Παναγιώτα Μπλέτα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Παναγιώτα Μπλέτα γεννήθηκε στη Λακωνία και μεγάλωσε στο Χαλάνδρι.
Σπούδασε στη Νέα Υόρκη: ΜΒΑ- Μεταπτυχιακός τίτλος στη Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων, New York Institute of Technology και BSc Marketing-Management – Πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing, City University of New York. Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου και διακρίθηκε: Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου – Πρόεδρος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης στο Δήμο Χαλανδρίου, Δημιουργία πρώτου Δημοτικού Κ.Ε.Π. στην Ελλάδα – Κ.Ε.Π. Χαλανδρίου, Υποψήφια Νομάρχης – Νομός Λακωνίας Επικεφαλής Νομαρχιακής Παράταξης, Δημιουργία πρότυπου Newsletter που αφορούσε τα ευρωπαϊκά προγράμματα σε σχέση με την Περιφέρεια. Συνεργάστηκε επαγγελματικά με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο των call centers, έρευνας και επικοινωνίας αναλαμβάνοντας υψηλές διοικητικές θέσεις: G.P.O -Greek Public Opinion A.E., Kappa Research A.E. Έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει υπηρετήσει ως Αντιδήμαρχος στο Δήμο Χαλανδρίου. Διακρίθηκε για την ίδρυση του πρώτου Δημοτικού Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη – Κ.Ε.Π., στην Ελλάδα. Υπήρξε Υποψήφια Νομάρχης για τη Νομαρχία Λακωνίας/Σπάρτης. Έχει διατελέσει Νομαρχιακή Σύμβουλος στο Νομό Λακωνίας και τιμήθηκε για τη δημοσίευση ενός πρωτοποριακού Ενημερωτικού Δελτίου, σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που βοήθησε στην απορρόφηση κονδυλίων από την Περιφέρεια. Το 2011 κυκλοφόρησε τις “Γυμνές εξομολογήσεις” την πρώτη της ποιητική συλλογή. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα και αρκετές ερευνητικές μελέτες, που έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή sites, εφημερίδες και περιοδικά. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και άλλων Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών, Διακρατικών, Πολιτιστικών, και Κοινωνικών Φορέων και Ενώσεων, ενώ ο ακτιβισμός αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο της ζωής της.
Ποίηση
Γυμνές εξομολογήσεις (2011), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Unfuck the World (2013), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Γράμματα σε μια χαμένη πατρίδα (2014), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Unfuck Greece (2015), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Fuck you (2016), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Αν ήσουν πρόσφυγας (2019), Αττικός
Ανυπακοή (2020), Αττικός

Θεατρικά έργα
Όλα είναι βία (2018), ΑΛΔΕ Εκδόσεις

Δοκίμια-Μελέτες-Πολιτικές επιστήμες-Συμβουλευτική
Το δόγμα της φτώχειας (2013), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Η ηθική της Δημοκρατίας (2017), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Βιομηχανία κατασκευής καταναλωτών (2018), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Απορίες της επανάστασης (2018), Αττικός
Η ψευδαίσθηση της ανάπτυξης (2019), ΑΛΔΕ Εκδόσεις
Ανακάλυψε τον υπέρ εαυτό σου (2021), ΑΛΔΕ Εκδόσεις

Ανακάλυψε τον υπέρ εαυτό σου – Παναγιώτα Μπλέτα

ΑνακάλυψεΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΚΙ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ!


Το βιβλίο «ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΕΑΥΤΟ ΣΟΥ» είναι ο απόλυτος οδηγός βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας. Μας βοηθάει βήμα βήμα, να διερευνήσουμε, να κατανοήσουμε και να αξιοποιήσουμε, στο έπακρο, τις ικανότητες που δεν γνωρίζουμε ότι έχουμε, με αποτέλεσμα να τις κρατάμε ανενεργές. Αυτές οι ικανότητες δεν είναι άλλες, από τον ανώτερο εαυτό μας, τον Υπερεαυτό μας. Με την ανακάλυψη του Υπερεαυτού μας, απελευθερώνεται όλη αυτή η ενέργεια που χρειαζόμαστε, για να φτάσουμε στην αυτοπραγμάτωση. Πρόκειται για μια εμπειρία ψυχικής επαναφοράς, στις πραγματικές επιθυμίες και αξίες μας και τη σύνδεσή τους με τους στόχους που βάζουμε. Έτσι, αποκτάμε πλήρη έλεγχο της ζωής μας και μπορούμε εμείς, πλέον, να κατευθύνουμε την ευτυχία, την ευημερία, την πληρότητά μας, εκεί που θέλουμε και όχι εκεί που θέλουν οι άλλοι ή οι συγκυρίες.

Συμβουλευτική, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2021, 96 σελ.

Ανυπακοή – Παναγιώτα Μπλέτα

Ανυπακοή


Να πεθάνουμε όλοι, λοιπόν.
Αφού η νόησή μας, συμφωνία έκανε με την αιχμαλωσία.
Να μην μείνει κανένας.
Κανένας, να μην αφήσει πίσω αυτή την κληρονομιά.
Να γεννηθεί ένα γένος καινούργιο, από τη γη.
Χωρίς αλήθειες άνισες, χωρίς ψευδαισθήσεις.

Ποίηση, Αττικός, 2020, 66 σελ.

Αν ήσουν πρόσφυγας – Παναγιώτα Μπλέτα
Δεν περιμένω θαύματα. Και μοναξιά άλλη δεν έχω. Νικημένοι να μη βγούμε παλεύω, σαν τους δούλους που αποσύρονται κατάκοποι τα βράδια. Να μην πεθάνουμε μέσα μας προσπαθώ, μ’ αναμμένα όλα τα φώτα. Η επιθυμία να κάνω το άλμα με τρυπά και μ’ αφήνει λιπόθυμη κάτω από αλήθειες που δεν χρειάζονται αιτία για να υπάρχουν. Δεν ξόδεψα ανόητα το φως αυτού του πλανήτη, για να αιμορραγούν άνθρωποι στην εξορία.

Ποίηση, Αττικός, 2019, 57 σελ.

Η ψευδαίσθηση της ανάπτυξης – Παναγιώτα Μπλέτα

Δοκίμιο, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2019, 80 σελ.

Απορίες της επανάστασης – Παναγιώτα Μπλέτα
Και οι άθλιοι αυτής της εποχής αναζητούν μια καινούργια πατρίδα, μαζί με την ελπίδα πως κάτι καλύτερο θα τους συμβεί αύριο. Κάτω από τις λασπωμένες φάτσες των κατάδικων μπορεί να διακρίνει κανείς τον άνθρωπο και την ανάγκη του να επιβιώσει και να ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία, σε όποια κοινωνία. Ο ψυχολογισμός της Δημοκρατίας μέσα από την υπανθρώπινη κατάσταση της αγέλης. Ο άνθρωπος έξω από την κοινωνία και η κοινωνία έξω από τον άνθρωπο. Ποιες αξίες μπορούν να μετατρέψουν τη μαζική ψυχή σε κοινότητα με ρίζες, πνευματικότητα, ήθος, ανθρωπιά και συνέχεια; Έτσι ώστε η συνείδηση της εγκατάλειψης, της απομόνωσης, της τιμωρίας, του φόβου, να αντικαθίσταται με την έλλογη συνείδηση της αλληλεγγύης και της αγαθής συμβίωσης, της συνεννόησης και της συμπόρευσης με τους άλλους; Eκεί όπου, ουσιαστικά, οικοδομείται η ελευθερία και από σκλάβος γίνεσαι άνθρωπος…

Πολιτικές επιστήμες, Αττικός, 2018, 73 σελ.

Βιομηχανία κατασκευής καταναλωτών – Παναγιώτα Μπλέτα
Αυτή η εποχή της καταναλωτικής φρενίτιδας πρέπει να γκρεμιστεί.
Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή, τον άνθρωπο που αρνείται να καταναλώνει ό,τι του σερβίρουν.
Τον άνθρωπο που σέβεται την εθνική του ταυτότητα, χωρίς να παύει να αγκαλιάζει τον αλλοεθνή.
Τον άνθρωπο που δημιουργεί, σέβεται και προστατεύει την παραγωγή του και το περιβάλλον.
Που βάζει όρια στη διεθνή οικονομία…

Καταναλωτές, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2018, 100 σελ.

Όλα είναι βία – Παναγιώτα Μπλέτα
Μια σύγχρονη τραγωδία για τη φύση της εξουσίας.

Η παθολογία ενός αυτιστικού συστήματος που δημιουργεί εξουσιαστικούς θύτες και εξουσιαστικά θύματα.

Με θεσμούς παραμορφωτικούς καθρέπτες μιας διαταραγμένης δικαιοσύνης που πηγάζει από έναν κόσμο χαοτικό, επίφοβο και άφιλο.

Θεατρικό, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2018, 40 σελ.

Η ηθική της Δημοκρατίας – Παναγιώτα Μπλέτα
Η εμπειρία και η γνώση πρέπει να μεταφράζονται σε πρακτική αποτελεσματικότητα για το πώς πρέπει να βελτιώνονται τα πράγματα, έτσι ώστε η αξία της οικονομίας να μην εκφράζει την διχασμένη συνείδηση του ανθρώπου. Να παντρεύεται με την αξία της Δημοκρατίας και να την υπηρετεί με κατεύθυνση την ενότητα του ανθρώπου με τον εαυτό του και τους γύρω του. Σε μικρή και μεγάλη κλίμακα αυτό λέγεται Δικαιοσύνη, καθώς η Δικαιοσύνη αποτελεί την προπαιδευτική της Ανάπτυξης.

Σε μια εποχή σαν την σημερινή, κάτω από τον αστερισμό του εκμηδενισμού της ύπαρξης του ανθρώπου, δεν δικαιούσαι να είσαι θεωρητικός επιστήμονας, καλλιτέχνης, πνευματικός άνθρωπος. Οφείλεις να αντιλαμβάνεσαι τον ίλιγγο της επιβίωσης του ανθρώπου και να προσπαθείς να τον βγάλεις από αυτόν. Η όποια θεωρητική στάση είναι θεληματική σιωπή…

Δοκίμιο, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2017, 178 σελ.

Fuck you – Παναγιώτα Μπλέτα
Με τη νέα συλλογή ποιημάτων -τρίτη στη σειρά- της Παναγιώτας Μπλέτα, με τίτλο FUCK YOU, κλείνει η τριλογία μιας ανατρεπτικής προσέγγισης στον άνθρωπο και τον πίνακα αξιών του.
Η ίδια η διανοήτρια-συγγραφέας, στον πρόλογο του βιβλίου της, γράφει:
“Μελετώντας τη γενεαλογία της τραγικής συνείδησης, ανακάλυψα ότι ο άνθρωπος αποξενώθηκε από την αισθητική του µε τα χρόνια. Το πάθος για την εξουσία και το χρήμα, τον κατέστησε δημιουργό µιας προοδευτικής σκλάβωσης της ύπαρξής του. Η πρόοδος αυτή που ονόµασε ελευθερία, δεν έχει καµία σχέση µε την ακεραιότητα της ελευθερίας. Η φοβική του ευτυχία, που καλλιεργήθηκε μέσα σε ένα θερμοκήπιο μηχανιστικής λογικής, εγκατέστησε ένα κλίμα ευδοκίμησης της μοιραίας απαξίωσής του. Η ψεύτικη σύµβαση µε τη σιγουριά του απέκρυψε την πραγματικότητα και τον ώθησε να εγκαταλείψει τη θέλησή του για τη ζωή.

“Σε αυτόν τον υποταγμένο άνθρωπο, µε τη θεληματική άγνοια τη φρίκης που υπάρχει γύρω του, αλλά και μέσα του, εγώ αποτολµώ να φωνάξω FUCK YOU, που σε νοηµατική µετάφραση σημαίνει ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ…”

Και αυτό το βιβλίο -όπως και τα προηγούμενα της Μπλέτα- με ύφος άκρως ποιητικό, είναι συναρπαστικό, γεμάτο αλήθειες και κραυγές αγωνίας για Ειρήνη, Ανθρωπιά, Αλληλεγγύη. Θούριο αφύπνισης συνειδήσεων.

Η έμφυτη φιλοσοφική της διάθεση συνυφασμένη μ’ ένα κριτικό δαιμόνιο δίνει στο έργο της μια έντονη πνευματικότητα, ένα βάθος νοήματος, μια ζωντανή στοχαστικότητα που συχνά διατυπώνεται σε επιγραμματικά αξιώματα.

“…Κι αν πισωδρομήσεις αφήνεις ελεύθερο το πεδίο στον υπερ-άνθρωπο να δράσει.
Να παραμορφώσει την πραγματικότητα του λαού. Ο κόσμος δικό σου δημιούργημα είναι. Και τα
εμπόδια, η επιβεβαίωση ότι η λογική σου λειτουργεί σωστά.
Και οι αχαλίνωτοι νόμοι παλαίστρα για το ασυμβίβαστο πνεύμα σου. Και η ακατάληπτη εποχή ευκαιρία να αναβαθμίσεις τη βούλησή σου.
Και οι τράπεζες, οι θεσμοί, ηλίθιες συμπτώσεις που έγιναν ιστορική ανάγκη.
Και τα πεζοδρόμια σκαμμένα από την ανθρώπινη σάρκα. Θάνατο, σε όλες τις αμέριμνα εγκληματικές ισορροπίες. Δεν υπάρχει βάρβαρη γαλήνη. Η σιωπή εκτελεί το χρέος του κατακτητή. Δεν υπάρχουν νίκες, μόνο αξόδευτοι αγώνες υπεράσπισης του ανθρώπου. Γυμνάζεις το σπόρο και αυτός κάνει άλματα από το δικό σου χωράφι στα υπόλοιπα…”

Και η Παναγιώτα Μπλέτα γυμνάζει το πνεύμα της και αυτό κάνει άλματα στη διανόηση, ενάντια στο ρεύμα των περιστάσεων, δημιουργεί αυτά που θα υπάρξουν διότι όπως η ίδια λέει “…Οι κανόνες φτιάχτηκαν από κορδέλες που πρέπει να κόβονται, να εγκαινιάζονται καινούργιες εποχές”.

Ποίηση, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2016, 60 σελ.

Unfuck Greece – Παναγιώτα Μπλέτα
Η ματιά μου φυλλορροεί στις πεταμένες σκέψεις, από
Ένα χτες που άλλαξε πορεία. Όταν οι άνθρωποι μαραίνονται.
Ανθίζει ο εαυτός τους στις πλατείες…

Ποίηση, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2015, 59 σελ.

Γράμματα σε μια χαμένη πατρίδα – Παναγιώτα Μπλέτα
Μια ποίηση και μια πατρίδα, σε ένα δρόμο στενό, δύσβατο, με σπίτια που μοιάζουν ομαδικοί τάφοι και πλατείες, σαλόνια για άστεγους.

Αντέχω ακόμη να διαβάζω, να γράφω τη νύχτα, όταν κοιμούνται οι νεκροί και τη μέρα να ζωγραφίζω συνθήματα στα περιθώρια της σκέψης μου.

Αυτή είναι η ποίησή μου. Αυτή, που κοιμάται στο πάτωμα και τρέφεται από τα σωληνάκια της συνείδησης. Αυτή, που θέλει να αναστήσει τους ζωντανούς…

Ποίηση, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2014, 64 σελ.

Unfuck the World – Παναγιώτα Μπλέτα
Τριάντα επτά σύντομα κείμενα συνοδευμένα από αντίστοιχα ποιήματα, βυθισμένα στα βάθη των συναισθημάτων και των νοητικών προβληματισμών της δημιουργού με γλώσσα πλούσια και πολύσημη που διευρύνει τις διαστάσεις τους.

Με βλέμμα διεισδυτικό επιχειρεί να εισχωρήσει σε κάθε κατεύθυνση της πολυσύνθετης κοινωνικής πραγματικότητας.

Έργο ώριμο, άρτιο και από κάθε οπτική ολοκληρωμένο σηματοδοτεί ένα ακόμη κερδισμένο στοίχημα στην πορεία της Παναγιώτας Μπλέτα.

Λογοτεχνία που σπάει τις σιωπές…
που βάζει το δάχτυλο στις πληγές για να τις ξύσει…

Ποίηση, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2013, 79 σελ.

Το δόγμα της φτώχειας – Παναγιώτα Μπλέτα
“Το δόγμα της φτώχειας” αναλύει θεωρίες, που αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση είναι τεχνητή -για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου- και στοχεύει στην κατάργηση όλων των κεκτημένων της εργατικής τάξης.

Το δόγμα της φτώχειας αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί μέχρι σήμερα στην ανθρωπότητα στο όνομα του κεφαλαίου.
Όσα δόγματα φτώχειας κι αν επινοήσει το κεφάλαιο για να κρατήσει σε καταστολή το μυαλό των ανθρώπων, η ανθρώπινη ψυχή δεν μπαίνει σε καταστολή και τις περισσότερες φορές λειτουργεί αυτόβουλα και καταστρέφει το ραγιαδισμό.

Στόχος του βιβλίου είναι να σηκωθεί από την πολυθρόνα του ο σύγχρονος άνθρωπος και να κάψει ό,τι δεν ανήκει στη ζωή -να κάψει ό,τι δεν επηρεάζεται από το ανθρώπινο συναίσθημα- να κάψει ό,τι η διαστροφή της εξουσίας έχει επιβάλει ως αξιωματική συνθήκη μιας ζωής χωρίς αντίκρισμα.
Γιατί, ετούτη εδώ η γη, μας χωράει όλους -μόνο το πατρογονικής δωρεάς κεφάλαιο δε χωράει.

Το απόλυτο βιβλίο για το τι μας συμβαίνει και τι πρόκειται να μας συμβεί αν συνεχίσουμε να συμβιβαζόμαστε.

Φτώχεια, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2013, 112 σελ.

Γυμνές εξομολογήσεις – Παναγιώτα Μπλέτα
Ο ποιητικός της λόγος -μια διέξοδος για κείνη- μας οδηγεί σε φωτεινά μονοπάτια αφήγησης, χαραγμένα ανάμεσα από λυρισμό, συμβολισμό, μεταμοντερνισμό. Ένα νέο ύφος ταιριαστό στις σύγχρονες απαιτήσεις τοποθετεί με σιγουριά την ποίησή της στο ανθολόγιο σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Γλώσσα ατίθαση, πρωτοπόρα, άκρως ανατρεπτική και σαγηνευτική.

Η Γιώτα σμιλεύει περίτεχνα το λόγο, και αφαιρεί κάθε περιττή λέξη, κοσμώντας τα ποιήματά της με λέξεις κοφτές, στίχο συχνά μονολεκτικό, που υπερέχει ωστόσο σε νοήματα όσο και σε πλαστικότητα.
Επιχειρεί μια διείσδυση στο γυναικείο ψυχισμό μέσα από το πρίσμα του έρωτα. Ποιήματα που αποπνέουν ωριμότητα και ερωτική μέθη.

Σαράντα τέσσερα ποιήματα, υποστηρίζουν δυναμικά την πρώτη εμφάνιση της Παναγιώτας Μπλέτα σε ένα καλαίσθητα φιλοτεχνημένο από τις εκδόσεις ΑλΔε βιβλίο εξήντα τεσσάρων σελίδων με σημαντικά αφιερώματα γνωστών από το χώρο της πολιτικής και των γραμμάτων προσωπικοτήτων.

Το εξώφυλλο προσελκύει ιδιαίτερα την προσοχή και είναι από ελαιογραφία της ίδιας της ποιήτριας.

Ποίηση, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, 2011, 62 σελ.

Πηγές: Biblionet, ΑΛΔΕ Εκδόσεις, Αττικός