Νίνα Μανωλάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νίνα (Αρχοντία) Μανωλάκη είναι παιδίατρος.
Άσκησε νοσοκομειακή Ιατρική μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε συνέδρια, μονογραφίες. Ασχολήθηκε επίσης με μεταφράσεις ιατρικών βιβλίων και είχε την επιμέλεια επιστημονικών περιοδικών και λογοτεχνικών βιβλίων. Το 2022 εξέδωσε στις εκδ. Άνω Τελεία το πρώτο της μη ιατρικό κείμενο.
Αφηγήσεις
Αγάπες μου τετράποδες (2022), Εκδόσεις Άνω Τελεία

Αγάπες μου τετράποδες – Νίνα Μανωλάκη

Αγάπες μου


Όταν έφυγαν από τη ζωή τα σκυλιά μας, έμειναν οι φωτογραφίες τους για να θυμίζουν το πέρασμά τους από τη δική μας ζωή. Κάθε φωτογραφία αποτύπωνε τη στιγμή της λήψης, αλλά ταυτόχρονα ζωντάνευε την ιστορία που κρυβόταν πίσω της.

Η αναπόληση των ιστοριών αυτών πέρασε σιγά-σιγά στο «χαρτί», σε σκόρπια «φύλλα» δηλαδή στο… συρτάρι του υπολογιστή. Όταν όμως ήρθε στο σπίτι η Λούκα, γάτα αυτή τη φορά, ωρίμασε η ιδέα να μεταφερθούν οι αναμνήσεις και στο πραγματικό χαρτί.

Οι ιστορίες αυτού του βιβλίου θα θυμίσουν παρόμοιες καταστάσεις σε όσους έχουν ήδη εμπειρίες από τη συμβίωση με σκύλο, και ελπίζω να ενθαρρύνουν αυτούς που σκέφτονται να αποκτήσουν. Η συμβίωση αυτή προσφέρει πολλά. Εκτός από τα γνωστά (δυνατότητα κοινωνικής επαφής και άσκησης, βελτίωση παραμέτρων σωματικής και ψυχικής υγείας, ανάπτυξη αισθήματος ευθύνης και καθήκοντος), θεωρώ πιο σημαντικό το ότι μας μαθαίνει να σεβόμαστε ένα άλλο είδος ζωής/ζώου και να σπάμε το κέλυφος της αλαζονείας και του εγωκεντρισμού μας ως «κυρίαρχων» της Γης.
Ν.Μ.

Αφηγήσεις, Εκδόσεις Άνω Τελεία, 2022, 124 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Άνω Τελεία