Νίκος Μαρτίνος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Μαρτίνος κατάγεται από την Δρυοπίδα της Κύθνου και είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1995 δημοσίευσε την πρώτη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο “Τα Δέκα Κύματα” (εκδ. Αρμός).
Ακολούθησαν η ναυτική ιστορία “Στο Γέμισμα του Φεγγαριού” (2003, εκδ. Αρμός) και το μυθιστόρημα “Ένα Παραμύθι της Ανατολής” (2016, εκδ. Αρμός).
Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων με τίτλο “Ανάπλωρα” είναι η τέταρτη συγγραφική του κατάθεση «εκτός των ακαδημαϊκών τειχών», στον χώρο της λογοτεχνίας.

Τα δέκα κύματα – Νίκος Μαρτίνος

Θαλασσινές ιστορίες
Δέκα μικρές θαλασσινές ιστορίες με αρκετά βιωματικά στοιχεία ξετυλίγονται από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα. Δέκα κύματα, που στο διάβα τους αποκαλύπτουν έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό απ’ εκείνον των θερινών διακοπών, με ζωντανή και πλούσια γλώσσα και με μια αισθητική αντίληψη που δεν εξαντλείται μόνο στη γνωστή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, αλλά που είναι στενά συνυφασμένη με τη ναυτική μας παράδοση

Διηγήματα, Αρμός, 1995, 115 σελ.

Εισαγωγή στη θεωρία των οικονομικών διακυμάνσεων – Νίκος Μαρτίνος

Το βιβλίο αποτελεί βοήθημα εκπαιδευτικό και απευθύνεται στους σπουδαστές του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οικονομία, Στοχαστής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1999, 103 σελ.

Στο γέμισμα του φεγγαριού – Νίκος Μαρτίνος

Μια ναυτική ιστορία
Ύστερα από μισό αιώνα ο Δημήτρης αισθάνεται την ανάγκη ν’ ανοίξει την καρδιά του σ’ ένα στενό του φίλο μιλώντας του για μια παλιά ιστορία που σημάδεψε ανεξίτηλα τη ζωή του. Καθώς η αφήγηση προχωρεί, ξεδιπλώνεται μια ζωή μοναχική, γεμάτη μόχθο και κακουχίες που κύλησε μέσα σε ψαρόβαρκες, σε ποστάλια και σε ποντοπόρα του εμπορικού ναυτικού. Μια ζωή βασανισμένη, ένα ατέλειωτο ταξίδι, που το ‘κανε ακόμα πιο μακρύ η φυλακή του καραβιού, η σκληρή δουλειά και η αγωνία της θάλασσας. Γιατί όμως ο Δημήτρης αισθάνεται τώρα στα γεράματα την ανάγκη να μιλήσει για πρώτη φορά για ένα περιστατικό της νιότης του; Τι ήταν αυτό που δεν τον άφησε ποτέ να ησυχάσει; Ποιες είναι αυτές οι μνήμες που επανέρχονται όλο και πιο συχνά αφήνοντάς τον ξάγρυπνο να καπνίζει στο στρώμα με τις ώρες; Τι πραγματικά συνέβη τότε σ’ εκείνο το απόμερο ακρογιάλι κάπου στη μέση του Αιγαίου με το γέμισμα του φεγγαριού;
Eικονογράφηση: Νίκος Μαρτίνος

Νουβέλα, Αρμός, 2003, 101 σελ.

Ένα παραμύθι της Ανατολής – Νίκος Μαρτίνος

Στην φορτισμένη ιστορική περίοδο λίγο πριν τους Βαλκανικούς πολέμους, τί μπορεί να σημαίνει για έναν ήσυχο νέο καραβοκύρη ένα ταξίδι για κοντραμπάντο στα μικρασιατικά παράλια; Όταν μάλιστα ο νέος στην ηλικία αλλά έμπειρος ναυσιπλόος, που δεν σκιάζεται από τη συνεχή απειλή των ληστοπειρατών, συναπαντιέται με έναν δαιμόνιο και κοσμογυρισμένο μεσόκοπο έμπορο; Είναι τα ατράνταχτα επιχειρήματα του τελευταίου πως μόνο το εμπόριο – και μάλιστα στην λαθραία-κοντραμπατζίδικη εκδοχή του – μπορεί να προσφέρει γρήγορα μεγάλο πλούτο και συναρπαστική ζωή; Είναι η απειρία ζωής του νέου καπετάνιου που τον κάνει να «ενδώσει» σε μια συνεργασία που από τη φύση της έχει μεγάλο ρίσκο; Ή μήπως είναι η «τρέλλα» του θαλασσινού νερού, απο την οποία φαίνεται να πάσχουν αθεράπευτα οι δύο ήρωες, που τους κάνει να έλθουν σε συνεννόηση, μολονότι φαίνεται να κινούνται αρχικά σε πορεία σύγκρουσης; Ή μήπως είναι, τελικά, η σαγήνη της ?ωνικής γης που τους τραβά σαν μαγνήτης, κάνοντάς τους να πραγματοποιήσουν ένα συγκλονιστικό ταξίδι γεμάτο κινδύνους και περιπέτειες;

Μυθιστόρημα, Αρμός, 2016, 238 σελ.

Ανάπλωρα – Νίκος Μαρτίνος

Έξι σύντομες ιστορίες, με γεύση από θαλασσινό νερό και μυρουδιές από το χώμα της φτωχής κυκλαδίτικης γης μετά την πρώτη φθινοπωρινή βροχή, έρχονται στο προσκήνιο σαν σπιλιάδες, αναζωπυρώνοντας τη φλόγα της μνήμης λίγο πριν το πέπλο της λησμονιάς σκεπάσει για πάντα τα χνάρια που άφησαν στο διάβα τους άνθρωποι απλοί, άνθρωποι του στεριανού και του θαλασσινού μόχθου, που εκφράστηκαν στη ζωή τους με τέχνη και ομορφιά. Έξι σύντομες ιστορίες που σκιαγραφούν στιγμιότυπα από τη ζωή στο νησιώτικο χωριό και στη μικρή παραλιακή πόλη, χτισμένη από πολύ παλιά στην άκρη της αττικής γης· εκεί που οι συνεχείς ριπές του ανέμου, οι σπιλιάδες, αενάως εναποθέτουν ένα λεπτότατο στρώμα σκουριάς και με το μακρύ νησί απέναντί της να αρμενίζει ανάπλωρα μέσα στον χρόνο, στον καιρό της γραιγοτραμουντάνας.

Διηγήματα, Αρμός, 2017, 140 σελ.

Μυθιστορήματα
Ένα παραμύθι της Ανατολής (2016), Αρμός

Νουβέλες
Στο γέμισμα του φεγγαριού (2003), Αρμός

Διηγήματα
Τα δέκα κύματα (1995), Αρμός
Ανάπλωρα (2017), Αρμός

Δοκίμια-Μελέτες-Οικονομία
Εισαγωγή στη θεωρία των οικονομικών διακυμάνσεων (1999), Στοχαστής

Συλλογικά έργα
Το αγροτικό τοπίο (2005), Κτήμα Μερκούρη
Διεθνές εμπόριο γεωργικών προϊόντων και πολυλειτουργική γεωργία (2005), Μαΐστρος
Ονόματα: Ονοματολογικά Κυκλάδων (2007), Ακαδημία Αθηνών
Η ελληνική αγροτική κοινωνία και οικονομία κατά τη βενιζελική περίοδο (2008), Ελληνικά Γράμματα

Πηγές: Biblionet, Αρμός, Στοχαστής