Παναγιώτα Παρασκευοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Παναγιώτα Παρασκευοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Από μικρή αγαπάει τις ξένες γλώσσες. Αυτός είναι και ο λόγος που σπούδασε μετάφραση και διερμηνεία στο Πανεπιστήμιο Marc Bloch του Στρασβούργου και μιλάει επτά γλώσσες. Έχει εκδώσει ένα παιδικό παραμύθι με τίτλο “Ο Σμουτς ταξιδεύει στην Πολιτεία του Μαγικού Κύκλου”, δύο ποιητικά λευκώματα, Grecia Salentina: το τραγούδι του Νότου και Ναύπλιο: η αυλή των χρωμάτων, καθώς και ένα μυθιστόρημα με τίτλο “Μισή σελίδα ενοχές”. Το 2015 τιμήθηκε με έπαινο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης που προκήρυξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης με θέμα το κατοχικό εβραϊκό ολοκαύτωμα. “Η ζωή μου, τη δεύτερη φορά” αποτελεί ένα κάλεσμα στη δύναμη του αληθινού έρωτα.

Μισή σελίδα ενοχές – Παναγιώτα Παρασκευοπούλου
Η διαδρομή για τον έρωτα. Μοναχική. Απόλυτη. Η Χαρά το ξέρει. Το ίδιο και ο Χρήστος που δε βρίσκει ανταπόκριση στον έρωτα του για τη Χαρά. Ο Στέφανος όμως θα μάθει ποτέ πόσο μοναχική είναι η διαδρομή του έρωτα;

Νουβέλα, Ιδιωτική έκδοση, 1999, 78 σελ.

Ναύπλιο – Παναγιώτα Παρασκευοπούλου

Η αυλή των χρωμάτων


Μέσα από το οδοιπορικό του και τις εκπληκτικές φωτογραφίες της πόλης του Ναυπλίου, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου μας δίνει τη δική του ανάσα ζωής. Μια ανάσα που αποτυπώνεται δυνατά στις εικόνες. Τοπία τραβηγμένα με πάθος και ένταση στιγμής. Φωτογραφίες που αναβλύζουν ιστορία και χρώματα. Σοκάκια, ξύλινες πόρτες και ουρανοί.

Φωτογράφιση: Κώστας Φ. Παπακωνσταντίνου

Ποιητικό λεύκωμα, Οίτυλο, 2000, 72 σελ.

Ο Σμουτς ταξιδεύει στην πολιτεία του Μαγικού Κύκλου – Παναγιώτα Παρασκευοπούλου
… Με λένε Σμουτς και είμαι το ομορφότερο ξωτικό του δάσους. Μένω σε μια κολοκύθα σε χρώμα μελί-πορτοκαλί, ακριβώς όπως και το μαλλί μου και φτιάχνω μια μαγική καραμελόσαλτσα. Σκέφτηκα μήπως θέλετε να πάμε παρέα στην Πολιτεία του Μαγικού Κύκλου μπας και βρούμε μαζί καμιά άκρη και λύσουμε το θέμα των Τρυπητών. Τι λέτε; Πώς; Δεν ξέρετε ποιοι είναι οι Τρυπητοί; Μα γι’ αυτό σας λέω, ελάτε μαζί μου σ’ αυτό το ταξίδι! Άντε, μπορείτε να το πείτε και στους γονείς σας. Θα σας αφήσουν, φτάνει να φορέσετε τις πυτζάμες σας γιατί εκεί τα βράδια κάνει λίγο ψύχρα. Εγώ θα έχω πάρει μαζί μου μπισκότα από καραμελόσαλτσα να τα μοιραστούμε…

Eικονογράφηση: Αλέξης Ασημακόπουλος

Παιδική λογοτεχνία, Νόβολι, 2011, 64 σελ.

Η ζωή μου, δεύτερη φορά – Παναγιώτα Παρασκευοπούλου
Αθήνα, 1990. Η Εμμέλεια, νεαρή φοιτήτρια, περνάει τον χρόνο της ανάμεσα στο διάβασμα, σε μια δουλειά που δεν τη γεμίζει και σε συνεχή φλερτ. Μέχρι που γνωρίζει τον Δημήτρη. Ένας κεραυνοβόλος έρωτας που κρατάει μόνο μια βραδιά. Μερικά χρόνια μετά, εντελώς ανέλπιστα, θα τον ξανασυναντήσει. Και τότε θα συνειδητοποιήσει πως τίποτα δεν γίνεται τυχαία και πως η ζωή είναι μία συναλλαγή. Από κει και πέρα όλα αλλάζουν, μια και του επιτρέπει και πάλι να μπει στη ζωή της. Μετά το πρώτο σοκ, προσπαθεί να παρηγορήσει τον εαυτό της ότι, τάχα, η ξαφνική συνάντησή τους δεν την άγγιξε. Μόνο που δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Δημήτρη.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2018, 304 σελ.

Μυθιστορήματα
Η ζωή μου, δεύτερη φορά (2018), Κέδρος

Νουβέλες
Μισή σελίδα ενοχές (1999), Ιδιωτική έκδοση

Ποιητικό λεύκωμα
Ναύπλιο (2000), Οίτυλο

Παιδική λογοτεχνία
Ο Σμουτς ταξιδεύει στην πολιτεία του Μαγικού Κύκλου (2011), Νόβολι

Συλλογικά έργα
Grecia Salentina (2001), Οίτυλο

Πηγές: Biblionet, Κέδρος, Νόβολι, Οίτυλο