Οδυσσέας Σταυράκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Οδυσσέας Αλ. Σταυράκης είναι Θεσσαλονικιός, γεννημένος το 1983.
Σπούδασε θεολόγος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, πως έχει δουλέψει από hotel boy μέχρι επαγγελματίας παίκτης μπιρίμπας, δημοσιογράφος, ζωγράφος, αρτογαλακτοζαχαροπλάστης, ραδιοφωνικός παραγωγός, παρουσιαστής παιδικής εκπομπής στην κρατική τηλεόραση κ.ά. Έχει πάρει κάμποσα βραβεία και χρηματικά έπαθλα σε διαγωνισμούς ποίησης, διηγήματος και σεναρίου, χωρίς ποτέ κανένα απ’ αυτά να αρνηθεί να το παραλάβει.

Έπονται στιχοπλοκές – Οδυσσέας Αλ. Σταυράκης
Οι στιχοπλοκές που ακολουθούν, είναι οι δειλές μου προσπάθειες για να μπω για πρώτη φορά στο μαγικό κόσμο της ποίησης.
Δεν επιδιώκουν τίποτε. Βγάζουν απλώς “έξω” κάποιες σκέψεις και συναισθήματα, που περίμεναν καιρό, καλά κρυμμένα. Είναι σκιρτήματα ψυχής που σίγουρα μοιράζονται, όμως δεν χαρίζονται.
Χαρά και τιμή μου, αν κάποιοι τα μοιραστούν μαζί μου μέσα από τις σελίδες, που ακολουθούν…

Ποίηση, Γράφημα, 2001, 60 σελ.

Συρραπτικό – Οδυσσέας Αλ. Σταυράκης
… Ο Οδυσσέας Σταυράκης από νωρίς κατάφερε να βρει τη δύναμη και την τόλμη να εξωτερικεύσει μέσω των στίχων του συναισθήματα και προβληματισμούς, που κυριεύουν κάθε άνθρωπο και κυρίως ένα νέο άνθρωπο. Τονίζω ιδιαίτερα το νέο άνθρωπο, γιατί μόνο αυτή η ηλικία συγκεντρώνει αξίες, συναισθήματα και ερεθίσματα, που όλοι θα θέλαμε να κουβαλάμε στη διάρκεια της ήσυχης ή πολυτάραχης ζωή μας.
Με το δεύτερο κατά σειρά ποιητικό του έργο ο Οδυσσέας αποδεικνύει ότι είναι ένας άνθρωπος με προβληματισμούς και ανησυχίες για τη ζωή. Που δεν διστάζει να μοιραστεί μαζί μας την ανάγκη της έκφρασης και της αποκάλυψης των συναισθημάτων που κυριεύουν τη ψυχή και το σώμα. Αισθημάτων που ορισμένες φορές τον πληγώνουν, τον κάνουν αδύναμο, τον κάνουν να απορεί για τις συμπεριφορές των ανθρώπων…
Βασίλης Η. Λωλίδης, Δημοσιογράφος
Πρωτοχρονιά του 2003

Ποίηση, Γράφημα, 2003, 67 σελ.

Δε βρίσκω τίτλο – Οδυσσέας Σταυράκης

Οι συλλογές “Έπονται στιχοπλοκές” και “Συρραπτικό” αναθεωρημένες και σε χρονολογική σειρά


ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΤΙΤΛΟ
Τα δάκτυλα που δεν αφήνουν
Νυχιές στα στήθη σου.
Έκανα πολλές προσπάθειες
Να γράψω
Πόσο όμορφη είσαι,
Γυναίκα

Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2005, 113 σελ.

Το noir της ωραίας Ελένης – Οδυσσέας Σταυράκης
Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2009.

Μια μέρα μετά το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον και ο νεαρός κρεοπώλης με το ασυνήθιστο όνομα Δαβίδ Σερίφης, μένει χωρίς δουλειά.

Και μπροστά στην τηλεόραση, που παίζει συνέχεια βίντεo κλιπς του Βασιλιά της Ποπ, παίρνει τη μεγάλη απόφαση: Να γίνει ντετέκτιβ!

Για πρώτη του υπόθεση, πελάτη έχει τον… εαυτό του.
Αναλαμβάνει να βρει τι απέγινε η παιδική του αγάπη.
Η Λένα…

Σύγχρονο νουάρ μυθιστόρημα για τη μελαγχολία του ανεκπλήρωτου έρωτα, την απώλεια που προκαλεί ο θάνατος και την εκδίκηση. Σ’ ένα φόντο όπου παίζουν, παλιά τώρα πια, τραγούδια του ΄80 και του ’90.

Και με ήρωα ένα διαφορετικό ντετέκτιβ, που δεν πίνει, δεν καπνίζει και δε χρησιμοποιεί βία-εκτός κι αν είναι …απαραίτητη.

Μυθιστόρημα, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2012, 170 σελ.

Γραφείο ιδιωτικών ερευνών – Οδυσσέας Σταυράκης
ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΕΤΤΑΣ Χ.
Της Ιουλιέττας Χ. δουλειά είναι κάθε µέρα να πουλά ανάµεσα σε άλλα προϊόντα και υλικό για να φεύγω. Πρόκειται περί των σελοφάν -µπιρµπιλακίων- σελοφάν, εκείνων µε τα οποία τυλίγουν οι ξενιτεµένοι (αίφνης) τα τοσοδούλικα µπαγκάζια τους. Μιλώ (για να το προεκτείνω λίγο) για πλείστα όσα (όπως µια βαλσαµωµένη κιόσσα), τα έβλεπαν µπουχτιστικά οµπρός τους έτος κατ’ έτος, χρόνο µε το χρόνο, έτσι που ‘ναι ν’ απορείς γιατί ήρθαν τσούκου-τσούκου κάποτε στα λόγια, που παραθέτω ευθύς:
“Θα τα πεθυµήσω στο µέλλον”.

ΑΝΙΜΕ
Ανάµεσα στις ανεµώνες
ανώνυµος άνεµος.

Στα ποιήματα της συλλογής αυτής του Οδυσσέα Σταυράκη πρωταγωνιστούν προσωπικότητες σαν την Τσίτα, τον κύριο Γνώμο, το Φάντασμα του Χαλασμένου Playmobil, τον Ιπποποταμόκαμπο… Η επιροή από τον Cummings και τα nonsense του Lear είναι εμφανής, όπως εύστοχα μπορούν να αποφανθούν οι κριτικοί στο κοντινό μέλλον. Ελπίζουμε να τα εκτιμήσει το ίδιο και το αναγνωστικό κοινό…

Ποίηση, Φαρφουλάς, 2012, 54 σελ.

Ποίηση
Έπονται στιχοπλοκές (2001), Γράφημα
Συρραπτικό (2003), Γράφημα
Δε βρίσκω τίτλο (2005), Ιδιωτική Έκδοση
Γραφείο ιδιωτικών ερευνών (2012), Φαρφουλάς

Μυθιστορήματα
Το noir της ωραίας Ελένης (2012), ΑΛΔΕ Εκδόσεις

Πηγές: Biblionet, Φαρφουλάς, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, Γράφημα