Παναγιώτης Ιωαννίδης

Ελληνες λογοτέχνες


Το σωσίβιο
Αυτός ο άνθρωπος ήταν για εκείνον τον άνθρωπο – Ίσως μείνουν μόνο τα λόγια που με αγάπη ή από αγάπη πρόφεραν χείλη ζεστά.
Έτσι ανοίγει – κι έτσι κλείνει ο κύκλος: το σωσίβιο. Και ανάμεσα, ένα αίνιγμα: περιστέρια και άγγελοι, φαύνοι και υπάλληλοι, καταμεσήμερα και νύχτες. Με μιαν ευγένεια που διστάζει και στοχάζεται πριν και μπροστά από κάθε λέξη, δεκαεννιά ποιήματα –από λιτά επιγράμματα μέχρι εκτενέστερες αφηγήσεις– εορτάζουν και πενθούν το σώμα – κι αυτό που μοιάζει να το ακολουθεί.

Ακάλυπτος
Πέντε χρόνια μετά το “Σωσίβιο”, σύνθεση 19 ποιημάτων γραμμένων από το 1986 ως το 2001, ο Παναγιώτης Ιωαννίδης συναρμόζει στον Ακάλυπτο 25 ποιήματα της περιόδου 1995-2009. Αν στο πρώτο βιβλίο “μονάδα έκφρασης” ήταν η λέξη, στο δεύτερο μοιάζει να είναι η φράση.
Η ζωή περνάει. Φτάνει στο μαύρο κι εξακολουθεί.
“Ακάλυπτος”: ουσιαστικό, επίθετο. Ένας χώρος όπου συμβαίνουν τόσα και τίποτα δεν κρύβεται.
Η ομορφιά επιστρέφει εκεί όπου ήταν.
Μετά τους προσεκτικούς στίχους του “Σωσίβιου”, τα ποιήματα του δεύτερου βιβλίου του Παναγιώτη Ιωαννίδη κινούνται σ’ έναν πλατύτερο χώρο και με μεγαλύτερη ελευθερία – αδρά σκίτσα με μολυβιές γρήγορες.
Λόγια και εικόνες που συνέβησαν χωρίς να πάψουν.

Πολωνία
Τραύματα πόλεμοι η ζωή επέλασε θριαμβεύουσα
κουρέλια ερείπια αγαπημένα το σώμα τα φορεί
δεν σκέφτεται τι χάθηκε και πώς – τρυφερά αγκαλιάζει ό,τι έμεινε
Υπομονετικά ο επαίτης δείχνει τις πληγές του
Αν το Σωσίβιο δοκίμαζε να μνημειώσει τη στιγμή, σμιλεύοντάς τη όσο γίνεται εντατικότερα, και ο Ακάλυπτος έπειτα ανοιγόταν στη ροή και την έκταση, η Πολωνία μάς φέρνει μπροστά –και μας βάζει μέσα– στην ξένη Ιστορία και τις ιστορίες των άλλων, δείχνοντας πόσο πιο κοντά μας απ’ όσο φανταζόμαστε είναι και αυτή και εκείνες.
Τριάντα δύο ποιήματα που ξεκινούν από τη νεολιθική Σουηδία, κάνουν έξι σταθμούς στην Πολωνία, από την Αναγέννηση ώς τον 20ό αιώνα, και, έχοντας φτάσει στην Ελλάδα τού σήμερα, ξαναγυρίζουν στην Ευρώπη των δεκαετιών του 1980 και του 1990, όταν αυτή φάνταζε –παραδόξως– γεμάτη υποσχέσεις.
Η Πολωνία είναι μια χώρα – αλλά και άλλες χώρες. Μια Ιστορία – αλλά και πολλές, σχεδόν καθημερινές, ιστορίες μας.
… σε κάθε συνοικία
έως βαθειά μεσάνυχτα
οι άντρες γυρίζουν
μέσα έξω τα κοστούμια τους
να λάμψουν τα φθαρμένα

Ποιητικά
Το σωσίβιο (2008)
Ακάλυπτος (2013)
Πολωνία (2016)

Συλλογικά έργα
Πρακτικά τριακοστού πρώτου συμποσίου ποίησης: Ποίηση και κρίση (2013)

Πηγές: Εκδόσεις Καστανιώτη, BIBLIONET

93 views