Παναγιώτης Γ. Μπετσάκος

Παναγιώτης Γ. Μπετσάκος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παναγιώτης Μπετσάκος είναι φυσικός και εργάζεται σε Λύκειο της Κοζάνης.
Όταν δεν ασχολείται με τη φυσική ή το μπάσκετ πλέκει τις λέξεις και γράφει ιστορίες και ποιήματα ή μπλέκει τους αριθμούς και κατασκευάζει γρίφους. Από τις εκδόσεις Αρμός έχει εκδοθεί το βιβλίο του «Παραλογία και Το χρώμα των ονείρων», που είναι ένα διήγημα και μια ποιητική συλλογή και από τις εκδόσεις Πατάκης, «Η μαγεία των Αριθμών – 200 μαθηματικοί γρίφοι», ενώ είναι υπό έκδοση και «Η μαγεία των Αριθμών 2».
Ποίηση
Παραλογία και Tο χρώμα των ονείρων (2021), Αρμός
Στην ακροθαλασσιά της μνήμης (2023), Αρμός

Δοκίμια-Μελέτες-Γρίφοι
Η μαγεία των αριθμών (2014), Εκδόσεις Πατάκη

Στην ακροθαλασσιά της μνήμης – Παναγιώτης Γ. Μπετσάκος

Στην ακροθαλασσιάΠοιήματα


Όταν βραδιάζει, δυο τρία σεπτά πρόσωπα επιστρέφουν στον κουρασμένο μου νου κι άλλες φορές, μες στη μοναξιά μου, πέφτει η νύχτα πιο πυκνή και σκοτεινή κι άλλοτε, όλα φωτίζονται ξαφνικά μ’ ένα φως ζωογόνο, μεγαλόδωρο, έτοιμο ν’ αδράξει όλες τις στενοχώριες. Ληξιαρχική η μοίρα των πάντων· ανθρώπων, πραγμάτων, καταστάσεων, μα πάντοτε θ’ αγωνιζόμαστε σθεναρά να εμποδίσουμε την οριστική βύθισή τους από τον πάνω όροφο της φωτεινής μνήμης στο σκοτεινό υπόγειο της λησμονιάς.

Ποίηση, Αρμός, 2023, 104 σελ.

Παραλογία και Το χρώμα των ονείρων – Παναγιώτης Γ. Μπετσάκος

ΠαραλογίαΕνα διήγημα και μία ποιητική συλλογή


Η Παραλογία είναι μια χώρα ελληνική, ξεχασμένη κάπου στα βάθη του Πόντου κι οι Παράλογοι άνθρωποι λίγο μπερδεμένοι ανάμεσα στην πραγματικότητα, το όνειρο και τη λογοτεχνία. Ο άρχοντας του τόπου είναι ο Μεγάλος Ποιητής, που όλοι στον τόπο τον αγαπούν, τον σέβονται και ακούν τα ποιήματά του. Ένας δημοσιογράφος – είχε σπουδάσει φυσική, αλλά την άφησε – επισκέπτεται την Παραλογία, για να τη γνωρίσει και να γράψει ένα άρθρο γι’ αυτή. Όμως εκεί βρίσκεται μπλεγμένος με τους Παράλογους. Κατά την επίσκεψή του, ο Μεγάλος Ποιητής πεθαίνει και ο δημοσιογράφος βρίσκεται αντιμέτωπος με παράλογες κατηγορίες. Στο δικαστήριο ακολουθεί τις συμβουλές του πανδοχέα και απαγγέλλει ποιήματα προς υπεράσπισή του. Έτσι γίνεται ένας δόκιμος ποιητής, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει.

Ποίηση, Διήγημα, Αρμός, 2021, 132 σελ.

Η μαγεία των αριθμών – Παναγιώτης Μπετσάκος

Η μαγεία200 μαθηματικοί γρίφοι


Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει διακόσιους μαθηματικούς γρίφους ή αριθμητικά παιχνίδια, που σκοπό έχουν να διασκεδάσουν όσους θα ασχοληθούν μαζί τους. Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, καθώς έγινε προσπάθεια οι μαθηματικές γνώσεις που απαιτούνται για τη λύση των γρίφων να είναι ελάχιστες. Το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά ευρύ. Έτσι, ακόμα και οι μικροί μαθητές του δημοτικού θα βρουν αρκετά αριθμητικά παιχνίδια για να ασχοληθούν. Για τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου υπάρχουν πολλοί γρίφοι σχετικά με τα θέματα που διδάσκονται στο σχολείο. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: το πρώτο μέρος περιλαμβάνει τους γρίφους ενοποιημένους σε διάφορες θεματολογίες, το δεύτερο μέρος τις λύσεις των γρίφων και το τρίτο μέρος μόνο τα αποτελέσματα των γρίφων, ώστε να μπορεί να καταφεύγει εκεί ο αναγνώστης για να ελέγχει κάθε φορά αν βρήκε το σωστό αποτέλεσμα.

Γρίφοι, Εκδόσεις Πατάκη, 2014, 172 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Αρμός