Νίκος Βουρλάκος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Βουρλάκος γεννήθηκε στο Λαύριο το 1948, όπου και διαμένει με την οικογένειά του μέχρι σήμερα.
Σπούδασε με υποτροφία στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, διορίστηκε ως δάσκαλος αλλά ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα. Εργάστηκε 37 έτη στα εργοστάσια της Λαυρεωτικής. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ε.ΜΕ.Λ. και του συλλόγου Εικαστικών Λαυρεωτικής “ΙΡΙΣ”. Υπήρξε έφορος του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου για 32 έτη.
Έχει κάνει επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με τα ορυκτά της Λαυρεωτικής και τα ορυκτά λιθαργύρου, έχει λάβει μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει δημοσιεύσει οκτώ βιβλία, πεζά και ποιήματα.
– “Οχταωρίτες” – ποίηση 1984
– “Σκωρίες και λιθάργυροι” – ποίηση 1989
– “Τις μέρες εκείνες” – ποίηση 1991
– “Τα ορυκτά της Λαυρεωτικής” – ορυκτολογικό πόνημα 1992
– “Στους λειμώνες των ορυχείων” – ποίηση 1995
– “Ένα όνειρο για τη Ρηδάτμη” – ποίηση 1998
– “Μικρά ακροκέραμα” – διηγήματα 2002
– “Ορυκτοθήρες στα μεταλλεία της Λαυρεωτικής” – διήγημα 2012

Ριγμένα σα βότσαλα – Νίκος Βουρλάκος
Ο Νίκος Βουρλάκος με την ανεξάντλητη προσφορά του· τριάντα δυο χρόνια μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου, τριάντα χρόνια έφορος του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου της Ε.ΜΕ.Λ., από τους ελάχιστους ίσως ποιητές της ομορφιάς των ορυκτών και των οραμάτων των μεταλλωρύχων στο βάθος των ανήλιαγων στοών, ζωγράφος μυθικών ηρώων που συναντούσε στις στοές ή τους φανταζόταν να φτερουγίζουν πάνω από την πόλη και τον Ναό του Σουνίου, με την παρούσα “ηθογραφική ελεγεία”, όπως αποκαλεί τα κείμενα που εμπνεύσθηκε, αναζητεί να βάλει μια τελεία στα γραπτά του.

Η απόφασή μας να εκδώσουμε αυτή την τελευταία συλλογή διηγημάτων του με τίτλο “Ριγμένα σα βότσαλα”, πέρα από την ηθική υποχρέωση της Ε.ΜΕ.Λ. στον Νίκο των γραμμάτων και των τεχνών, στα οποία περιέγραψε την ομορφιά του λαυριώτικου τοπίου, υπέργειου και υπόγειου, και των ανθρώπων του, ελπίζουμε να αποτελέσει ένα “σκούντημα” που θα λάβει από τους φίλους του, για να ξανασκεφθεί την απόφαση του.
(από τον Πρόλογο της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής)

Διηγήματα, Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ), 2020, 104 σελ.

Διηγήματα
Ριγμένα σα βότσαλα (2020), Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ)

Συλλογικά έργα
Τα ορυκτά της Λαυρεωτικής (2018), Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ)
The Minerals of Lavrion (2019), Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (Ε.ΜΕ.Λ)

Πηγές: Biblionet

Please wait...