Είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Το 1980 διορίστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών “Π. & Α. Κυριακού” και από το 1983 συνυπηρέτησε στο Τμήμα Διατροφής του Υπουργείου Υγείας. Έχει διατελέσει πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων. Έχει λάβει μέρος σε κλινικές μελέτες, συνέδρια, σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της στο Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” εργάσθηκε ως υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος στο Τμήμα Κλινικής Διατροφής και στο Ιατρείο Παχυσαρκίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με συγγραφικό έργο και δημοσιεύσεις σχετικά με θέματα του επιστημονικού της αντικειμένου.
Το Τούλι (2022), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Δοκίμια-Μελέτες-Υγιεινή διατροφή
Τροφή & γεύση (2008), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Το Τούλι – Παναγιώτα Μάρκου
Ροζ, γαλάζιο, λευκό
Ένα τσουβάλι γεμάτο πέτρες.
Μικρές, μεγάλες, βαριές και ασήκωτες.
Χάνεται η μνήμη στο βάθος του χρόνου.
Μα το τσουβάλι λεπτό, αραχνοΰφαντο, από τούλι.
Τούλι πολύ… πολύχρωμο λευκό, ροζ, γαλάζιο, οι πέτρες να το σκίζουν, και οι πλάτες ενός μικρόσωμου, λεπτοκαμωμένου κοριτσιού προσπαθούν να το σηκώσουν.
Οι πλάτες της είναι πεντακάθαρες και διάφανες σαν χαρτί.
Χαρτί, που γράφει συνέχεια και ζωγραφίζει.
Σχεδιάζει καράβια, βουνά και θάλασσες πρόσωπα και καταστάσεις που την έχουν σημαδέψει.
«Αν έχεις ζήσει τόσα όσα έχει τότε τι άλλο θα ήθελες να ζήσεις»
Αφήγημα, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2022, 79 σελ.
Τροφή & γεύση – Παναγιώτα Μάρκου
Πέρα από τα συνηθισμένα:
Γρήγορες, εύκολες, γευστικές,
υγιεινές συνταγές
για
σακχαρώδη διαβήτη,
παιδική παχυσαρκία,
υψηλή χοληστερίνη,
κεντρική παχυσαρκία
Το πρόβλημα της νοσογόνου διατροφής στο σύγχρονο κόσμο, όπως και το σφάλμα της εγκατάλειψης της παραδοσιακής, αποδεδειγμένα υγιεινής διατροφής στη χώρα μας, έχουν επισημανθεί επανειλημμένα. Παρόλα αυτά, η αντιστροφή της τάσης αυτής είναι αργή και ανεπαρκής. Ο σύγχρονος Έλληνας δεν γνωρίζει πια τις μεθόδους να αξιοποιεί τα υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα που του προσφέρει η γη. Είναι αναγκαία η επανεκπαίδευση στην επιλογή αλλά και στο μαγείρεμα των τροφών, ώστε να επαναφέρουμε τα υγιεινά και εύγευστα τρόφιμα στο καθημερινό μας τραπέζι.
Στην κατεύθυνση αυτή στρέφει τις προσπάθειές της η Π. Μάρκου, καταγράφοντας την τεκμηριωμένη άποψή της στο βιβλίο “Τροφή και γεύση: Πέρα από τα συνηθισμένα”.
Η συγγραφέας είναι εξειδικευμένη κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος παίδων και ενηλίκων, με πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία. Από την επαγγελματική της επαφή με το κοινό, διαπιστώνει ότι η πολυπλοκότητα των “εξευγενισμένων τροφών”, οι μεγάλες ποσότητες και η διαρκής ανάμειξη των πρωτεϊνικών τροφών μεταξύ τους είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδηγούν σε διαταραχή του μεταβολισμού, αλλά και την εμφάνιση νοσημάτων όπως ο διαβήτης, τα αγγειακά νοσήματα και η παχυσαρκία. Η παραδοσιακή “ελληνική διατροφή” που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρότυπο καθώς χαρίζει υγεία και μακροβιότητα, έχει εγκαταλειφθεί. Είναι αναγκαία λοιπόν μια επανεκπαίδευση, που θα του επιτρέψει να επαναφέρει υγιεινές, θρεπτικές και εύγευστες τροφές στο καθημερινό του τραπέζι.
Στη σύντομη εισαγωγή περιγράφεται το πρόβλημα και σκιαγραφούνται αρχές που οδηγούν στην αντιμετώπισή του. Στο κύριο μέρος, με πρακτικές, εύκολες και γρήγορες συνταγές, που θα οδηγήσουν σε ένα ισορροπημένο, υγιεινό αλλά και εύγευστο αποτέλεσμα, χωρίς να καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Πρόκειται για πρακτικές, εφαρμόσιμες συνταγές στο πλαίσιο του σύγχρονου τρόπου ζωής, που περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων και προσφέρουν λύσεις στην ελληνική οικογένεια στο ζήτημα της καθημερινής διατροφής, αλλά και να διαμορφώσει την αντίληψη ότι ακόμα και όσοι αντιμετωπίζουμε ζητήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη ή ο διαβήτης έχουμε δικαίωμα στη γεύση και στην απόλαυση γιατί το φαγητό αποτελεί μια από τις βασικές μικρές απολαύσεις στην καθημερινότητα. Στις τελευταίες σελίδες καταγράφονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη θερμιδική απόδοση των τροφίμων, για περιπτώσεις όπου χρειάζεται υπολογισμός των θερμίδων.
Πρόκειται για έναν “οδηγό επιβίωσης”, αναγκαίο πρακτικά στον καθένα, ώστε να εξασφαλίζει για την οικογένειά του υγιεινή διατροφή.
Υγιεινή διατροφή, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2008, 108 σελ.
Πηγές: Biblionet, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις