Νίκος Τσιπόκας

Ελληνες λογοτέχνες
O Νίκος Τσιπόκας γεννήθηκε στο Ναύπλιο.
Το 1997 εκδiδεται στην Αθήνα το βιβλίο του “Αυτή η πανσέληνος κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια” από την Απόπειρα. Ιδρυτικό μέλος των Anima, φωνή, στίχοι. Το 2000 κυκλοφορεί το CD Παράξενες Μέρες από την Ano Kato Records. Ασχολείται με τον κινηματογράφο, Art installations, Video art, σκηνικά θεάτρου, ντιζάιν, και έχει γράψει θεατρικά κείμενα, με συμμετοχές σε φεστιβάλ, εκθέσεις και Biennale.
Μυθιστορήματα
Τα αχνά φώτα της Μάρφα (2021), Κέδρος

Διηγήματα
Αυτή η πανσέληνος κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια (1997), Απόπειρα
Favelas (2018), Απόπειρα

Ποίηση
Αυτό το αόρατο χρώμα (2018), Απόπειρα

Τα αχνά φώτα της Μάρφα – Νίκος Τσιπόκας

Τα αχνά φώτα


Πώς να περιγράψεις το αλλόκοτο, τις συμπτώσεις, τη σημασία των αντικειμένων στις πιο κρίσιμες στιγμές;
Σκηνές σινεμά, είκοσι μία μικρού μήκους ταινίες, ένα αφηγηματικό installation με καταιγιστική δράση, με μια γλώσσα που σε κάνει να θες να ρισκάρεις, να σταματήσεις να μετράς, να κατεβάζεις app, να προσπαθήσεις να της μιλήσεις τελικά.
Οι στιγμές αλλάζουν όταν βουτάμε μέσα τους.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2021, 184 σελ.

Favelas – Νίκος Τσιπόκας
Όλες αυτές οι ατέλειωτες βόλτες στον πλανήτη, αυτές οι γειτονιές, αυτές οι σκέψεις που γίναν ψίθυροι, αποτυπώματα στα σώματά μας, τατουάζ ,ιστορίες φίλων αλλά και τυχαίων, που δεν μιλήσαμε αλλά τους νιώσαμε, σε μια ουρά, σ’ ένα στενό με γκράφιτι, σ’ αυτές τις σύγχρονες φαβέλες πώς να περιγράψεις το αλλόκοτο, τη σημασία των αντικειμένων στις πιο κρίσιμες στιγμές; Κάποια λεμόνια που κύλησαν δίπλα σ’ ένα κορμί που καίγεται, σκηνές σινεμά, ένα αφηγηματικό installation με καταιγιστική δράση, είκοσι μία μικρού μήκους ταινίες, με μια γλώσσα άμεση που πυροβολάει, σε κάνει να θες να ρισκάρεις, να σταματήσεις να μετράς, να κατεβάζεις App, να προσπαθήσεις να της μιλήσεις τελικά…
Οι στιγμές αλλάζουν όταν βουτάμε μέσα τους.

Διηγήματα, Απόπειρα, 2018, 85 σελ.

Αυτό το αόρατο χρώμα – Νίκος Τσιπόκας
Όταν ανοίγει αυτή η κλειστή
κάψουλα των αισθητηρίων,
τελικά αποκαλύπτονται όλα,
όταν τα ακροδάκτυλα
ανατινάζονται στα
πληκτρολόγια αρκεί ένα
άγγιγμα, ένα χάδι, για να νιώσεις, να θυμηθείς…

“Θα σ’ ανταλλάξω με πολύχρωμα κοχύλια
τυφλές νεράιδες θα αγαπήσω αν το θες”.

Στίχοι, στίχοι, στίχοι, άλλοι μελοποιημένοι και άλλοι να ονειρεύονται συνέχεια την μουσική τους, ένας στροβιλισμός ερωτισμού, σε ένα trip αισθαντικότητας και λαγνείας… “Όνειρο είδα ότι γλιστρούσαμε στον πάγο μαζί”.

Ποίηση, Απόπειρα, 2018, 47 σελ.

Αυτή η πανσέληνος κράτησε οκτώ ολόκληρα χρόνια – Νίκος Τσιπόκας
Για τα χριστιανικά μου φρονήματα ρωτήστε τον παπά της ενορίας μου, για τις σεξουαλικές διαστροφές μου την πουτάνα της γειτονιάς μου, για τα αγχωτικά όνειρά μου τον παππού μου τον αλκοολικό, για τα νυχτερινά ουρλιαχτά μου στο γεμάτο φεγγάρι ρωτήστε τον λύκο που μ’ ανέθρεψε…

Διηγήματα, Απόπειρα, 1997, 70 σελ.

Πηγές: Biblionet, Απόπειρα