Νίκος Βιτωλιώτης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Βιτωλιώτης, κατά κόσμο Σπύρος Καλαντζής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και μεγάλωσε στον Πειραιά.
Έχει σπουδάσει Οικονομικά, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και Δημιουργική Γραφή. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Του αρέσει να ταξιδεύει στην πραγματική ζωή αλλά και με τη φαντασία του. Δηλώνει φανατικός βιβλιόφιλος και κινηματογραφόφιλος. Εκτός από μυθιστορήματα και διηγήματα, έχει συγγράψει θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια μικρού και μεγάλου μήκους, ενώ η διπλωματική του εργασία με τίτλο «Η Ελληνική Λογοτεχνία του Φανταστικού κατά την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα: επισκόπηση των εκδοτικών τάσεων και των δημιουργών» είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο διαδίκτυο, μαζί με άλλα δοκιμιακά του κείμενα. Ζει στην Αθήνα και αν κάποια στιγμή συνταξιοδοτηθεί, ίσως εγκατασταθεί μόνιμα στη Βίτωλη, απ’ όπου κατάγεται ένας πρόγονός του.
Μυθιστορήματα
Σαραντακάτι καλοκαίρια (2017), Λυκόφως
Τιμωρός: Οργή θεού (2020), Anubis
Ψευδαίσθηση (2022), Ιδιωτική Έκδοση
Τιμωρός: Δρακοσπηλιά (2023), Ιδιωτική Έκδοση

Τιμωρός – Νίκος Βιτωλιώτης

ΤιμωρόςΔρακοσπηλιά


Κωνσταντινούπολη, 11ος αιώνας. Οι ταπεινής καταγωγής Καταλλάκτες, με την καθοδήγηση του Ιωάννη, του επονομαζόμενου και Ορφανοτρόφου, εκμεταλλευόμενοι τη διαφθορά που κατατρώει τα θεμέλια της απέραντης αυτοκρατορίας ανέρχονται ραγδαία, μέσα από φόνους, μοιχείες και ανίερες συμμαχίες. Συνάμα, αναζητούν τον Τιμωρό, ένα πανάρχαιο σύμβολο δύναμης, που θα τους βοηθήσει να εδραιώσουν την εξουσία τους. Η Ρωμανία, αποχαυνωμένη από τη χλιδή και επαναπαυμένη στη δόξα του παρελθόντος, αδυνατεί να προστατεύσει τα σύνορά της από τις εχθρικές επιδρομές και λεηλασίες. Από το χάος των σκοτεινών αυτών ημερών, ένας ήρωας αναδύεται και χαρίζει απρόσμενες νίκες. Ο Γεώργιος Μανιάκης συντρίβει κάθε απειλή σε Ανατολή και Δύση και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή μια χώρα μολυσμένη από τη σήψη και τη ραστώνη, έχοντας στο πλευρό του μερικούς από τους καλύτερους πολεμιστές της Ιστορίας. Θα ανακτήσει ο Ορφανοτρόφος τον θρυλικό Τιμωρό; Θα ολοκληρώσει ο στρατηγός Μανιάκης το τιτάνιο έργο που του όρισε η μοίρα; Ποιος είναι ο δράκος της αυτοκρατορίας και ποιος ο θησαυρός του;

Τιμωρός 2

Μυθιστόρημα, Ιδιωτική Έκδοση, 2023, 560 σελ.

Ψευδαίσθηση – Νίκος Βιτωλιώτης

Ψευδαίσθηση


«Ένας λογιστής–ψιλολαμόγιο ψάχνει να μπει σε πιο χοντρά παιχνίδια. Ένας τραπεζοϋπάλληλος κυνηγά τη μεγάλη καριέρα και κουμπαριάζει με έναν μικροεπιχειρηματία, ο οποίος νομίζει ότι είναι μεγιστάνας. Οι τρεις τους, μαζί με έναν δημόσιο υπάλληλο, κολλημένο στη νοοτροπία των 80s, μηχανεύονται διάφορες κομπίνες, προκειμένου να λύσουν μια και καλή το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους. Το φόντο περιλαμβάνει ένα χλιδάτο γάμο, δύο bachelor parties, το καλύτερο νυχάδικο της Αθήνας και μια μικρή τράπεζα, πλήρη υπερφίαλων και φιλόδοξων διοικούντων, οι οποίοι αυτοπροβάλλονται ως οι market makers των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Μαζί τους, αθλητικοί παράγοντες, αβανταδόροι δημοσιογράφοι, μοιραίες γυναίκες και εργολάβοι, συνθέτουν ένα γνώριμο σκηνικό στην Αθήνα των 00s, όπου όλοι γλεντούν αδιάκοπα και σε αυτή των 10s, όπου όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν. Και κάπου στο βάθος η Νέμεσις, η οποία όμως δεν έρχεται για όλους τους ενόχους.»

Μυθιστόρημα, Ιδιωτική Έκδοση, 2022, 402 σελ.

Τιμωρός – Νίκος Βιτωλιώτης

Οργή θεού


Κωνσταντινούπολη, αρχές του 13ου αιώνα. Ο γιος του έκπτωτου αυτοκράτορα δραπετεύει, με κατεύθυνση το Σβάμπεν της Γερμανίας, κουβαλώντας μαζί του ένα τεχνούργημα που όλοι το έχουν για χαμένο. Στη Δύση, ο πάπας ξεσηκώνει τη χριστιανοσύνη για να απελευθερώσει τους Άγιους Τόπους από τους Σαρακηνούς. Στον μυχό της Αδριατικής, ο δόγης της Βενετίας εξυφαίνει σχέδιά του που θα εξασφαλίσουν στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία το μέγιστο κέρδος από τον επερχόμενο πόλεμο.

Ο φυγάς πρίγκιπας διεκδικεί τον θρόνο και ζητά τη βοήθεια των σταυροφόρων, υποσχόμενος πλούτη, δόξα και ένα θρυλικό σπαθί που έρχεται από τα βάθη των αιώνων για να χαρίσει νίκες στους πολέμους εναντίον των απίστων.

Μια μυστική αδελφότητα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη διαφαινόμενη καταστροφή, αλλά ο χρόνος πιέζει αφόρητα. Θα μπορέσουν οι Μιχαηλίτες να τηρήσουν τον όρκο τους; Θα μπορέσει ο πρίγκιπας να κερδίσει τον θρόνο μιας αυτοκρατορίας που ψυχορραγεί; Ποια είναι η κατάρα που φέρνει μαζί της η Οργή του Θεού;

Φαντασία και ιστορική πραγματικότητα συνυπάρχουν σ’ ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που δίνει ζωή σ’ ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Βυζαντινής Ιστορίας. Η πρώτη αφήγηση που δημοσιεύεται από τον μέχρι πρόσφατα χαμένο Κώδικα του Ξηροποτάμου, ένα συναρπαστικό ταξίδι που ξεκινά, ξαναγράφοντας την ιστορία της Ρωμανίας και της Δ’ σταυροφορίας.

Τιμωρός 1

Μυθιστόρημα, Anubis, 2020, 288 σελ.

Σαραντακάτι καλοκαίρια – Νίκος Βιτωλιώτης
Ένα νοσταλγικό και βαθιά ανθρώπινο βιβλίο για αυτά που είχαμε και χάσαμε.

Ο αμείλικτος, ο αδάμαστος χρόνος, “ο χρόνος ο αληθινός σαν μικρό παιδί είναι εξόριστος, ο χρόνος ο αληθινός είναι ο γιος μας ο μεγάλος κι ο μικρός” κατά Σαββόπουλο, βρίσκεται στον πυρήνα του μυθιστορήματος του Νίκου Βιτωλιώτη “Σαραντακάτι καλοκαίρια” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Μυθιστόρημα, Λυκόφως, 2017, 320 σελ.

Πηγές: Biblionet, Anubis, Λυκόφως