Παναγιώτης Ν. Αδαμόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παναγιώτης Ν. Αδαμόπουλος είναι πτυχιούχος Διδάκτωρ και Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ECFMG, α.ε. καθηγητής. Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Προληπτική Ιατρική, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και στις ΗΠΑμερικής.
Ειδικότερα είναι:
Special Honorary Member of American Medical Association
Associate Member of the Word Medical Association
Member of International Society of Hypertension
Member of European Society of Hypertension
Eλλεγμένος πρόεδρος της Εταιρείας Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης
Εκλεγμένος αντιπρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών
Στην “Ελληνική Ιατρική Επιθεώρηση” είναι Διευθυντής και υπεύθυνος επί της ύλης από το 1988 έως σήμερα.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη λογοτεχνία και είναι Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Λογοτεχνών και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Έχει συγγράψει δέκα βιβλία με νουβέλες και διηγήματα.

Ανιχνεύοντας της ζωής τα πολύτιμα – Παν. Ν. Αδαμόπουλος




Το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή είναι η υγεία. Στην καλή υγεία οφείλεται η ανάπτυξη του ανθρώπου. Η αναπαραγωγή. Η δημιουργία. Η πρόοδος. Ο πολιτισμός. Ωστόσο, πέραν από την υγεία η ζωή συνοδεύεται από διάφορα συναισθήματα τα οποία είναι πολύτιμα. Αναφέρονται ο ανθρώπινος πόνος. Η χαρά. Η λύπη. Η δυστυχία. Ακόμη, εδώ, σημειώνονται ο έρωτας. Η αγάπη. Και “ανιχνεύονται στης ζωής τα πολύτιμα”, γραμμένα στο βλέμμα στο άγγιγμα. Στη γλυκύτητα του άλλου προσώπου. Στη θλίψη του πραγματικού και στην οδύνη του απραγματοποίητου.
Της ζωής τα πολύτιμα, όσα στοιχειώνει ο πόνος με της ψυχής το δάκρυ, το αθώρητο. Και όσα δωρίζει ο έρωτας στην εξαίσια μεταστοιχείωσή του σε αγάπη. Όνειρο. Φαντασία. Φωτισμό.
Της ζωής τα πολύτιμα στα μονοπάτια της βαθειάς ανθρώπινης συνάντησης.

Διηγήματα, Δωδώνη, 2007, 139 σελ.

Περνώντας τις συμπληγάδες – Παν. Ν. Αδαμόπουλος




Ο νεαρός Κωσταντής πήγε στην Αθήνα διότι θεώρησε πως εκεί υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής του. Ωστόσο, οι αρχές και τα πιστεύω του αντιστρατεύθηκαν μ’ εκείνα των ανθρώπων που συναναστράφηκε. Τον παγίδευσαν και τον φυλάκισαν. Το Εφετείο Κακουργημάτων, όμως, τον αθώωσε. Έτσι οι Συμπληγάδες δεν τον συνέτριψαν. Τις πέρασε αλώβητος. Με μοναδικά του προσόντα το ήθος, την εντιμότητα και την εργατικότητα κατόρθωσε μέσα από πλήθος αντιξοότητες να ανέρθει στην κορυφή.

Αφήγημα, Αρμός, 2008, 109 σελ.

Αφροδίτη – Παν. Ν. Αδαμόπουλος




Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί σε διαλυμένη οικογένεια. Εκείνη δύστροπη, ευαιρέθιστη, απαιτητική. Ήρθε στον Πειραιά δραπετεύοντας από το πατρικό σπίτι. Γνωρίστηκε με τον Λούλη. Γνωριμία που τη θεώρησε ευλογία του Θεού. Ωστόσο, αποτελούσε την προσωποποίηση του διαβόλου. Και δεν ήταν μόνον αυτό. Ήταν μαστροπός και μάλιστα με διαστροφές. Πριν γνωριστούν καλά έγιναν εραστές. Οπότε την κανοναρχούσε συνεχώς. Την είχε μεταβάλει σε πειθήνιο όργανο του. Εκείνη τον πίστευε και τον ακολουθούσε. Την μάθαινε πως να ντύνεται, πως να κτενίζεται, πως να βάφεται, πως να περπατάει και πως να προσεγγίζει τον άντρα. Και ακόμη πως να κάνει έρωτα. Στα χέρια του εξελίχθηκε σε πόρνη. Όμως, όταν γνώρισε τις διαστροφές του τον εγκατέλειψε. Περιπλανήθηκε εκμεταλλευόμενη και εκμεταλλεύοντας. Κατέφυγε σε μοναστήρι χωρίς να μπορέσει ν’ αφομοιωθεί παρά τις προσπάθειες της Ημουμένης. Αλλά και κει ο διάβολος την ακολούθησε για να την ωθήσει και πάλι στην αμαρτία. Εγκατέλειψε το μοναστήρι και κατέφυγε στην παλιά της τέχνη. Στην πορνεία. Παρά την περιπετειώδη διαδρομή της συνάντησε στο δρόμο της αυτό που ονειρευόταν. Πλούσιο άντρα που την αγάπησε και που της παρείχε κοινωνική καταξίωση. Αλλά με τους χειρισμούς της και τις επιλογές της κατέληξε στην αυτοκαταστροφή.

Διήγημα, Δωδώνη, 2008, 48 σελ.

Δύσβατοι δρόμοι – Παν. Ν. Αδαμόπουλος




Περιέχονται τα εξής πέντε διηγήματα:
– Κωνσταντινούπολη… πολυαγαπημενη
– Ανεκπλήρωτοι έρωτες
– Γυμνόπους
– Ευρυδίκη
– Υποψήφιος Νομάρχης

– Κωνσταντινούπολη… πολυαγαπημένη.
Ο Θεοδόσης και η Εΐζελ ερωτεύονται. Ωστόσο, οι διαφορετικότητες (θρησκευτικές, εθνικές, πολιτικές κ.α.) ως και συγκυρίες προβάλλουν ανάμεσα τους και τους απωθούν παρά τη θέλησή τους.

– Ανεκπλήρωτοι έρωτες.
Οι αέναες φροντίδες της μάνας (νέα, ωραία και χήρα) προς το επονείδιστο κατρακύλισμα της μοναχοκόρης της δεν πήγαν χαμένες. Ανένηψε. Όμως, η μάνα της είχε στερηθεί τα πάντα. Ιδιαιτέρως την αντρική συντροφιά. Τώρα η κόρη της για την αναπλήρωση του κενού αυτού σκέφτηκε να της παραχωρήσει το αγόρι της, αν και επρόκειτο να παντρευτούν. Από τη δίνη του ανομολόγητου αυτού εγχειρήματος όλοι έπρεπε να παραμείνουν αλώβητοι. Αυτό το πέτυχε, αλλά όχι για τον εαυτό της, πόνεσε πολύ. Παρ’ όλα αυτά οι έρωτες έμειναν ανεκπλήρωτοι.

– Γυμνόπους.
Ο Διογένης απεφοίτησε από την Μέση Εκπαίδευση άνυδρος. Ωστόσο, επιθυμούσε να προχωρήσει μολονότι ήταν φτωχόπαιδο. Οι συμβουλές του συνταξιούχου δασκάλου τον στήριξαν. Έτσι ξεκίνησε το δρόμο του, αν και ήταν ξυπόλυτος. Γυμνόπους.

– Ευρυδίκη.
Η Ευρυδίκη επέστρεφε στο σχολείο όπου είχε μάθει τα πρώτα της γράμματα. Ως δασκάλα.
Μολονότι δημοφιλής και αξιοπρεπής τόσο στο σχολείο όσο και στον κοινωνικό της περίγυρο ο δρόμος της υπήρξε δύσβατος.

– Υποψήφιος Νομάρχης.
Ο Αριστείδης αξιοκρατικά κρίθηκε ότι μπορούσε να προσφέρει πολλά ως Νομάρχης. Έτσι του πρότειναν και τον προώθησαν να εκθέσει την υποψηφιότητα. Όμως, το παρασκήνιο του πολιτικού γίγνεσθαι και η έλλειψη ηθικού βάθρου των εμπλεκόμενων στις πολιτικές διεργασίες τον αποθάρρυναν. Και τον απογοήτευσαν. Δεν ήταν το πρότυπο της πολιτικής που προσδοκούσε. Οπότε ακολούθησε την πορεία του.

Διηγήματα, Δωδώνη, 2009, 110 σελ.

Γιατί; – Παν. Ν. Αδαμόπουλος

Αναπάντητα ερωτήματα


Ερωτήματα, άλλοτε απαντητά [δυνάμενα να απαντηθούν], άλλοτε δυσαπάντητα [δυσκόλως να απαντηθούν] και ενίοτε αναπάντητα προβάλλουν τη διαδρομή μας. Παραθέτονται τα τελευταία. Τα αναπάντητα, στα εννέα διηγήματα του παρόντος βιβλίου. Η έλευση και η απέλευση του ανθρώπου. Η έντονη σωματική δυσπλασία, ατέλεια. Η αρρώστια είτε εκ γενετής είτε εκδηλούμενη αργότερα. Η φθορά η οποία θεωρείται “φυσιολογική” επακολουθούμενη από την εσπερία της ζωής, το γήρας. Ο θάνατος. Όλα εκφάνσεις της ζωής. Όσον αφορά στην προέλευση τους δεν υφίσταται σχετική γνώση, Άγνοια υπάρχει. Στα αναπάντητα αυτά ερωτήματα αποτολμάται μια απόπειρα προσέγγισης τους, μολονότι είναι λίαν δυσχερής. Μάλλον αδύνατη. Διατωπώνονται απόψεις [φιλοσοφικές, θρησκευτικές] με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο προκειμένου να γίνονται αντιληπτές σε όλους.

Διήγημα, Δωδώνη, 2010, 28 σελ.

Μια αγάπη δύο κόσμοι – Παν. Ν. Αδαμόπουλος




Ο έρωτας, το πανανθρώπινο αυτό συναίσθημα, είναι δυνατό να μεταλλαχθεί σε αγάπη. Κάτι που είναι βαθύτερο, ουσιαστικότερο αλλά και ανώτερο. Αποτελεί οντολογικό θεμέλιο του ανθρώπου. Ωστόσο, την εξέλιξη της ισχυρης αυτής έκφανσης της ζωής ενδεχομένως ν’ αντιστρατευθούν διάφοροι παράγοντες: Οικογενειακοί, κοινωνικοί, θρησκευτικοί, πολιτισμικοί, αλλά και άλλοι. Όμως όταν η αγάπη έχει δομηθεί σε γερά θεμέλια οι παράγοντες αυτοί αδυνατούν να επηρεάσουν την αρμονία της. Την πορεία της. Οπότε η αγάπη είναι αφειδώλευτη και ανεπίσχετη. Ο ήλιος πιο λαμπερός. Ο δρόμος άνθιμος. Περαιτέρω οι αντιξοότητες που ανακύπτουν γίνονται μικρές. Ήσσονος σημασίας. Κι όλα οδεύουν καλώς.

Διηγήματα, Αρμός, 2011, 141 σελ.

Διαμάντω – Παν. Ν. Αδαμόπουλος

Κι άλλα διηγήματα


Το βιβλίο “Διαμάντω κι άλλα διηγήματα”, περιλαμβάνει δέκα διηγήματα με ενδιαφέρουσα πλοκή και ευχάριστη εξέλιξη. Αναλυτικότερα :
– Η Διαμάντω:
Νησιώτισσα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.Όμως οικογενειακοί λόγοι την ώθησαν να υποδυθεί τον άνδρα για να γνωρίσει έναν άνδρα – φίλο.Το εγχείρημα πέτυχε. Ερωτεύτηκαν , αγαπήθηκαν και μετά από δυο χρόνια παντρεύτηκαν.

– Ο Γιάννος και η Μαριγώ:
Ο Γιάννος και η Μαριγώ είναι αδέρφια. Ωστόσο η συμπεριφορά του ενός έναντι του άλλου διέφερε.Δεν ήταν η συνηθισμένη. Η αδερφική. Αργότερα η απρόσμενη επίσκεψη ενός άγνωστου ζεύγους φανέρωσε ότι ο Γιάννος ήταν υιοθετημένος πριν από πολλά χρόνια. Μετέπειτα αποκαλύφθηκε ότι στα παιδιά αυτά [Γιάννος και Μαριγώ] υπήρχε ένας δυνατός πλατωνικός έρωτας,του οποίου η εξέλιξη ήταν καλή, παρά τις μεγάλες ,ανυπέρβλητες δυσκολίες.

– Πιπίτσα:
Μια άγνωστη ερωτική σχέση συνέλαβε στην ηρεμία ιδίας και της οικογενειάς της.

– Αρσινόη:
Οι αυστηροί περιορισμοί της κόρης κατά τη νεανική της ζωή από τη μάνα,επέφεραν επαγγελματική ανέλιξη αλλά δυσάρεστη προσωπική ζωή.

– Ο Δάσκαλος:
Ο νεαρός δάσκαλος διαπιστώνει ότι η ηθικών αρχών μάνα του είναι πόρνη,γεγονός που δημιουργεί δραματικές εξελίξεις.

– Χαρίκλεια:
Η Χαρίκλεια ήταν υπάλληλος σε ναυτιλιακό γραφείο. Εκεί γνώρισε έναν αλλοδαπό. Τον ερωτεύτηκε και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, με πρωτοβουλία δικιά του,εκχριστιανίστηκε και παντρεύτηκαν.

– Μαντάμ Μαρί:
Η μεγαλομανία της Μαριγούλας , η οποία γι ‘αυτό ονομάστηκε Μαντάμ Μαρί ,ώθησε την οικογένειά της σχεδόν σε διάλυση. όμως η ωριμότητα του συζύγου της ,του Μήτσου,απέτρεψε το δυσάρεστο αυτό γεγονός…

Διηγήματα, Δωδώνη, 2016, 158 σελ.

Αξίες… αλλά και απαξίες – Παν. Ν. Αδαμόπουλος

Δοκίμιο, Δωδώνη, 2019, 156 σελ.

Νουβέλες
Παγωνιά στην καρδιά του ηλίου (2004), Ιδιωτική Έκδοση

Διηγήματα
Ανιχνεύοντας της ζωής τα πολύτιμα (2007), Δωδώνη
Αφροδίτη (2008), Δωδώνη
Δύσβατοι δρόμοι (2009), Δωδώνη
Γιατί; Αναπάντητα ερωτήματα (2010), Δωδώνη
Μια αγάπη δύο κόσμοι (2011), Αρμός
Λουίζα Μαρία (2012), Αρμός
Ασπασία (2013), Αρμός
Διαμάντω (2016), Δωδώνη

Αφηγήματα
Περνώντας τις συμπληγάδες (2008), Αρμός

Δοκίμια-Μελέτες-Ιατρική
Topics in Hypertansion. Contributor (1980)
Θεραπευτική αντιμετώπιση των προδιαθεσικών παραγόντων της στεφανιαίας νόσου (1983)
Υπέρταση (1983), Παρισιάνου Μαρία Γρ.
Συμβάντα βαρέως πασχόντων. Διάγνωση, θεραπεία (1987)
Σχέδιο προμελέτης της Ακαδημαϊκής οργάνωσης του Τμήματος της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (1987)
Εισαγωγή στην Προληπτική Ιατρική. Νοσήματα φθοράς (1988)
Σύγχρονα Ιατρικά Θέματα και Πρωτοβάθμια Ιατρική Περίθαλψη
Υπηρεσίες Υγείας και Ιατρική Εκπαίδευση. Προπτυχιακή, Μεταπτυχιακή, Συνεχιζόμενη (1990)
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μια σφαιρική προσέγγιση (1992)
Θεραπευτικές εξελίξεις (1995)
Η παθολογία στην ιατρική πράξη (1998), Παρισιάνου Μαρία Γρ.
Υπέρταση (2002), Παρισιάνου Α.Ε.
Συμπεριφορές της καθημερινότητας (2014), Αρμός
Αξίες… αλλά και απαξίες (2019), Δωδώνη

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Αρμός, Δωδώνη, Παρισιάνου Μαρία