Νίκος Ντακάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Ντακάκης είναι οικονομολόγος.
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο όπου ζει και εργάζεται. Ασχολείται με τα κοινά σαν ενεργός πολίτης και αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο. Έχει γράψει το βιβλίο “Όπως τ’ όνειρο” που κυκλοφόρησε το 2005 στο Ρέθυμνο. Αποσπάσματα του βιβλίου “Η αδελφότης των στεναγμών” με τη μορφή αυτοτελών διηγημάτων έχουν βραβευτεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Μυθιστορήματα
Όπως τ’ όνειρο (2005), Ιδιωτική Έκδοση
Η αδελφότης των στεναγμών (2007), Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
Η αδελφότητα των στεναγμών (2010), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ψυχαρίδα (2017), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Ψυχαρίδα – Νίκος Ντακάκης
Ένα βράδυ η ψυχαρίδα έρχεται στο σπίτι.
Τι θα μπορούσε να είναι; Μια πεταλούδα γύρω από το φως; Ή μια ψυχή που αποζητά τη λύτρωση;

Σε κανέναν δε μιλούσε, κανέναν δεν πείραζε, και δεν έμαθε κανείς από πού ήρθε κι από πού κρατούσε η σκούφια του. Και το πιο περίεργο; Ουδείς νοιάστηκε ποτέ γι’ αυτόν, ούτε και τον αναζήτησε ποτέ κανένας.
Ένας αδύναμος γεροντάκος, φτωχοντυμένος, που έζησε σαν ασκητής. Ήταν τρελός; Ούτε αυτό είναι εύκολο να απαντηθεί. Πάντως, πάσχιζε να κρατήσει μέχρι τέλους το φοβερό, ένοχο μυστικό του.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2017, 480 σελ.

Η αδελφότητα των στεναγμών – Νίκος Ντακάκης
Ένα μυθιστόρημα ποταμός, που ξεκινά να ξετυλίγεται στις αρχές του αιώνα.
Οι ήρωες παλεύουν να κερδίσουν τη ζωή. Και, παρά τις αντιξοότητες, μοιάζει να τα καταφέρνουν. Ώσπου θα ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και τότε τα πάντα θα χαθούν. Οικογένειες ξεκληρίζονται. Σύζυγοι, πατεράδες κι αδέρφια εξαφανίζονται… Με το τέλος της Κατοχής κάποιοι θα προσπαθήσουν να ανεβούν ξανά στην κορυφή. Κάποιοι θα τα καταφέρουν, κάποιοι πάλι όχι… Και, μέσα σε αυτή τη δίνη, ο έρωτας που θα εμφανιστεί απρόσμενα θα αλλάξει την πορεία της ζωής των ηρώων, σφραγίζοντας μοιραία το πεπρωμένο τους.
Η αγάπη ριζώνει στις καρδιές των πρωταγωνιστών, η μοίρα, όμως, άλλα είχε γράψει στα κατάστιχά της για κείνους, κι αυτοί, αγνοώντας τα όσα τους επιφυλάσσει η ζωή, παραδίδονται αμέριμνοι στα πάθη τους.
Μίση, έρωτες, συγκρούσεις, λάθη. Και ένα μεγάλο μυστικό, που θα αποκαλυφθεί απειλώντας να οδηγήσει τους ήρωες στην άβυσσο…

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010, 382 σελ.

Η αδελφότης των στεναγμών – Νίκος Ντακάκης
Αυτή, τον μελλοντικό πεθερό της πήγαινε να συναντήσει κι είχε αγωνία για το πώς θα εξελισσόταν η πρώτη της επαφή με τον πατέρα του Άλκη.
Το γεγονός ότι είχε επιμείνει να τη συναντήσει μόνη της την παραξένευε βέβαια, αλλά δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί καν τον πραγματικό λόγο.
Και τώρα τον άκουγε να της λέει όλα αυτά τα απίθανα κι εξωπραγματικά. Καλά, δεν την έβλεπε; Δεν καταλάβαινε πως τη σκότωνε; Κάθε λέξη που έβγαινε από τα χείλη του, ένιωθε να της αφαιρεί τη ζωή σταγόνα σταγόνα.
Ο ίδιος ισχυριζόταν πως ήταν ο πατέρας της και με τον Άλκη, τον μοναδικό άνθρωπο που της είχε απομείνει, που θα έδινε και τη ζωή ακόμη γι’ αυτόν, ήταν λέει, αδέλφια και δεν μπορούσαν να παντρευτούν. Και το χειρότερο, σ’ αυτήν έπεφτε το βάρος να τον απομακρύνει από κοντά της, χωρίς μάλιστα να του αποκαλύψει την αλήθεια. Στα λόγια όμως, όλα είναι εύκολα γιατί μόλις η Αλεξάνδρα προσπάθησε να τα εφαρμόσει ήρθαν τα πάνω κάτω.
Αυτή πάντως ήταν η αιτία για να ξεδιπλωθεί μια ιστορία και να φανερωθεί ένα ένοχο μυστικό, καλά κρυμμένο για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια, που σημάδεψε τη ζωή του Αντώνη κι οδήγησε την Κατερίνα αλκοολική σ’ ένα γηροκομείο.

Το “Η αδελφότης των στεναγμών” είναι ένα βιβλίο βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία.

Μυθιστόρημα, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας, 2007, 413 σελ.

Όπως τ’ όνειρο – Νίκος Ντακάκης
-Είμαι η γυναίκα σου, του είπε πάλι γλυκά και ναζιάρικα.
-Γυναίκα μου είναι η Βαγγελιώ, της απάντησε, κι αυτό δεν αλλάζει.
Σηκώθηκε αμέσως κι άρχισε να ντύνεται. Πώς κι έγινε αυτό; Αυτός δεν ήθελε μπλεξίματα. Ούτε κουβέντες στο χωριό κι ούτε φασαρίες. Και προπάντων, δεν ήθελε να μαθευτεί. Το Συριδογιώργη, τον πατέρα του σκεφτότανε. Πώς θα τον αντίκριζε; Και το Γερονογιάννη; Και την κακομοίρα τη Βαγγελιώ;
-Μην είσαι τρελός, του είπε. Έλα, κάθισε να κουβεντιάσουμε. Αυτό που έγινε, έγινε γιατί το ήθελα εγώ. Κατά βάθος το ήθελες κι εσύ. Τίποτα δε θ’ αλλάξει. Και κανείς δε θα μάθει τίποτα. Ούτε στο σπίτι σου, ούτε στο χωριό. Το μυστικό μας θα είναι. Εγώ σ’ αγαπώ, η γυναίκα σου θα είμαι. Μ’ αγαπάς κι εσύ λίγο;
-Κι οι άλλοι; Κι η Βαγγελιώ;

Μυθιστόρημα, Ιδιωτική Έκδοση, 2005, 355 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη