Νίκος Θ. Μέντης

Νίκος Θ. Μέντης

Ελληνες λογοτέχνες
O Νίκος Θ. Μέντης γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1959 στον Πειραιά.
Με καταγωγή, από τον πατέρα του, τα Βάτικα Λακωνίας, λίγο έξω από τη Νεάπολη, και από τη μητέρα του τη Λιθακιά Ζακύνθου. Μαζί με τους γονείς του μετανάστευσε σε μικρή ηλικία στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας, όπου και παρέμεινε για έξη χρόνια. Αποφοίτησε από τη σχολή Λογιστών Παπασπύρου στον Πειραιά κι άσκησε το επάγγελμα του λογιστή για ελάχιστα χρόνια. Ταξίδεψε με γκαζάδικα και φορτηγά πλοία σε αρκετά μέρη του κόσμου όπως Αγγλία, Ρωσία, Νορβηγία, Γερμανία, Φιλιππίνες και Ιαπωνία. Αργότερα εργάστηκε στο Δήμο Περάματος στη Μισθοδοσία, στο Δημοτολόγιο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τέλος στη Δημοτική Αστυνομία έως τη συνταξιοδότησή του.
Σχεδόν δυο δεκαετίες τώρα έχει την διαχείρηση της λογοτεχνικής ιστοσελίδας, κι όχι μόνο, www.deyteros.com.
Γράφει από τα εφηβικά του χρόνια, αλλά μόλις το 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο “Πέρα από το όνειρο” από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Ένα “όνειρο ζωής” που έστω αργά, έγινε πραγματικότητα…
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Δημιουργικής Γραφής από την καθηγήτρια Αθηνά Ν. Μαλαπάνη.
Ζει στο Πέραμα, μια μικρή πόλη που δίνει τον δικό της καθημερινό αγώνα για επιβίωση, ανάμεσα στον Πειραιά και τη Σαλαμίνα.

Η μεγάλη του αγάπη, απο μικρή ηλικία για τη Λογοτεχνία και κυρίως για την Επιστημονική Φαντασία του γνώρισε συγγραφείς όπως Αρθουρ Κλαρκ, Ισαακ Ασίμωφ, Φιλιπ Κ. Ντικ, Ουίλιαμ Γκίμπσον, Βαν Βογκτ κι άλλους. Τον Ιούλιο Βερν με τις ανεπανάληπτες ιστορίες του, τον Εντγκαρ Αλαν Ποε και τον Λαβκραφτ απο τη λογοτεχνία του Φανταστικού και του Τρόμου, συγγραφείς που τον συναρπάζουν ακόμη… Από τους νεότερους Stephen King, Clive Barker κ.ά.
Οπως επίσης και το θρυλικό Star Trek με όλες τις τηλεοπτικές σειρές του και τα κινηματογραφικά έργα που έχουν γυριστεί εδώ και δεκαετίες και συνεχίζουν να γυρίζονται γι’ αυτό απο τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα.
Απ την άλλη, η γνωριμία του με τους υπολογιστές στη δεκαετία του ’80 τον επηρέασε σε σημαντικό βαθμό. Ξεκινώντας με εκείνον τον μικρό θρυλικό Amstrad 6128 με τη πράσινη οθόνη του, ύστερα με τον Atari ST και κατόπιν με την αξιαγάπητη Amiga 500, ο κόσμος των παιχνιδιών και της φαντασίας έπαιρνε νέες διαστάσεις…
Επίσης του άρεσε ο προγραμματισμός, απο την Quick Basic, στην Turbo Pascal, Cobol, Clipper, έως την Access και C++…
Φανατικός λάτρης των online multiplayer παιχνιδιών “World of Warcraft” και “Diablo”.
Στο World of Warcraft μπορείτε να τον συναντήσετε στους ευρωπαικούς servers PVE του παιχνιδιού, Magtheridon σαν Horde στο guild Atreides και Silvermoon σαν Alliance με προτίμηση στους BM Hunters, γνωστός σαν old man!… Με κύριους χαρακτήρες, τον Deyteros, Tritos, Centunor, Aronius, Starenius, Thesarius κλπ…

Το διήγημά του «Ταξίδι χωρίς τέλος» έλαβε τη 3η θέση στο διαγωνισμό Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven 2016 των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές στην κατηγορία διήγημα Επιστημονικής Φαντασίας.
Τό “Πέρα από το όνειρο” είναι το παιδικό του όνειρο που έγινε πραγματικότητα και το πρώτο του βιβλίο που εκδίδεται από τις Συμπαντικές Διαδρομές τέλη του 2019.
Το 2ο βιβλίο του με τίτλο “Στην αιωνιότητα να ζεις την κάθε στιγμή” κυκλοφόρησε την τελευταία εβδομάδα του 2022 από τις εκδόσεις Κέφαλος.
Και η πρώτη μου συνέντευξη στο Your e-articles απο το δημοσιογράφο Γιώργο Δόλγυρα, τον οποίο ευχαριστώ θερμά.
Νουβέλες
Πέρα από το όνειρο (2019), Συμπαντικές Διαδρομές
Στην αιωνιότητα να ζεις την κάθε στιγμή (2023), Εκδόσεις Κέφαλος

Διηγήματα
Ταξίδι χωρίς τέλος (2016), 3η θέση στο διαγωνισμό Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven 2016
Το κάστρο και ο λύκος (2017), EasyWriter.gr
Το αύριο αργεί να έρθει (2018), τοβιβλιο.net

Συλλογικά έργα
Θρύλοι του Σύμπαντος VIII (2019), Συμπαντικές Διαδρομές, με το διήγημα “Διακοπές στην Ευρώπη”
Κέφαλος-Λογοτεχνικό περιοδικό Κεφαλονιάς-Τεύχος 15ο-16ο (2023), Εκδόσεις Κέφαλος
Κέφαλος-Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2024 (2023), Εκδόσεις Κέφαλος

Διακρίσεις
Ταξίδι χωρίς τέλος – 3η θέση στο διαγωνισμό Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven 2016 των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές Βραβεία λογοτεχνίας του φανταστικού LARRY NIVEN 2016

Στην αιωνιότητα να ζεις την κάθε στιγμή – Νίκος Θ. Μέντης

Στην αιωνιότητα


Εμπειρίες ζωής, περιπλανήσεις, απογοητεύσεις και χαρές. Ένας αγώνας ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.
Άραγε, αλήθεια, ο θάνατος είναι το τέλος ή η αρχή;

Ο Γιάννης κολυμπώντας στον ωκεανό της αιωνιότητας, αναρωτιέται είναι καλύτερα να ζεις τη κάθε στιγμή σα τελευταία, ή να ατενίζεις το μέλλον προσμένοντας να έρθουν όσα η ζωή σου αποστερεί και αρνείται να σου προσφέρει.
Ζει την αιωνιότητα σα να είναι μια μοναδική, φευγάτη, αέρινη στιγμή.
Ρουφώντας τη ζωή στο έπακρο, χωρίς αύριο, χωρίς ελπίδα κι επιστροφή.
Οι κοσμικές δυνάμεις, απ’ την άλλη, συνωμοτούν και υφαίνουν το δικό τους περίπλοκο ιστό
και ανασχεδιάζουν το παρόν και το μέλλον.
Κι ο Γιάννης φαντάζει σαν περιπλανώμενος ταξιδιώτης, ένας ταξιδιώτης που ταξιδεύει στην αιωνιότητα.

Περιεχόμενα:
Στην αιωνιότητα να ζεις την κάθε στιγμή, Νουβέλα
Σεληνιακή αποικία Χείρον, Διήγημα
Ταξίδι χωρίς τέλος, Διήγημα
Το πεπρωμένο μου είναι τ’άστρα, Διήγημα
Το ξύπνημα ενός γίγαντα, Διήγημα
Αναζητώντας τον Έσπερο, Διήγημα
Μια ζωή δεν είναι αρκετή, Διήγημα

Νουβέλα, Διηγήματα, Εκδόσεις Κέφαλος, 2023, 168 σελ.

Πέρα από το όνειρο – Νίκος Θ. Μέντης
Ο Ηλίας είναι ένας νέος της εποχής του.
Φιλόδοξος, ονειροπόλος κι αισιόδοξος για τη ζωή.
Εργάζεται σαν λογιστής και πέρα από τη δουλειά του ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή.
Έχει όμως ένα μικρό «κουσούρι», ένα ιδιαίτερο γνώρισμα, μια ξεχωριστή ιδιότητα, που τον φέρνει αντιμέτωπο με διάφορες περίεργες καταστάσεις, και του επιτρέπει να ταξιδεύει σε άλλους κόσμους και να περνά το κατώφλι της φαντασίας.
Άραγε ζει ένα όνειρο ή ονειρεύεται σε μια πιθανή πραγματικότητα;
Αυτό θα το ανακαλύψετε εσείς, διαβάζοντας στο βιβλίο αυτό την ιστορία του Ηλία.
Ταξιδέψτε μαζί του στα σκιερά, μοναχικά μονοπάτια της φαντασίας κι ανακαλύψτε τις μικρές αλήθειες που ξεπηδούν μέσα από τις περιπέτειές του.
Όπως σωστά αναφέρει ο ποιητής, το ταξίδι είναι που μετράει μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου.
Το τέλος, απλά σηματοδοτεί μια εναλλακτική πραγματικότητα, σε έναν παράλληλο εξωπραγματικό κόσμο.

Βιβλιοκριτική στο Texnesonline.gr από τη Στέλλα Πετρίδου

Νουβέλα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2019, 144 σελ.

Το κάστρο και ο λύκος – Νίκος Θ. Μέντης

Επιμέλεια κειμένου: Σοφία Κραββαρίτη


Ο ιππότης με την αστραφτερή ασημένια πανοπλία, έσκυψε πάνω στο θύμα του και το διαπέρασε με το κοφτερό του ξίφος στο ύψος της καρδιάς. Κοιτώντας τον αντίπαλο στα μάτια, είδε τη λάμψη της ζωής να σβύνει και να χάνεται… Ξεπέζεψε, έκλεισε με δύναμη την ξύλινη πύλη κι ανέβηκε στο παρατηρητήριό του στο υψηλότερο σημείο του κάστρου. Από κει έλεγχε όλη την πράσινη πεδιάδα με το ποτάμι, τις λίμνες και τα χωριουδάκια της. Ήταν ο αφέντης του Κάστρου. Ο υπερασπιστής της ζωής των χωρικών. Ο προστάτης τους. Μέχρι που ήρθε στη περιοχή ο «Λύκος». Ένας πελώριος γκριζωπός μυστηριώδης λύκος με λαμπερά κόκκινα μάτια, που γυάλιζαν περίεργα, απόκοσμα τη νύχτα…
Το διήγημα φιλοξενείται στο ΤοΒιβλίο.net: Το κάστρο και ο λύκος

Διήγημα, ΤοΒιβλίο.net, 2017

Το αύριο αργεί να έρθει – Νίκος Θ. Μέντης
Ο Λέοναρντ ήταν αστροφυσικός με ειδίκευση στην εξωγήινη ψυχολογία και επικοινωνία. Αρκετά πετυχημένος και διακεκριμένος επιστήμονας. Όταν του προτάθηκε πριν λίγες μέρες η συμμετοχή του στην επιστημονική ομάδα για την αναζήτηση ζωής στον πλανήτη Άρη, δεν του προκάλεσε σχεδόν καμία έκπληξη. Δεν το θεώρησε δα και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό ή σπουδαίο στην αρχή, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, άλλο τόσο το ανέβαλε και προσπαθούσε να κλείσει τα μάτια του στη φωνή της λογικής που τον παρότρυνε να πράξει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να μη λάβει μέρος στο πρόγραμμα Mars Exploration 1…
Το διήγημα φιλοξενείται στο ΤοΒιβλίο.net: Το αύριο αργεί να έρθει

Διήγημα, τοβιβλίο.net, 2018

Διακοπές στην Ευρώπη – Νίκος Θ. Μέντης
Έτος 2180. Το Δαίδαλος είχε ξεκινήσει από τη Γη πριν μερικούς μήνες με σκοπό να φτάσει στην Ευρώπη, έναν από τους πιο γνωστούς δορυφόρους του Δία. Με τη φήμη χρόνων, πως ίσως υπήρχε κάποια μορφή ζωής ή έστω κάτι άλλο εξίσου σημαντικό, κρυμμένο σε αυτόν τον μικρό δορυφόρο, το πλήρωμα του Δαίδαλου με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά τεράστια περιέργεια για το τι πραγματικά θα μπορούσε ν’ ανακαλύψει σε αυτόν τον μικρό παγωμένο δορυφόρο.
Εφοδιασμένο με τα τελευταίας τεχνολογίας εξερευνητικά ραντάρ, με υπέρ-ρομπότ ανίχνευσης μεταλλικών και υγρών μορφών. Με ιπτάμενα drones ικανά να πετάξουν στην αραιή και λεπτή ατμόσφαιρα της Ευρώπης, με αμυντικές ενεργειακές ασπίδες, αν τυχόν συναντήσουν κάτι εχθρικά διακείμενο. Ακόμη, με υπερευαίσθητους φασματογράφους κι αναλυτές δεδομένων υψηλών ταχυτήτων και κυμάτων, καθώς και φορητούς μετρητές για ανίχνευση κάθε είδους ακτινοβολίας κι εκπομπής σε όλο το φάσμα των γνωστών ως τώρα συχνοτήτων, ήλπιζαν να μπορέσουν να καταφέρουν, εκεί που οι δύο προηγούμενες αποστολές είχαν αποτύχει παταγωδώς…

Διήγημα, Θρύλοι του Σύμπαντος VIII, Συμπαντικές Διαδρομές, Συλλογικό, 2019

Πηγές: Biblionet, Easywriter.gr, Τοβιβλίο.net, Συμπαντικές Διαδρομές, Deyteros.com, Εκδόσεις Κέφαλος