Νίκος Μαρκέας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Μαρκέας γεννήθηκε στον Πειραιά.
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο με αναρίθμητα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, μεταφράσεις ξενόγλωσσων συγγραμμάτων, συμμετοχή στη συγγραφή ιατρικών βιβλίων της ειδικότητάς του, εκδόσεις μονογραφιών και δοκιμίων. Στον λογοτεχνικό χώρο πρωτοεμφανίστηκε με μια σειρά διηγημάτων, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Πανδώρα.

Το εγχειρίδιο του δρομέα – Νίκος Μαρκέας

Ένας χρήσιμος οδηγός για δρομείς και κάθε αθλούμενο


Το βιβλίο απευθύνεται σε αθλητές, προπονητές, φυσικοθεραπευτές, φυσιάτρους, αθλητιάτρους και ορθοπεδικούς αλλά και σε κάθε ασκούμενο με το τρέξιμο. Η απουσία παρόμοιου έργου στην ελληνική βιβλιογραφία και το ενδιαφέρον του κοινού για τα Δρομικά Αθλήματα και τον Αθλητισμό γενικότερα το καθιστούν χρήσιμο και απαραίτητο βοήθημα. Θα γνωρίσετε: -τα μυστικά της άσκησης -το χαρακτήρα των αθλητικών κακώσεων -τον τρόπο πρόληψης των τραυματισμών -τις θεραπευτικές μεθόδους -την επίδραση των κλιματολογικών συνθηκών και πολλά άλλα στοιχεία για ένα υγιεινό τρέξιμο.

Αθλητισμός, Βασδέκης, 2000, 319 σελ.

Η απολογία ενός δρομέα – Νίκος Μαρκέας

Μια ρεαλιστική προσέγγιση στον υπέροχο κόσμο του τρεξίματος


Όλοι µας θέλουμε µια ζωή γεμάτη υγεία. Το βιβλίο “Η απολογία ενός δρομέα” θα µας βοηθήσει να πετύχουμε το σκοπό µας.

Ο Νίκος Μαρκέας, ορθοπαιδικός ιατρός και δρομέας, μοιράζεται τη φιλοσοφία επιτυχίας για σωστό τρέξιμο “ώστε η καρδιά να χτυπά πιο ρυθμικά, οι πνεύμονες να µην κουράζονται, τα οστά ν’ αντέχουν τις φορτίσεις, το μυαλό να γεννά νέες ιδέες, η ψυχή ν’ αναπτερώνεται!”

Ο συγγραφέας μέσα από αφηγήσεις και αναρίθμητα παραδείγματα δρομέων, απαντά σε ζωτικά και καυτά ερωτήματα.

Πόσο χρήσιμο είναι για τον οργανισμό µας να φτάνουμε τα ατομικά µας όρια; Γιατί, άραγε, να πρέπει να παίζουμε µε τη φωτιά;

Αφηγήσεις, Εντός, 2011, 277 σελ.

Η συγγνώμη της σιωπής – Νίκος Μαρκέας
“Ένιωθε το μυαλό του ξαφνικά ν’ αποκτάει φτερά και να κινείται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις. Και είχε την πεποίθηση, που ολοένα θέριευε μέσα του, ότι μια ένοχη σιωπή εξουσίαζε τα πάντα γύρω του.
Όλοι κάτι ήξεραν και το κρατούσαν μυστικό. Όλοι είχαν στη σκέψη τους ανείπωτους λογισμούς που φύλαγαν ο ένας από τον άλλο επτασφράγιστα κλειστούς. Και τότε, μια ακαταμάχητη αγωνία ένιωσε να τον κυριεύει.
Να σπάσει αυτή τη σιωπή, να θρυμματίσει τους πονηρούς λογισμούς, να εκμηδενίσει το έρεβος που απλωνόταν παντού…”

Ο Σταύρος Ντάρλας κάνει τη θητεία του ως αγροτικός γιατρός στο Πετροχώρι, ένα ημιορεινό χωριό σε κάποιο νησί του Αιγαίου, στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Παρά τον συνεσταλμένο και δειλό χαρακτήρα του, βρίσκεται στο στόχαστρο των μικρόψυχων αντιλήψεων των κατοίκων και συμπαρασύρεται στη δίνη των γεγονότων. Είκοσι δύο χρόνια μετά, τα πάντα γύρω του έχουν αλλάξει. Αλλά περισσότερο και από τη δική του μεταμόρφωση, νιώθει πως τίποτα πια δεν μπορεί να είναι όπως παλιά.

Μυθιστόρημα, Βασδέκης, 2014, 386 σελ.

Φόντο από ώχρα – Νίκος Μαρκέας
“Βλέπω με τη φαντασία μου έναν κόσμο φτιαγμένο σε φόντο από ώχρα, με τύπους ασπρόμαυρους που αλλάζουν προσωπείο όταν οι συγκυρίες το επιβάλλουν, με άσπρα και μαύρα κίνητρα να οδηγούν τις πράξεις τους, με άσπρους αγγέλους και μαύρους καλικάντζαρους να κυβερνούν την καρδιά τους. Δεν βλέπω άλλα χρώματα. Μ’ αρέσει όμως να παίζω μ’ αυτά στην παλέτα μου όταν ζωγραφίζω τη θάλασσα και τον ουρανό ολόγυρά της”.

Πώς η αδιαλλαξία ενός θαλασσοδαρμένου ναυτικού καταφέρνει να οδηγήσει τους γιους του σε διαφορετικές προσωπικές επιλογές και αποκλίνουσες αντιλήψεις για τη ζωή.
Πώς οι εμμονές ενός ισχυρού χαρακτήρα προκαλούν τελικά την αυτοκαταστροφή του.
Ένα συναρπαστικό πανόραμα σαράντα χρόνων ξετυλίγεται αυτούσιο, φέρνοντας αναπόφευκτα τους πρωταγωνιστές αντιμέτωπους, σ’ ένα ανελέητο κρεσέντο αλληλεπιδράσεων.

Μυθιστόρημα, Βασδέκης, 2016, 360 σελ.

Περίπατοι σε ήχο πλάγιο – Νίκος Μαρκέας
Δέκα τρία διηγήματα, όμοια με περιπάτους σε μονοπάτια δύσβατα. Η μουσική συνοδεύει τα βήματα όσων αντιστέκονται στο παράλογο, αυτών που διαμαρτύρονται για τα κακώς κείμενα ή εκείνων που υποκύπτουν στη μοίρα τους.

Οι ήχοι λειτουργούν άλλοτε ως υπόκρουση να ζωντανέ-ψουν θύμησες, και άλλοτε ως λάιτ μοτίβ να υπογραμμίσουν τις εξελίξεις.

Και παράλληλα τρεις μονόλογοι, όμοιοι με σπαράγματα ψυχής.

Διηγήματα, Μελάνι, 2020, 176 σελ.

Μυθιστορήματα
Η συγγνώμη της σιωπής (2014), Βασδέκης
Φόντο από ώχρα (2016), Βασδέκης

Διηγήματα
Περίπατοι σε ήχο πλάγιο (2020), Μελάνι

Αφηγήσεις
Η απολογία ενός δρομέα (2011), Εντός

Δοκίμια-Μελέτες-Αθλητισμός
Το εγχειρίδιο του δρομέα (2000), Βασδέκης

Συλλογικά έργα
Είκοσι πρόσωπα σ’ έναν καθρέφτη (2014), Κυκεών Tales

Πηγές: Biblionet, Βασδέκης, Εντός, Μελάνι