Νούλα Καραθανάση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νούλα-Παρθενούλα Καραθανάση, το γένος Χατζηκυριακίδη, γεννήθηκε στη Μολόχα Βοΐου Κοζάνης από γονείς πρόσφυγες.
Από μικρή έδειξε αγάπη στα γράμματα. Παντρεύτηκε τον Σάββα Καραθανάση και το 1966 μετανάστευσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Γράφει από το 1977. Ποιήματα και άρθρα της δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά της Μελβούρνης. Έλαβε μέρος σαν στιχουργός σε φεστιβάλ τραγουδιού και διακρίθηκε.
Αναφέρεται και ανθολογείται στα βιβλία των: Κώστα Γιαμιαδάκη “Όψεις και Απόψεις” 1980, Γιάννη Μενούνου “Η Αυστραλία σήμερα” 1983, Ελένης Νίκα-Κωνσταντίνας Τούνη “Με δικά μας λόγια – Ανθολογία” και στο βιβλίο των Γιάννη Κατσαρά και Γιάννη Λιάσκου. Έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα του κ. Γιώργου Καναράκη “Ελληνικές φωνές στην Αυστραλία – GREEK VOICES” 1985.
Τον Φεβρουάριο του 1980 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική ανθολογία “Κομμάτια της αγάπης και της ζωής” και το 1996 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο της “Κραυγές από το παρελθόν”. Το ποιητικό της έργο έχει συμπεριληφθεί στη σύγχρονη ανθολογία ποίησης το 1997 στην Αθήνα, ενώ το 1998 εξέδωσε το τρίτο βιβλίο της, την ποιητική συλλογή “Κελαηδισμοί”.
Τιμήθηκε με έπαινο από το Αγγελίδειο Ίδρυμα, ενώ σε λογοτεχνικό διαγωνισμό στην Αθήνα, στις 6 Απριλίου 1997, της απονεμήθηκε το 1ο βραβείο για το βαθιά ανθρώπινο βιβλίο της “Κραυγές από το παρελθόν” και για την εν γένει προσφορά της στα ελληνικά γράμματα της Αυστραλίας.
Το Πολύπτυχο, στις 4 Φεβρουαρίου 2001, της έδωσε το 1ο βραβείο για το σύνολο του ποιητικού της έργου.
Το 2001 εξέδωσε το τέταρτο βιβλίο της “Στον φράχτη του ματώνω”.
Ποίηση
Κομμάτια της αγάπης και της ζωής (1980)
Κραυγές από το παρελθόν (1996)
Κελαηδισμοί (1998)
Στον φράχτη του ματώνω (2001)

Θεατρικά έργα
Η Μέλπω (2016), Ινφογνώμων Εκδόσεις
Το φουστάνι του αρραβώνα (2016), Ινφογνώμων Εκδόσεις

Το φουστάνι του αρραβώνα – Νούλα Καραθανάση

Τραγωδία σε τρεις πράξεις


“Το φουστάνι του αρραβώνα” είναι ένα θεατρικό έργο, στις σκηνές του οποίου διαδραματίζεται μια τραγωδία, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε νέους ανθρώπους, σε μια οικογένεια και ένα ολόκληρο χωριό, εξ αιτίας της αδυναμίας της κοινωνίας να διαχειριστεί τα νέα κοινωνικά δεδομένα και να χρησιμοποιήσει την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα ως κινητήριο δύναμη για το μέλλον.
Αντί αυτού, τα χρησιμοποιεί με τον πιο καταστροφικό τρόπο, όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης ή ο θεατής, διαβάζοντας ή παρακολουθώντας την εξέλιξη του έργου…

Θεατρικό, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2016, 110 σελ.

Η Μέλπω – Νούλα Καραθανάση

Ηθογραφικό δράμα σε τρεις πράξεις


Σε ένα τυπικό χωριό της Μακεδονίας, την μεταπολεμική περίοδο, ένας νέος παντρεύεται μια νέα και συνάμα πανέμορφη κοπέλα από κάποιο διπλανό χωρίο.
Ένας άλλος άνδρας, σκληρός σαν ατσάλι, την βάζει στο μάτι…
Μετά από κάποιο διάστημα και αφού η Μέλπω έχει κάνει ήδη δυο παιδιά, ο άνδρας της βρίσκεται νεκρός στην ύπαιθρο, έξω από το χωριό…
Και τότε αρχίζει να εκτυλίσσεται ένα δράμα, με κεντρικό πρόσωπο τον άνδρα, που είναι σκληρός σαν ατσάλι…

Θεατρικό, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2016, 85 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ινφογνώμων Εκδόσεις