Παναγιώτης Π. Μποκοβός

Διδάκτωρ οικονομικών επιστημών και πολιτικός. Γεννήθηκε στην Έδεσσα.
Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Οικονομικά στη Γαλλία.
Έχει διατελέσει βουλευτής και υφυπουργός οικονομικών.
Ασχολείται με το διήγημα και το μυθιστόρημα.

Οι άλλες μέρες
Κάποιοι φοιτητές, που προέρχονται από διάφορες χώρες, ζουν, ερωτεύονται, συζητούν και προβληματίζονται πάνω στα μεγάλα θέματα του καιρού μας, που δεν βρίσκουν συνήθως τις ευτυχείς λύσεις, που θα ήθελαν οι νέοι και οι ιδεολόγοι. Οι ήρωες στο μυθιστόρημα αυτό κάνουν διαπιστώσεις και προτάσεις, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Γι’ αυτό κι όταν κουράζονται απ’ όλα αυτά, αναζητούν στον έρωτα την εκτόνωση και την αλλαγή και περιμένουν να ξημερώσουν οι δικές τους μέρες…
133 σελ.

Η γυναίκα της ακτής
Στον τόμο αυτό έχουν συγκεντρωθεί εννέα διηγήματα του Παναγιώτη Μποκοβού. Η ιστορία δένεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα και γίνεται παραμύθι, “Το παλικάρι της Φαιστού”. Η στερημένη ζωή, οι προλήψεις και το λειψό μυαλό περιγράφονται ανάγλυφα και γίνονται “Μια μικρή ιστορία”, απλή κι ασήμαντη μέσα στα τόσα ανθρώπινα δεινά. Τα πολιτικά και οικονομικά παρασκήνια, οι ραδιουργίες, οι προσπάθειες για την ποδηγέτηση των μέσων μαζικής επικοινωνίας οδηγούν τον ήρωα “Στα πρόθυρα” της ρεβάνς, που την παίρνει πεθαίνοντας. Οι αναμνήσεις από δύσκολες εποχές, για τον τόπο και για όλους μας, ζωντανεύουν στα “Δυο κτίρια”. Η φρίκη του πολέμου κι η απόρριψή του σαν τρόπου επίλυσης των διαφορών αναπηδούν από μερικές σελίδες και συγκεντρώνουν τραγικότητα και ειρωνεία στη μετά θάνατο απόδοση τιμών, “Ήταν τιμή τους”. Τι παθαίνουν οι απόμαχοι της θάλασσας και με τι ασχολούνται, όταν μείνουν ξέμπαρκοι στη στεριά, σκιαγραφεί “Ο καπετάνιος”. Η υποταγή στη μοίρα, αλλά κι η υπερήφανη αντιμετώπιση των κακοτυχιών, μαζί με την πίστη και τη μελέτη της Αποκάλυψης του Ιωάννη, δημιουργούν την επωδό “Γεννηθήτω το θέλημά Σου”. Αγάπες, πλαστές αγάπες, συμφέροντα, το ξεπούλημα του αγαπημένου προσώπου, η επιβράβευση της παλιανθρωπιάς, το βαρύ τίμημα της αγάπης ξεχειλίζουν στο διήγημα “Αγάπη”. Το τελευταίο και μεγαλύτερο διήγημα “Η γυναίκα της ακτής” κινείται σε πραγματικές καταστάσεις, που φαίνονται εξωπραγματικές και που δημιουργούν την καταπίεση και τον ερωτικό βραχνά, που μόνο η καταστροφή κι ο θάνατος θα καταλύσουν.
100 σελ.

Υπηρεσία ηλεκτρονικών υπολογιστών
Συλλογή έξι διηγημάτων του Παναγιώτη Μποκοβού με έναν κοινωνικό προβληματισμό και μια βαθιά ανησυχία για το παρόν και το μέλλον του ανθρώπου, που ουσιαστικά έχει πάψει να είναι άνθρωπος και να συμπεριφέρεται ανάλογα. Βιώματα και εμπειρίες αναπλάθονται και μετουσιώνονται. Γίνονται καταστάσεις και χαρακτήρες. Διερευνούν την ψυχή του σύγχρονου ατόμου και αναλύουν τη σημερινή πραγματικότητα, με αντικειμενικότητα και σαρκαστική διάθεση. Σε άλλα κείμενα αληθινά γεγονότα ζυμώνονται με τη φαντασία και δημιουργούν εξωπραγματικές αντιδράσεις και άλλους κόσμους, ενώ θέτουν για συζήτηση τα μεγάλα προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.
67 σελ.

Η Ελλάδα σε κρίση
Δοκίμιο για την ελληνική πραγματικότητα
158 σελ.

Συνωμοσία στον πύργο
75 σελ.

Η Θεσσαλονίκη του Αλέξανδρου
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που συνέβησαν αυτά που εξιστορούνται σ’ αυτό το βιβλίο .Οι ήρωες του διασκορπίστηκαν, μερικών χάθηκαν τα ίχνη, κάποιοι πέθαναν, άλλοι ζουν ακόμη στη Θεσσαλονίκη. Οι νεανικές ανησυχίες και τα όνειρά τους πραγματοποιήθηκαν, ή γκρεμίστηκαν σκορπίζοντας την απογοήτευση… Η πόλη όμως μένει εκεί δίπλα στο θερμαϊκό κόλπο κι οι αναμνήσεις αιωρούνται επάνω της.
187 σελ.

Στο φυλάκιο της Βύσσας
Ποιήματα 1991-1993
37 σελ.

Κείμενα ανατροπής
Δοκίμια
Η σήψη θεσμών και προσώπων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η πολιτική και διοικητική διαφθορά καλύπτει όλη τη χώρα, η ενδοτικότητα των πολιτικών στις πιέσεις της υπερδύναμης, αλλά και άλλων αμελητέων κρατών, είναι μία σκληρή πραγματικότητα που εγκυμονεί τον έσχατο κίνδυνο: Τον αφανισμό της χώρας και του λαού μας.
Το ξύπνημα αυτής της χώρας και του καλοζωϊσμένου λαού της, η έγερση των πολιτών που έχουν καταληφθεί από τον άκρατο καταναλωτισμό και αποχαυνώνονται καθημερινά από την τηλεόραση, είναι μία δύσκολη υπόθεση, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεχείς ανατροπές του κατεστημένου.
250 σελ.

Η πολιτική στην Ελλάδα
Ευτελισμός και διαφθορά
Η χώρα μας βυθίζεται καθημερινά στο τέλμα της απραξίας, καλύπτεται από τη διαφθορά και οδηγείται στην παρακμή. Ό,τι κινείται στον δημόσιο τομέα, συνιστά μία απλή διαχείριση δημοσιοϋπαλληλικού χαρακτήρα των τρεχουσών υποθέσεων, ενώ ο ιδιωτικός τομέας αγωνίζεται απελπισμένα -ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- να επιβιώσει. Τα ερείσματα του έθνους και του κράτους, όπως η εκπαίδευση, η εκκλησία, η νεολαία, οι ένοπλες δυνάμεις, υπονομεύονται και βάλλονται από παντού. Οι πολίτες έχουν γίνει αδιάφοροι για το παρόν και το μέλλον και γι’ αυτό η υπογεννητικότητα έχει καταστεί ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διαιώνιση του λαού μας. Οι θεσμοί και η ηθική καταρρέουν και κανείς δεν ενδιαφέρεται να σταματήσει κράτος και λαό από τον κατήφορο.
159 σελ.

Αναζητώντας την αλήθεια
Πέρα από τη μιζέρια και την παρακμή
Τα προβλήματα της χώρας μας έχουν καταστεί διαχρονικά, αφού δεν επιλύονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και γι’ αυτό τα δοκίμια του βιβλίου είναι πάντα επίκαιρα και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή τους. Στα κείμενα του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει όλη την αλήθεια για την πολιτική και την οικονομία του τόπου μας, καθώς και για τον σταδιακό ευτελισμό τους. Τα κείμενα αυτά προειδοποίησαν εγκαίρως, για όσα συνέβησαν στην συνέχεια, αλλά μάταια, αφού οι πολιτικοί και οι οικονομικοί εξουσιαστές ήταν απασχολημένοι με το καταναλωτικό πανηγύρι. Ορισμένοι ακόμη δεν αντιλήφθηκαν ότι το φαγοπότι τελείωσε.
255 σελ.

Με αίσθημα ευθύνης
Δοκίμια για τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, τη γλώσσα
Η συμπεριφορά των εταίρων μας της Ε.Ε. στην παρούσα φάση της χρεοκοπίας της οικονομίας μας, απέδειξε ότι δεν υπάρχει κοινοτική αλληλεγγύη, ενώ ηγέτες των χωρών-μελών και μέσα μαζικής ενημέρωσης συκοφάντησαν, διέσυραν και διαπόμπευσαν τη χώρα μας. Όλα αυτά πρέπει να μας οδηγήσουν σε μία μεγαλύτερη συσπείρωση πολιτών και ηγεσιών, στα πλαίσια του έθνους-κράτους μας και μακριά από διεθνιστικές και πολυπολιτισμικές, δήθεν «προοδευτικές» επιδιώξεις.
Η ιστορία, η γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, το περί δικαίου αίσθημα, ο πολιτισμός, η ορθοδοξία, συγκροτούν και χαρακτηρίζουν το έθνος μας σε όλο τον κόσμο, αποτελούν τον Ελληνισμό, την ελληνική συνείδηση, που καλούμαστε να διαφυλάξουμε και να συνεχίσουμε. Με αυτά τα ύψιστα ιδανικά διαμορφώνεται και η εθνική μας ταυτότητα.
198 σελ.

Απαιτήστε μια νέα Ελλάδα
Πώς θέλουμε την Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο
Ο Παναγιώτης Μποκοβός είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, τ. υπουργός – επιστρέφει με το νέο βιβλίο του, στο αγαπημένο του θέμα: την Ελλάδα και την πορεία της στον πολιτισμένο κόσμο. Γράφει:
Ο λαϊκισμός, που υιοθέτησαν όλα τα κόμματα, η κομματικοποίηση των πάντων και η ατιμωρησία δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών, ακόμη και για βαριά οικονομικά εγκλήματα, καθώς και ο ετσιθελισμός των συνδικαλιστών, σε συνδυασμό με τη διαπλοκή, την πολιτική και διοικητική διαφθορά, διέλυσαν τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία και οδήγησαν το έθνος στην παρακμή και την οικονομία στην χρεοκοπία. Τα αποτελέσματα του γενικού ξεχαρβαλώματος, τα βιώνουμε όλοι για χρόνια και θα συνεχίσουμε μέσα στη φτώχεια και στη μιζέρια, αν δεν ληφθούν μέτρα όχι μόνο για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, αλλά και για την αποφυγή επανάληψης των ίδιων παρακμιακών φαινομένων. Τα μέτρα που προτείνονται, θα μας βγάλουν από τη χρεοκοπία, την ύφεση και την εθνική και κοινωνική παρακμή. Απαραίτητη προϋπόθεση η ποινική τιμωρία των υπευθύνων της χρεοκοπίας της χώρας.
140 σελ.

Θα κατεβάσω τις λεγεώνες
Περιλαμβάνονται τα διηγήματα:
Το διαζύγιο
Οι εταιρίες
Το σύνδρομο της τριαντάρας
Αυτόν θέλω
Η δεξίωση
Το κινητό
Οι γιγαντοαφίσες
Οι ορμόνες
Το τροχόσπιτο
Μυχαήλ ο Α’
Άννη, Άννη
Η πόρτα
Η γκαρσονιέρα
Τα γενέθλια
Βιασμός στο ασανσέρ
Πούλα, πούλα
Το χρηματοκιβώτιο
Πούλα το κορμί σου
Θέλω να ψηφίσω
Η κρουαζιέρα
Το σεμινάριο
Ο καραβόμυλος
Η πόρσε
Το λαχείο
Ο αναπληρωτής
Θα κατεβάσω τις λεγεώνες
Η δικαιοσύνη
Ο βιομήχανος της κατσαρόλας
Πωλείται
Τουρλού τουρλού
Αρραβώνας και σύντομα γάμος
Το παπούτσι
Η αγορά
Τα κοινόχρηστα
Γράμματα, χασάπη
Το τέρας
251 σελ.

Μυθιστορήματα
Η Θεσσαλονίκη του Αλέξανδρου (2000), Δίον

Νουβέλες
Οι άλλες μέρες (1991), University Studio Press

Διηγήματα
Η γυναίκα της ακτής (1992), University Studio Press
Υπηρεσία ηλεκτρονικών υπολογιστών (1993), University Studio Press
Θα κατεβάσω τις λεγεώνες (2018), Ιδιωτική Έκδοση

Δοκίμια-Μελέτες
Η Ελλάδα σε κρίση (1996), Κυριακίδη Αφοί
Κείμενα ανατροπής (2006), Ιερά Ελλάς
Η πολιτική στην Ελλάδα (2009), Ιδιωτική Έκδοση
Αναζητώντας την αλήθεια (2010), Ιδιωτική Έκδοση
Με αίσθημα ευθύνης (2011), Ιδιωτική Έκδοση
Απαιτήστε μια νέα Ελλάδα (2017), Ιδιωτική Έκδοση

Θεατρικά έργα
Συνωμοσία στον πύργο (1997), Ερωδιός

Ποίηση
Στο φυλάκιο της Βύσσας (2001), Ερωδιός

Πηγές: EKEBI, Biblionet, Ιερά Ελλάς, Ερωδιός, Κυριακίδη Αφοί, Δίον, University Studio Press

Επισκέψεις: 15