Νίκος Περέλης

Νίκος Περέλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Περέλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ και σε σεμινάρια στο εξωτερικό. Σκηνοθέτησε περισσότερα από 150 έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παρουσίασε δουλειά του κυρίως στα κρατικά και δημοτικά θέατρα, στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο και στον Λυκαβηττό.Δημιούργησε το “Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου” στην Αθήνα και το “Theatredel’ AvenueduPark” στο Μόντρεαλ. Διευθυντής στα Δημοτικά Θέατρα Πάτρας και Ιωαννίνων. Δημιουργός της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και διευθυντής της μέχρι το 2001. Δίδαξε θέατρο στο Conservatoire του Κεμπέκ, στο ΚΘΒΕ, στη Σχολή Κατσέλη, στο Εργαστήρι του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Βεάκη. Έγραψε θεατρικά έργα που παίχτηκαν στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου, στην ΕΡΤ και σε διάφορα άλλα θέατρα. Πρώτο θεατρικό του έργο “Η μπόμπα” που παρουσιάστηκε το 1981 στο Θέατρο Αναλυτή, το 1982 στο Λαϊκό Δωδεκανησιακό Θέατρο Ρόδου και στην ΕΡΤ1 και το 1984 στο Θέατρο 3ηςΣεπτεμβρίου. Ακολούθησε η “Φελάχα γιου λαλάμ” που παρουσιάστηκε στο Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου και στην ΕΡΤ1. Το 1992 βραβεύεται με το κρατικό βραβείο θεάτρου το έργο του “Η μοναξιά των σκουληκιών” που παρουσιάζεται το 1994 στο Εθνικό Θέατρο. Το 2010 τιµήθηκε από την ιδιαίτερη πατρίδα του µε το µετάλλιο της Πόλης. Είναι µέλος της Εταιρείας Σκηνοθετών και της Εταιρείας Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.
Ως ηθοποιός συµµετείχε σε ελάχιστες παραστάσεις, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους (Μπόργκµαν-Ίψεν, Κρόγκσταντ-Ίψεν, Στόκµαν-Ίψεν, Χαµ-Μπέκετ κ.α).
Θεατρικά έργα
Η μοναξιά των σκουληκιών. Η μπόμπα (1998), Δωδώνη
Συμβόλαιο τιμής. Μπλακ άουτ, Τρία μονόπρακτα (2000), Δωδώνη
Η διαθήκη του Αχιλλέα (2013), Αγγελάκη Εκδόσεις
Η επιστροφή της Φελάχας (2013), Αγγελάκη Εκδόσεις
Η Μπόμπα (2014), Δωδώνη
Η Σαπφώ της Λέσβου (2017), Αγγελάκη Εκδόσεις
Οδυσσέας (2021), Αγγελάκη Εκδόσεις
Ο Νόμος της Μνήμης (2022), Εκδόσεις Όταν

Αφηγήσεις
Ο κώδικας της μάσκας (2010), Προσκήνιο

Δοκίμια-Μελέτες-Θέατρο
Υπόγειος χώρος, Η πειραματική σκηνή στο Εθνικό Θέατρο: 1996-2001 (2003), Προσκήνιο
Το θέατρο ως κύτταρο παιδείας και πολιτισμού και ως κατανάλωση (2014), Αγγελάκη Εκδόσεις

Συλλογικά έργα
Η πόλη στον πάτο, Μονόπρακτα (2007), Δωδώνη
Η πόλη στον πάτο, Μονόπρακτα (2014), Αγγελάκη Εκδόσεις

Ο Νόμος της Μνήμης – Νίκος Περέλης

Ο νόμος


Ο «Νόμος της Μνήμης» αναφέρεται στη συλλογική Μνήμη, στη παραποίηση, στην εξασθένηση και στην εκμετάλλευσή της – αναδεικνύοντας την αξία της για την ομοψυχία και το μέλλον του λαού μας.
Ένας φακός στα έγκατα της καταστροφής, εκεί όπου εκρηκτικά υλικά σιγο-βράζουν, διατηρώντας ένα θλιβερό μίγμα διαχωρισμού και διαμελισμού.
Εκεί όπου σέρνεται μια τεράστια Ανακόντα, που καιροφυλαχτεί να τυλιχτεί θανάσιμα γύρω από τα θύματά της.
Ένα εφιαλτικό φίδι που κρατάει φοβισμένο, παραπλανημένο και παράλυτο τον λαό μας.
Ένας διεστραμμένος εφιάλτης!

Θεατρικό έργο, Εκδόσεις Όταν, 2022, 114 σελ.

Οδυσσέας – Νίκος Περέλης

ΟδυσσέαςΤο λιοντάρι της Ρούμελης


Το θεατρικό αυτό κείμενο βασίζεται στα ιστορικά γεγονότα, που διαμορφώθηκαν και διαμόρφωσαν την πορεία της επανάστασης, από την παρουσία και δράση του Οδυσσέα Ανδρούτσου.

Το κείμενο κινείται ανάμεσα στο γεγονός (ντοκουμέντο) και στη δραματουργική παρέμβαση. Στόχος του συγγραφέα είναι να ζωντανέψουν οι ιστορικές λεπτομέρειες και να ενεργοποιήσουν την κρίση του αναγνώστη-θεατή. Παρουσίαση των τραγικών στιγμών του ξεκινήματος της επανάστασης, με επίκεντρο την ολιγόχρονη τραγική πορεία, ενός σπουδαίου Αγωνιστή.

Θεατρικό έργο, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2021, 240 σελ.

Η Σαπφώ της Λέσβου – Νίκος Περέλης

Η ΣαπφώΘέατρο


Έδυσε το φεγγάρι και η πούλια
γείρανε τα λυχνάρια και τα γιούλια,
με βρήκανε πάλι τα μεσάνυχτα
μονάχη μου, με τα μάτια ορθάνοιχτα.
Παρέρχεται η ώρα κι εγώ ακόμα
ξαπλώνω αζευγάρωτη στο στρώμα.

Θεατρικό έργο, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2017, 118 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις, Εκδόσεις Όταν