Πανίκος Ελευθερίου

Πανίκος Ελευθερίου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Ο Πανίκος Ελευθερίου κατάγεται από το χωριό Άσσια της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Είναι τραπεζικός υπάλληλος, νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών. Εδώ και αρκετά χρόνια αρθρογραφεί συστηματικά σε κυπριακές εφημερίδες, ενώ τα τελευταία χρόνια η δράση αυτή επεκτάθηκε σε κάποιο βαθμό και σε ηλεκτρονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το 2004 έλαβε μέρος σε διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών με το δοκίμιο που φέρει τον τίτλο “Ταξίδι στο όνειρο”, το οποίο πήρε το τρίτο βραβείο. Το 2005 το έργο του “Στο τέλος του δρόμου” απέσπασε το πρώτο βραβείο στον αντίστοιχο διαγωνισμό.
Από πολύ νεαρή ηλικία συνειδητοποίησε πόσο εύθραυστη και επικίνδυνη είναι η φαινομενική ειρήνη που επικρατεί στην Κύπρο. Στο βιβλίο “Εάλω η Κύπρος” βρήκαν διέξοδο οι ανησυχίες του, τις οποίες πιστεύει ότι ασπάζεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων της Κύπρου. Προσπαθεί με αυτό να καταδείξει ποιες θα είναι οι επιδράσεις που θα έχει η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη ζωή των απλών ανθρώπων.
Μυθιστορήματα
Εάλω η Κύπρος (2009), Εκδόσεις Επιφανίου

Διηγήματα
Τελικά… δεν υπάρχει ευτυχία (2021), Γερμανός

Τελικά… δεν υπάρχει ευτυχία – Πανίκος Ελευθερίου

Τελικά


Δεν μπορεί ο Έλληνας της Κύπρου να είναι ευτυχισμένος, όταν αντικρίζει κάθε βράδυ την τεράστια φωταγωγημένη σημαία του Τούρκου κατακτητή στον Πενταδάκτυλο. Δεν μπορούν κατά την άποψή μου, να είναι ευτυχισμένοι οι Έλληνες. Εφόσον νοιάζονται για την πατρίδα τους και το μέλλον του πολύπαθου Έθνους μας, είναι δεδομένο πως δεν μπορούν ποτέ να είναι ευτυχισμένοι. Θα υπάρχουν μόνο κάποιες αναλαμπές χαράς στη ζωή τους. Τα περισσότερα από τα διηγήματα που θα διαβάσετε στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, είναι ανθρώπινες ιστορίες που έχουν ως συστατικό τους… και το δράμα που ζει καθημερινά ο σημερινός Έλληνας. Εκτός δηλαδή από τα συνηθισμένα προβλήματα και τις έγνοιες του ανθρώπου της καθημερινότητας, του βιοπαλαιστή, του οικογενειάρχη, τους έρωτες, τα μίση και τα πάθη, υπάρχει… πολύ διακριτό και το σαράκι που τρώει τον Έλληνα που νοιάζεται για την πατρίδα και το Έθνος.

Διηγήματα, Γερμανός, 2021, 176 σελ.

Εάλω η Κύπρος – Πανίκος Ελευθερίου

Εάλω η Κύπρος


Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, ο συγγραφέας επιχειρεί να ζωντανέψει ένα μελλοντικό φανταστικό σενάριο, το οποίο προκύπτει μετά από μια Ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού που επιδρά καταλυτικά σε όλες τις πτυχές της ζωής των Κυπρίων. Στόχος του, είναι να ζήσει έντονα ο αναγνώστης “το κλίμα των ημερών”, στη μετά τη λύση εποχή.

Ο Κώστας, ο ήρωας του μυθιστορήματος, ένας παθιασμένος άντρας, ασυμβίβαστος ιδεολόγος, βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος. Μια σκληρή μάχη μαίνεται μέσα του. Σύντομα όμως, πρέπει ν’ αποφασίσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αδιέξοδο θα γίνει λιγότερο εφιαλτικό.

Από τη μέρα που πήρε την επιστολή που ήταν υπογραμμένη από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, για να παραδώσει το όπλο που του είχε εμπιστευτεί η πατρίδα, μόνο αυτός ο εφιάλτης γυροφέρνει στο μυαλό του. Το δίλημμα είναι φοβερό και τον κόβει στα δύο. Από τη μία είναι η θέληση για ζωή κι από την άλλη το κάλεσμα του χρέους. Θα παραμερίσει τις αξίες και τα ιδανικά του, για να “ζήσει”… “μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες;» Έχει το δικαίωμα να είναι τόσο εγωιστής; Να “ζει” χωρίς μνήμη, χωρίς συνείδηση, χωρίς περηφάνια κι αξιοπρέπεια;

Όσο πλησιάζει η σημαντική εκείνη μέρα, τόσο πλησιάζει κι η ώρα της αλήθειας. Τότε είναι που θα μάθει από τι πραγματικά είναι φτιαγμένος και τι είδους κληρονομιά θ’ αφήσει στην Ελευθερία, την κόρη του.

Μια σειρά από γεγονότα γεμάτα περιπέτειες και συγκρούσεις ανάμεσα στους ήρωες, κάνει το μυθιστόρημα πολύ ενδιαφέρον. Η φιλοπατρία, η κραυγή του πόνου, η αγωνία γι’ αυτόν τον έρμο τόπο, το πάθος για την ελευθερία, η αγάπη για την οικογένεια και η αυτοθυσία είναι τα κυρίαρχα στοιχεία.

Ο συγγραφέας, σκιαγραφεί έντεχνα τους χαρακτήρες, ζωντανεύει τα γεγονότα με τον χρωστήρα του λόγου και τους πλούσιους διαλόγους και δίνει μια ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί μετά τη λύση.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Επιφανίου, 2009, 415 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γερμανός, Εκδόσεις Επιφανίου