Παναγιώτης Ορνιθόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παναγιώτης Ορνιθόπουλος γεννήθηκε το 1976 στη Νίκαια και είναι γιος του βετεράνου πρωταθλητή σκακιού Νικολάου Ορνιθόπουλου και της Βασιλείας Ορνιθοπούλου, το γένος Κρητικού.
Το 2001 αποφοίτησε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 2013 έγραψε κείμενα για το αφιέρωμα στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη «Ο ποιητής των μελλουσών γενεών”.
Το 2014 έγραψε κείμενα για το αφιέρωμα στον ποιητή των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων, τον Νίκο Καββαδία.
Το 2015 έγραψε κείμενα για τη μουσικοθεατρική παράσταση “Σμύρνης Ενθύμιον”, καθώς και στίχους τραγουδιών για τις ανάγκες της παράστασης.
Το 2017 έγραψε κείμενα και επιμελήθηκε το αφιέρωμα στο νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη “Στο περιγιάλι το κρυφό”.
Το 2018 επιμελήθηκε τα κείμενα για το αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη “Κρης εποίει: Αναφορά στον Γκρέκο – ΑΝφορά στον Κρνάρο”.
Όλα τα παραπάνω αφιερώματα έγιναν με την αρωγή του Εκδρομικού, Σκακιστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου “Φυσιολάτρη Νίκαιας” και του Δήμου Νίκαιας Ρέντη.
Το 2018-2019 σπούδασε θεατρική γραφή στο Εργαστήρι Θεατρικών Σπουδών “Τάμπουλα Ράσα”.
Το 2017 δημοσίευσε την πρώτη ποιητική Συλλογή (Εκδόσεις Κάκτος) με τίτλο “Ποιητική Τριλογία: Άλκηστις- Ειρήνη-Ιφιγένεια”.

Ποιητική τριλογία – Παναγιώτης Ορνιθόπουλος

Άλκηστις, Ειρήνη, Ιφιγένεια
“Οι έρωτες σαν κίονες τις ψυχές στηρίζουν…” Ποιήματα αφιερωμένα στον έρωτα περιέχει η πρώτη θεματική ενότητα με τον τίτλο “Άλκηστις”. Στο “Συμπόσιο” του Πλάτωνα, η ιστορία της Άλκηστης και η αγάπη της προς τον Άδμητο εξυμνείται από τους συνδαιτυμόνες ως ένας από τους μεγαλύτερους έρωτες που υπήρξαν ποτέ. Τα ποιήματα αυτά που μιλάνε για τη σπουδαιότητα του έρωτα στη ζωή μας, θα σας προκαλέσουν μια ψυχική ανάταση, ίσως αισθανθείτε πιο ανάλαφρους τους ανέμους… Άλλωστε οι ποιητές και οι ερωτευμένοι είναι πράγμα ίσο και όμοιο!

Ένα απόσπασμα από την “Ειρήνη”του παππού Αριστοφάνη, του κλασικού αυτού και διάσημου αντιπολεμικού έργου, προλογίζει τη δεύτερη θεματική ενότητα που φέρει τον τίτλο “Ειρήνη”. Εδώ τα ποιήματα μιλούν για τη σπουδαιότητα της ειρήνης, μας μεταλαμπαδεύουν επίκαιρα και διαχρονικά μηνύματα, μας ευαισθητοποιούν, μας συγκινούν, μας προβληματίζουν. Γιατί “το όραμά μας είναι κοινό και λάμπει σα διαμάντι, κόσμος δίχως πολέμους, σα λόγια γέρου μάντη”. Η γη άνθισε πάλι…

Η τρίτη θεματική ενότητα έχει τον τίτλο “Ιφιγένεια” και περιλαμβάνει ποιήματα πλούσια σε συμβολισμούς. Η ποίηση μας ταξιδεύει. Και μας προτρέπει να ανοίξουμε τα πανιά του ιστιοφόρου των ονείρων μας, να ανταμώσουμε νέους τόπους, να ζήσουμε αληθινά. Γιατί η ποίηση είναι ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο των πιο δυνατών συναισθημάτων, των πιο σφοδρών επιθυμιών… Ας το απολαύσουμε μαζί…

Ποίηση, Κάκτος, 2017, 72 σελ.

Σμύρνης Ενθύμιον – Παναγιώτης Ορνιθόπουλος

Ξαναζωντανεύει η παλιά Σμύρνη, η κοσμοπολίτισσα, η αρχόντισσα, η γοητευτική. Οι όμορφες συνοικίες της, τα έθιμά της, οι ωραίοι της άνθρωποι. Ξαναζούμε τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στην Έξοδο του μικρασιατικού Ελληνισμού. Δενόμαστε με τους πρωταγωνιστές των ποιημάτων, νιώθουμε τους έρωτές τους, τα δεινά και τα πάθη τους, τις συγκινήσεις τους, τα αδιέξοδά τους. Σαν μικρά μυθιστορήματα μοιάζουν τα ποιήματα, αφού μέσα σε λίγους στίχους ανακαλύπτουμε κόσμους και ζωές ανθρώπων πλασμένων από τα ίδια υλικά που είμαστε πλασμένοι κι εμείς, μέσα από έναν καμβά πλουσίων συναισθημάτων. Εν τέλει η Σμύρνη είναι η ίδια η ζωή. Είναι Μνήμη.
Στέκεται πλάι στο σύγχρονο άνθρωπο και του υπενθυμίζει πως είναι επίκαιρη, διαχρονική.
Ένα ταξίδι στην Ιστορία, στο Χρόνο, ένα ταξίδι του νοήματος της ζωής. Απολαύστε το. Καλό ανάγνωσμα

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2019, 82 σελ.

Ποίηση
Ποιητική τριλογία (2017), Κάκτος
Σμύρνης Ενθύμιον (2019), Όστρια Βιβλίο

Πηγές: Biblionet, Κάκτος, Όστρια Βιβλίο

Σχόλιο, κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *