Παναγιώτης Χαλκίδης

Παναγιώτης Χαλκίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παναγιώτης Χαλκίδης είναι το όγδοο παιδί, από τα δέκα, του Γεωργίου Χαλκίδη και της Όλγας Κερασίδη.
Γεννήθηκε στις αρχές του 1946 στα Πλατανάκια Σερρών και τελείωσε το Λύκειο Κάτω Κάτω Ποροΐων. Είναι πτυχιούχος της σχολής Προσωπικού ΕΛΤΑ και του τμήματος Ραδιοτηλεγραφητών Εμπορικού Ναυτικού. Υπηρέτησε προϊστάμενος σε διάφορα ταχυδρομικά γραφεία της χώρας, με τελευταίο των Κουφαλίων Θεσσαλονίκης, όπου ζει με τη σύζυγο του Υβόννη Μουτζουρέλλη, δασκάλα, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά. Ξεκίνησε να γράφει το 1982 με το πρώτο του βιβλίο να κυκλοφορεί το 1987, από τις εκδόσεις Μαίανδρος, Θεσσαλονίκη.
Μυθιστορήματα
Το πρώτο δάκρυ (2022), Εκδόσεις Φυλάτος

Το πρώτο δάκρυ – Παναγιώτης Χαλκίδης

Το πρώτο


Ένα δράμα που συντελέστηκε στους αμπελώνες του Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας με την απαγωγή του οχτάχρονου Ιβάντσιου από τους κομιτατζήδες ληστές.
Ένας θανάσιμα τραυματισμός στην προσπάθεια απελευθέρωσης του.
Οι συγκλονιστικές στιγμές εκπατρισμού και η πορεία των προσφύγων του Καβακλιωτών προς την Ελλάδα, η παραμονή τους κάτω από άθλιες συνθήκες στο Χαρμάνκιοϊ Θεσσαλονίκης και η συνέχιση της πορείας τους προς τα Κουφάλια, οι πρώτες δύσκολες μέρες στη νέα τους πατρίδα, είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία έχτισε το ιστορικό μυθιστόρημα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΑΚΡΥ» ο συγγραφέας του βιβλίου.
Καταγράφοντας παράλληλα τη ζοφερή περίοδο από το 1870 ως το 1924 και τη συμπεριφορά των Βουλγάρων κατά του Ελληνισμού σε ‘κείνα τα μέρη της βόρειας Θράκης.
Ο χαμένος γιος Ιβάντσιος, του δυστυχή πατέρα Γκέτα κι ο μικρότερος αδελφός του ο Νικολής να τον περιμένει ως τα γεράματα, συμπληρώνουν το δράμα του έργου.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Φυλάτος, 2022, 292 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Φυλάτος