Ντίνα Παπαϊωάννου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κωνσταντίνα Ταραντζοπούλου ή αλλιώς Ντίνα Παπαϊωάννου κατάγεται από τη Φλώρινα.
Ζει στη Θεσσαλονίκη. Γνήσια κι αυθεντική λαϊκή φωνή, δίχως «φιοριτούρες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος υπήρξε παραγωγός και ο «ηθικός αυτουργός» για την είσοδό της στη δισκογραφία, χαρίζοντας της υπέροχα τραγούδια του. Η πολύχρονη συνεργασία της με τον Γιάννη Σπανό, τραγούδια του οποίου ερμηνεύει και στα CD της, αποτελεί σταθμό για την ίδια. Ο μεγάλος συνθέτης την χαρακτηρίζει «σπουδαία ερμηνεύτρια» κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για το συναίσθημα και το ηχόχρωμα της φωνής της. Αποτέλεσμα, το CD «Σημάδια του καιρού…» όπου κάνει δυναμική επανεμφάνιση το τραγούδι «Ποτέ ξανά» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Φίλιππος Γράψας υπογράφουν το τραγούδι «Του έρωτα ο κύκλος» από το ομότιτλο CD – single που έγινε χρυσό. Ακολουθεί το ολοκληρωμένο album με τίτλο «Σε κόσμο ψεύτικο» από την Melon Music, με 12 τραγούδια (λαϊκά – έντεχνα). Στο επόμενό της album (CD) με τίτλο «Ρούχα γιορτής» ο Χρήστος Νικολόπουλος κι ο Φίλιππος Γράψας, υπογράφουν τρία υπέροχα τραγούδια, καθώς κι ένα υπέροχο ντουέτο με Κώστα Μπίγαλη. Ξεχωρίζει το τραγούδι – σφραγίδα του Χρήστου Νικολόπουλου «Μη με Υπολογίζεις».
Δυνατή στιγμή το album με τίτλο «Μεγάλα Τραγούδια» που κυκλοφόρησε από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και έγινε πλατίνα. Εδώ ακούγονται και κάποιες επανεκτελέσεις μοναδικά ερμηνευμένες. Μοναδική συνεργασία επίσης με Μίμη Πλέσσα, κι επί σκηνής με Πίτσα Παπαδοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Λίτσα Διαμάντη, Καίτη Γκρέυ, Ελένη Δήμου, Σοφία Βόσσου, Γιάννη Σαββιδάκη, Α. Χατζή, Κώστα Τουρνά, Σταμάτη Κόκοτα και με πολλούς ακόμη καλλιτέχνες.
 
Πολύπλευρη προσωπικότητα η Ντίνα Παπαϊωάννου, εκτός από στίχους σε κάποια από τα τραγούδια της, υπογράφει σε νεαρή ακόμη ηλικία, δύο ποιητικές συλλογές «Γλυφό νερό» και «Με τα φτερά της νιότης». Ακολουθεί ένα αφήγημα με τίτλο «Και τη νύχτα έρχονται οι άγγελοι» κι ένα μίνι θεατρικό «Μια στάση εδώ». Πρόσφατα στο φεστιβάλ βιβλίου Θεσ/νίκης, έγινε και η πρώτη παρουσίαση του νέου της βιβλίου, αφήγημα, «Παράθυρο με θέα». Σύντομα αναμένεται και μια ακόμα ποιητική συλλογή με τίτλο «Σε ημίφως».
Αφηγήσεις
Και τη νύχτα έρχονται οι άγγελοι
Παράθυρο με “θέα” (2017), Μπαρμπουνάκης Χ.

Ποίηση
Γλυφό νερό
Με τα φτερά της νιότης
Σε ημίφως

Θεατρικά έργα
Μια στάση εδώ

Παράθυρο με “θέα” – Ντίνα Παπαϊωάννου
Τούτο το παράθυρο, άυπνο, χάσκει απροσδιόριστα μέσα στη νύχτα. Στοχεύει το βάθος του κόσμου…

Τρελά φεγγάρια σκαλώνουν πάνω του. Δαίμονες κι άγγελοι να κοιτούν. Να κοιτώ μαζί τους. Να ονειρεύομαι.

Να γλιστρούν κι οι αμαρτίες στις κλειδωμένες του νύχτες, στις κλειστές του κάμαρες, εκεί όπου τα όνειρα κοιμούνται ανήσυχα.

Εκεί όπου οι ληγμένοι έρωτες αναζητούν μια πίσω πόρτα να κρυφτούνε. Να το σκάσουν.

– Να φταίει άραγε εκείνη η μακρόχρονη σιωπή του, που άθελά σου διατάραξες και δεν υπολόγισες το σεισμό της;

Κρεμασμένη πάνω του η βαριά κουρτίνα, τρέμει σε κάθε της ανέμισμα. Σε κάθε σκόρπισμά της. Σαν λαχτάρα.
Την τραβώ στο πλάι, μα εκείνο το αποχρωματισμένο τοπίο στο βάθος, δε λέει να φύγει από μπροστά του.
Ένα ανέμισμα έγινες τελικά. Ένα αποχρωματισμένο τοπίο.
Κι εγώ που πίστευα πως θα είσαι ο μεγάλος απών…

Αφηγήσεις, Μπαρμπουνάκης Χ., 2017, 98 σελ.

Πηγές: Biblionet, palmosnews.gr, Μπαρμπουνάκης Χ.

Please wait...