγμένος διανοούμενος δημοσιογράφος, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο επάγγελμα, τις πνευματικές του αναζητήσεις και τις προσωπικές του σχέσεις με τη γυναίκα του, την Ελευθερία και το γιο του, τον Ανδρέα. Την ίδια εποχή γράφει ένα βιβλίο με τίτλο “Αθανασία”.

Η μικρή Νάνσυ (Αθανασία) θα γίνει η αιτία να συνδεθούν όλοι. Στο νέο ξεκίνημα της ζωής τους θα αναθεωρήσουν τον τρόπο σκέψης τους και θα προσαρμόσουν τις επιλογές τους στις νέες συνθήκες. Όμως η ζωή είναι απρόβλεπτη…

Η συνειδητοποίηση της αέναης πορείας της δημιουργίας και της κατανόησης της ψυχικής ύπαρξης σε αυτή, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου βοηθούν τον αναγνώστη να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στον κόσμο της εγρήγορσης και στον κόσμο των πνευματικών του αναζητήσεων, ανάμεσα στον κόσμο του θανάτου και εκείνον της ζωής, ανάμεσα στον κόσμο του “τώρα” και τον κόσμο του “πάντοτε”. Οι άνθρωποι χωρίς αυτή την επίγνωση πορεύονται με απαράβατη νομοτέλεια σε μια παροδική, δίχως ουσία ενασχόληση, που μπορεί να ονομάζεται ζωή, αλλά δεν έχει μέσα της κανένα από τα στοιχεία που δίνουν αξία σ’ αυτή τη λέξη.

Η “Αθανασία” είναι το άυλο βιβλίο της αναζήτησης στον απόηχο της πορείας μας πάνω στην ατραπό της εξέλιξής μας, η γνώση που ξεκινά από την πρώτη μέρα που ανοίγουμε τα μάτια μας στον κόσμο της ύλης. Ο χρόνος της ζωής μας ως τμήμα της αιωνιότητας είναι απειροελάχιστος. Σημασία έχει ν’ ανακαλύψουμε προς ποιο ανθρώπινο ή θεϊκό μέλλον πορευόμαστε.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2016, 606 σελ.

Ο κήπος της Εδέμ – Νίκος Ι. Κωνσταντινίδης

Ο κήπος της Εδέμ


Η Ειρήνη, μια χωρισμένη δασκάλα με την οκτάχρονη κόρη της, την Ηλιάνα, πάνε εκδρομή από την Αθήνα στην Κυπαρισσία, σ’ ένα παραλιακό κτήμα οικογενειακών φίλων. Εκεί θα γνωρίσει ένα μυστηριώδη καθηγητή, τον Αντώνη, που θα γίνει η αιτία να ξυπνήσει ξανά μέσα της το ενδιαφέρον για ζωή.

Η μικρή Ηλιάνα ανακαλύπτει στο πρόσωπό του, την πατρική στοργή που δεν γνώρισε ποτέ. O Αντώνης μαγεύεται από την ομορφιά του τοπίου και ιδιαίτερα του κήπου του κτήματος. Τέτοιος τόπος μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρχε μόνο στη σκέψη του, σαν μια εικόνα, που έβρισκε γαλήνη η ψυχή του. Ανακαλύπτει στη μικρή Ηλιάνα το χάρισμά της να ζωγραφίζει και στη Ειρήνη την αισθαντική γυναίκα που θα αγαπήσει με πάθος.

Ενώ επιστρέφουν κάνοντας όνειρα για το μέλλον, η ζωή φέρνει απρόβλεπτη εξέλιξη για όλους. Η μικρή Ηλιάνα, κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, είναι υποχρεωμενή να ζήσει μια νέα σκληρή πραγματικότητα… Η Αντιγόνη, η δίδυμη αδελφή της Ειρήνης, θα παίξει καταλυτικό ρόλο.

“O κήπος της Εδέμ” είναι ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει στους δρόμους της σκέψης και της ψυχής. Η ζωή, το πάθος, ο έρωτας, η τρυφερότητα, η γαστρονομική απόλαυση, η αγάπη για την τέχνη και η ομορφιά τής φύσης, κυριαρχούν στις σελίδες του. Γεμάτο συμβολισμούς εκφράζει το δικαίωμα του ανθρώπου να γευτεί τους καρπούς από τον κήπο της ευτυχίας.

Oι σπόροι που αφήνουμε πάνω στη γη είναι οι επιθυμίες μας. Περιμένουν στη σιωπή του χρόνου. Ανασαίνουν ταπεινά, καρτερικά. Κάποτε θα γίνουν όμορφα λουλούδια και δέντρα που θα μας δώσουν τη σκιά και τους καρπούς τους. Θα ριζώσουν και θα γίνουν υπέροχοι κήποι. Η ομορφιά δεν χωρά σε μια τόσο μικρή παλάμη.

Μυθιστόρημα, Φυτράκης Α.Ε., 2011, 223 σελ.

Άγγελος – Νίκος Ι. Κωνσταντινίδης

ΆγγελοςΜια ζωή σαν παραμύθι


Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι παροδική σαν ένα ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Μια ολόκληρη ζωή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ταξίδι με αφετηρία την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Η γνώση του αληθινού μας εαυτού δίνει τη δυνατότητα να ζήσουμε αυτή την ανάσα μέσα στην αιωνιότητα όπως αξίζει στην ίδια μας τη φύση.

Ο Άγγελος είναι ένα μικρό αγόρι που δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες και πιθανότητες στη ζωή. Στο πρόσωπό του καθρεφτίζονται όλες εκείνες οι τρυφερές συνειδήσεις που οι συνθήκες της ζωής τις υποχρέωσαν να φτάσουν στην αυτογνωσία μέσα από αντίξοες συνθήκες.

Στο βιβλίο αυτό η ανθρώπινη σκέψη κατανοεί γιατί η καρδιά γνωρίζει τη σωστή απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Ο αυθορμητισμός, το χιούμορ, η αθωότητα, η τρυφερότητα, η πρόθεση και η επιθυμία υπόσχονται στον αναγνώστη την καθαρή δυνατότητα της ικανοποίησης που αναζητεί σε μια ζωή που μοιάζει με παραμύθι αλλά δεν είναι.

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2007, 252 σελ.

Στάση ζωής – Νίκος Ι. Κωνσταντινίδης

Στάση ζωής


Η “Στάση ζωής” περιγράφει με μοναδικό τρόπο την αποκάλυψη των επιγνώσεων του πνευματικού ανθρώπου που έζησε την προσωπική του Υπέρβαση. Είναι μια κατάθεση ψυχής για την ερμηνεία της ύλης, της ανθρώπινης φύσης, της αληθινής συνειδητότητας, του καρμικού νόμου, της διατροφικής συνήθειας, της σχέσης των γονιών με τα παιδιά, του έρωτα, της αγάπης, της γέννησης και του θανάτου. Είναι η αναφορά στον τρόπο σκέψης και πράξης που εξασφαλίζουν την πραγματική ευτυχία. Είναι η “στάση ζωής” που απομακρύνει από την αρνητικότητα και γεμίζει τις δεξαμενές της ψυχής με δεκτικότητα, για να ξανακερδίσει ο άνθρωπος αυτό που του ανήκει: “τη ζωή του”.

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2005, 235 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Φυτράκης Α.Ε., Εκδόσεις Παπαζήση