Νίκος Κουφάκης

Νίκος Κουφάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Κουφάκης γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κρήτη.
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Χίο (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Επίσης αποφοίτησε από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε.). Έχει εργαστεί ως μεταφραστής και δημοσιογράφος. Δοκίμια, βιβλιοκρισίες, ταξιδιωτικά κείμενα και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο (Το Δέντρο, (δε)κατα, Νέα Εστία, Η Αυγή, Έθνος, Ποιείν, Ιστορίες Μπονζάι, Νέα Ευθύνη). Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων “Οικογενειακή πορσελάνη” (Κέδρος, 2014), για την οποία συμπεριλήφθηκε στη μικρή λίστα των “Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη 2015”, στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενοι Πεζογράφοι. Η “Οικογενειακή πορσελάνη” τιμήθηκε με το Βραβείο διηγήματος 2015 από το Ίδρυμα Κώστα & Ελένης Ουράνη, της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι ιδρυτής και επιμελητής των εκδόσεων LOGGIA.

Οικογενειακή πορσελάνη – Νίκος Κουφάκης

Οικογενειακή πορσελάνη


Πώς φαίνεται, άραγε, ο κόσμος σε ένα παιδί κρυμμένο κάτω από το τραπέζι της κουζίνας, όσο η μητέρα του τακτοποιεί το νεροχύτη και ο πατέρας του διαβάζει εφημερίδα; Πριν φανταστούν τις γυναίκες να διευθύνουν τα λόγια τους με τις λεπτές μπαγκέτες των ποδιών τους υπήρξε πάντα μια εποχή που τα αγόρια ερωτεύονταν τις καθηγήτριές τους, υπέθεταν τη μικρή αδελφή τους να θυσιάζεται από θηλυκούς Αβραάμ με κοντή φούστα και χυτές γάμπες στο ταξίδι της από την Αθήνα προς την Κρήτη, παρακολουθούσαν το πρόσωπο του πατέρα τους να παίρνει διαδοχικά τα χαρακτηριστικά όλων των μελών της οικογένειάς τους, άρχιζαν να παρατηρούν σαν άγνωστα στις παλιές φωτογραφίες τα κορίτσια που είχαν αγαπήσει.

Δεκαέξι διηγήματα-σερβίτσια μιας Οικογενειακής πορσελάνης όπου το τράβηγμα μιας κλωστής DMC από το κέντημα της μητέρας οδηγεί στην παραλία των παιδικών μας χρόνων, σε πυργοδέσποινες που αναπαύονται κάτω από τις λεύκες της Ζισόρ έξω από το Παρίσι, στην πιρόγα του φοβερού κατακτητή Αλόνσο ντε Οχέδα που πλέει νηφάλια στον ποταμό Ορινόκο της Βενεζουέλας, στις Γυμνοπαιδιές του Ερίκ Σατί.

Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών 2015

Διηγήματα, Κέδρος, 2014, 160 σελ.

Διηγήματα
Οικογενειακή πορσελάνη (2014), Κέδρος

Συλλογικά έργα
Υπό σκιάν – 20 καλοκαιρινά διηγήματα (2015), Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων

Μεταφράσεις
Richard Kearney, Ξένοι, θεοί και τέρατα (2006)
Edward Kessler, Τι πιστεύουν οι Εβραίοι; (2007)
Adam Baron, SuperJack (2007)
Tony Morris, Τι πιστεύουν οι Βουδιστές; (2007)
David Peace, Χίλια εννιακόσια εβδομήντα τέσσερα (2008)
Henry James, Ο βωμός των νεκρών (2009)
Reynold A. Nicholson, Η έννοια του προσώπου στον Σουφισμό (2010)

Βραβεία-Διακρίσεις
Οικογενειακή πορσελάνη – Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών 2015

Πηγές: Biblionet, Κέδρος