Νίκος Τσακνής

Νίκος Τσακνής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Τσακνής γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1952.
Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ανωτάτη Βιομηχανική Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στο Βόλο ως δημοσιογράφος. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως ερευνητής και κειμενογράφος στο σχεδιασμό επικοινωνιακής πολιτικής εταιριών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Μεταξύ 2003-2004 συνεργάστηκε με τον Δήμο Βόλου και την Ο.Ε. Ολυμπιακών Αγώνων 2004, καταρτίζοντας το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη του Βόλου. Κείμενά του έχουν ανεβεί στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, με το οποίο συνεργάστηκε ως παραγωγός, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες.
Το βιβλίο του “Αργοναυτών άθλα” (2004) έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, ενώ το ομώνυμο σενάριό του ανέβηκε από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας, Laterna Magika. Το 2016, από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε “Η εγκυκλοπαίδεια του μάγκα” και το 2018, από τις εκδόσεις Κέδρος το “Οικοτροφείον Παραπαιόντων Παίδων”.
Διηγήματα
Οικοτροφείον Παραπαιόντων Παίδων (2018), Κέδρος
Το σιωπηρό βαγόνι (2021), Αρμός

Δοκίμια-Μελέτες
Η εγκυκλοπαίδεια του Μάγκα (2016), Εκδόσεις Καστανιώτη

Λευκώματα
Αργοναυτών άθλα (2004), Βόλος
Trophies of the Argonauts (2004), Βόλος

Το σιωπηρό βαγόνι – Νίκος Τσακνής

Το σιωπηρό


Ωραία, είμαι γελωτοποιός, αλλά όταν αρχίζω το εύθυμο περιγέλασμα όλοι είναι ευχαριστημένοι. Δεν είμαι ούτε κατεργάρης ούτε χαζός. Ανάμεσα στα δύο αυτά αναστήματα, ορθώνω το δικό μου. Είμαι απλώς ένας κατεργάρης που φοράει τη μάσκα του χαζού. Μόνο έτσι μπορώ να δίνω νόημα σ’ αυτά που λέω. Έχω το δικαίωμα να μιλάω μια γλώσσα που δεν είναι αναγνωρισμένη και να παραμορφώνω τις αναγνωρισμένες γλώσσες με έναν τόνο μοχθηρίας. Σαν τον χαζό κάνω αφελείς ερωτήσεις για να κατανοήσω τα πράγματα γύρω. Εμφανίζομαι επίμονος, με μια φύση μάλλον αντιπαθητική που παρουσιάζεται πάντα γυμνή και αυτοπροβάλλεται…

Διηγήματα, Αρμός, 2021, 52 σελ.

Οικοτροφείον Παραπαιόντων Παίδων – Νίκος Τσακνής

Οικοτροφείον


Ο Χάρης και η Ευγενία πειραματίζονται μέσα από την απόλυτα ιδιωτική σχέση τους. Δύο αρνησίγεροι εραστές, ένας αποστάτης και μια φυγάς, πρωταγωνιστούν στη χιμαιρική και ειρωνική αφήγηση με τίτλο “Η κυλόττα και η γραβάττα”.

Η Ισμήνη Ογλ αφηγείται τις συγκρούσεις και τα πάθη των προσώπων που μεταμορφώνονται ή και παραμορφώνονται μέσα στις κοινωνικές ομάδες, στο “Οικοτροφείον Παραπαιόντων Παίδων”, αφήγημα που ρίχνει μία πλάγια ματιά στην κοινωνική περιπέτεια.

Ο Άγις Αγραφιώτης, στους δρόμους του μεταξιού, αναζητάει τις δοξασίες, τους μύθους και τις ιδέες που κάνουν τους ανθρώπους να ετοιμάζονται για πόλεμο. Η Biennale των ναρκωτικών είναι η τρίτη αφήγηση, που ακολουθεί την περιπλάνηση του ανθρώπου στον κόσμο.

Πώς να εμφανιστεί ο κόσμος για να αξίζει η ζωή;

Διηγήματα, Κέδρος, 2018, 128 σελ.

Η εγκυκλοπαίδεια του Μάγκα – Νίκος Τσακνής

του μάγκα


Ένα είδος επαγγελματία μάγκα σέρνεται στην αγορά. Και επαγγελματίας θα πει ότι “αξίζει επειδή κερδίζει” – γι’ αυτό είναι μάγκας. Μετά τη Μεταπολίτευση, και κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, στην ελληνική κοινωνία εγκαθίσταται ένας τύπος ανθρώπου που δίνει με τον ιδιαίτερο νεοελληνικό τρόπο αυτή την παράσταση του “κερδίζω, άρα αξίζω”, στον αντίποδα εκείνων που θεωρούν το κέρδος απόρροια της αξιοσύνης. Το φαινόμενο είναι μαζικό. Οι μάγκες βαδίζουν σαν ένας άνθρωπος. Εξαρτημένοι από τις ανάγκες της πολιτικής εξομοίωσης, στηριγμένοι στη συνενοχή, κρατούν το βήμα ως κίνημα πλήθους.

Ένα νέο ελληνικό φαινόμενο αναδύεται: Η μαζική υιοθέτηση της μαγκιάς αναγορεύει την ίδια σε στοιχείο ταυτότητας, ισότιμο οιονεί με την εθνικότητα και το θρήσκευμα. Η σύγχρονη επανοικειοποίησή της, ως εθνικού πλέον σημείου αυτοαναφοράς, τυγχάνει ειδικής ασυλίας. Το είδος είναι προστατευόμενο. Η επίκληση της μαγκιάς αθωώνει κάθε ενέργεια, αν δεν την αναγορεύει σε άξια λόγου, με τον ίδιο τρόπο που προστατεύει από κάθε έλεγχο το μαγικό επίθετο “λαϊκός”. Ο μάγκας είναι ένα είδος τοτέμ της σύγχρονης κοινωνίας. Δεν τον εγγίζει κανείς. Οι αρνητικές συνδηλώσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένο το όνομά του αποδίδονται όλες στον “τζάμπα μάγκα”. Και όταν η συζήτηση αφορά τον ίδιο, γίνεται λόγος μόνο για την “αγιογραφία” του.

Δοκίμιο, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016, 336 σελ.

Trophies of the Argonauts – Nikos Tsaknis

Trophies


This first edition of “Trophies of the Argonauts”, which bears the signature of the Municipality of Volos, claims an eminent position among related projects sponsored by the Olympic Games, due to one basic feature: the originality of its content.
With its central thematic axon the athletic legacy of the Argonauts, this album opens an unknown page -until today- of the legendary Olympic athletics, a page as closely linked with mythology as it is with the history of Volos itself. This book not only establishes the relationship between the Argonauts and the mythic Olympic Games but also their contribution to the institutionalization of panhellenic athletic competitions, uniquely revealing the city’s historical and cultural heritage…
(Fani Palle-Petralia, Deputy Minister of Culture)

Επιμέλεια: Nikos Tsaknis
Μετάφραση: Jim Stone
Τίτλος πρωτοτύπου: Αργοναυτών άθλα
Salutations: Kyriakos Mitrou, Mayor of the City of Volos, Yianna Angelopoulou-Daskalaki, President of the Administrative Committee of the Athens 2004 Olympic Games, Fani Palle-Petralia, Deputy Minister of Culture
Prologue: Demetris Siatras
Translator’s note: James N. Stone.

Μυθολογία, Ολυμπιακοί Αγώνες, Βόλος, 2004, 134 σελ.

Αργοναυτών άθλα – Νίκος Τσακνής

Αργοναυτών


Το λεύκωμα “Αργοναυτών άθλα”, που φέρει την υπογραφή του Δήμου Βόλου, διεκδικεί περίοπτη θέση ανάμεσα στις σχετικές με τους Ολυμπιακούς Αγώνες εκδόσεις, χάρη σε ένα βασικό χαρακτηριστικό: την πρωτοτυπία του περιεχομένου του.
Με κεντρικό άξονα την αθλητική παράδοση των Αργοναυτών, το λεύκωμα αναδεικνύει μια άγνωστη μέχρι σήμερα σελίδα του μυθικού Ολυμπιακού Αθλητισμού, άρρηκτα συνδεδεμένου τόσο με τη μυθολογία όσο και την ιστορία της ίδιας της πόλης. Το βιβλίο πραγματεύεται τη σχέση των Αργοναυτών με τους μυθικούς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και τη συμβολή τους στην καθιέρωση των πανελλήνιων αγώνων, αναδεικνύοντας με τρόπο μοναδικό την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης…
(από τον πρόλογο της Αν. Υπουργού Πολιτισμού κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά)

Επιμέλεια: Νίκος Τσακνής
Χαιρετισμοί: Κυριάκος Μήτρου, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά
Πρόλογος: Δημήτρης Σιάτρας

Μυθολογία, Ολυμπιακοί Αγώνες, Βόλος, 2004, 123 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κέδρος, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αρμός