Νίκος Τσακνής

Ελληνες λογοτέχνες


Αργοναυτών άθλα
Το λεύκωμα “Αργοναυτών άθλα”, που φέρει την υπογραφή του Δήμου Βόλου, διεκδικεί περίοπτη θέση ανάμεσα στις σχετικές με τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκδόσεις, χάρη σε ένα βασικό χαρακτηριστικό: την πρωτοτυπία του περιεχομένου του.
Με κεντρικό άξονα την αθλητική παράδοση των Αργοναυτών, το λεύκωμα αναδεικνύει μια άγνωστη μέχρι σήμερα σελίδα του μυθικού Ολυμπιακού Αθλητισμού, άρρηκτα συνδεδεμένου τόσο με τη μυθολογία όσο και την ιστορία της ίδιας της πόλης. Το βιβλίο πραγματεύεται τη σχέση των Αργοναυτών με τους μυθικούς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και τη συμβολή τους στην καθιέρωση των πανελλήνιων αγώνων, αναδεικνύοντας με τρόπο μοναδικό την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. […] (από τον πρόλογο της Αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά)

Οικοτροφείον παραπαιόντων παίδων
Ο Χάρης και η Ευγενία πειραματίζονται μέσα από την απόλυτα ιδιωτική σχέση τους. Δύο αρνησίγεροι εραστές, ένας αποστάτης και μια φυγάς, πρωταγωνιστούν στη χιμαιρική και ειρωνική αφήγηση με τίτλο “Η κυλόττα και η γραβάττα”.
Η Ισμήνη Ογλ αφηγείται τις συγκρούσεις και τα πάθη των προσώπων που μεταμορφώνονται ή και παραμορφώνονται μέσα στις κοινωνικές ομάδες, στο “Οικοτροφείον Παραπαιόντων Παίδων”, αφήγημα που ρίχνει μία πλάγια ματιά στην κοινωνική περιπέτεια.
Ο Άγις Αγραφιώτης, στους δρόμους του μεταξιού, αναζητάει τις δοξασίες, τους μύθους και τις ιδέες που κάνουν τους ανθρώπους να ετοιμάζονται για πόλεμο. Η Biennale των ναρκωτικών είναι η τρίτη αφήγηση, που ακολουθεί την περιπλάνηση του ανθρώπου στον κόσμο.
Πώς να εμφανιστεί ο κόσμος για να αξίζει η ζωή;

Η εγκυκλοπαίδεια του μάγκα
Ένα είδος επαγγελματία μάγκα σέρνεται στην αγορά. Και επαγγελματίας θα πει ότι “αξίζει επειδή κερδίζει” – γι’ αυτό είναι μάγκας. Μετά τη Μεταπολίτευση, και κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, στην ελληνική κοινωνία εγκαθίσταται ένας τύπος ανθρώπου που δίνει με τον ιδιαίτερο νεοελληνικό τρόπο αυτή την παράσταση του “κερδίζω, άρα αξίζω”, στον αντίποδα εκείνων που θεωρούν το κέρδος απόρροια της αξιοσύνης. Το φαινόμενο είναι μαζικό. Οι μάγκες βαδίζουν σαν ένας άνθρωπος. Εξαρτημένοι από τις ανάγκες της πολιτικής εξομοίωσης, στηριγμένοι στη συνενοχή, κρατούν το βήμα ως κίνημα πλήθους.
Ένα νέο ελληνικό φαινόμενο αναδύεται: Η μαζική υιοθέτηση της μαγκιάς αναγορεύει την ίδια σε στοιχείο ταυτότητας, ισότιμο οιονεί με την εθνικότητα και το θρήσκευμα. Η σύγχρονη επανοικειοποίησή της, ως εθνικού πλέον σημείου αυτοαναφοράς, τυγχάνει ειδικής ασυλίας. Το είδος είναι προστατευόμενο. Η επίκληση της μαγκιάς αθωώνει κάθε ενέργεια, αν δεν την αναγορεύει σε άξια λόγου, με τον ίδιο τρόπο που προστατεύει από κάθε έλεγχο το μαγικό επίθετο “λαϊκός”. Ο μάγκας είναι ένα είδος τοτέμ της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν τον εγγίζει κανείς. Οι αρνητικές συνδηλώσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένο το όνομά του αποδίδονται όλες στον “τζάμπα μάγκα”. Και όταν η συζήτηση αφορά τον ίδιο, γίνεται λόγος μόνο για την “αγιογραφία” του.

Διηγήματα
Οικοτροφείον παραπαιόντων παίδων (2018)

Δοκίμια – Μελέτες
Η εγκυκλοπαίδεια του μάγκα (2016)

Λευκώματα
Αργοναυτών άθλα (2004)
Trophies of the Argonauts (2004)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Κέδρος, Εκδόσεις Καστανιώτη

30 views.