Πάνος Δημάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Πάνος Δημάκης κατάγεται από τα Βέρβενα, ένα ορεινό χωριό της Κυνουρίας στην Αρκαδία.
Από την Κάπα Εκδοτική κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Το Βερβενιώτικο Ιδίωμα» το 2018. Μια προσπάθεια συγκέντρωσης 2.700 λέξεων που συναντάμε στην παράδοση των Βερβένων Αρκαδίας. Εργάστηκε στις Εκδόσεις Καζαντζάκη ως φιλόλογος και επιμελητής για δύο χρόνια. Ασχολήθηκε και με τη μετάφραση, μεταφράζοντας στην Αγγλική το βιβλίο του Ν.Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”. Ολοκλήρωσε ένα ετυμολογικό λεξικό της αγγλικής με ασκήσεις, που απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν να μάθουν λεξιλόγιο μέσω των ετυμολογικών ριζών των λέξεων, ώστε να μην το απομνημονεύουν στείρα και παπαγαλίστικα αλλά να το εσωτερικεύουν και να το κάνουν κτήμα τους.
Μυθιστορήματα
Δεκαεπτά κλωστές (2020), Κάπα Εκδοτική

Λαογραφία-Ελληνική γλώσσα
Το Βερβενιώτικο ιδίωμα (2018), Κάπα Εκδοτική

Λεξικά
Αγγλικό ετυμολογικό λεξικό με ασκήσεις etymo lex-icon (2020), 24 γράμματα

Αγγλικό ετυμολογικό λεξικό με ασκήσεις etymo lex-icon – Πάνος Δημάκης

Προετοιμασία για τα πτυχία: CPE, ECPE, IELTS, TOEIC


Το βιβλίο Etymo lex-icon είναι ένα λεξικό για την εκμάθηση Αγγλικών που διαφέρει κατά πολύ από οποιοδήποτε άλλο λεξικό έχετε δει στην ελληνική αγορά. Ως καθηγητής γλωσσών εδώ και είκοσι χρόνια, πάντοτε ερχόμουν αντιμέτωπος με τη συνήθη διάθεση των μαθητών να προσπαθούν να μάθουν τις νέες λέξεις μιμητικά, σαν παπαγάλοι, μη δίνοντας σημασία στην ορθογραφία ή στα κοινά χαρακτηριστικά των λέξεων μεταξύ τους. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τις λέξεις απλώς ως αυθαίρετους ήχους, ως αυθύπαρκτες λέξεις σε μια λίστα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανακαλύψουν τις τυχόν λογικές σχέσεις που τις συνδέουν, γεγονός που θα τους διευκόλυνε σε μια πιο μακροπρόθεσμη συγκράτηση των εννοιών. Έτσι, με μια απλή αλφαβητική κατανομή αποτυγχάνουν να κάνουν νοητικές συνδέσεις μεταξύ τους. Εκείνο όμως που λείπει, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας νέος τρόπος εκμάθησής τους, σε πρωτότυπα νοηματικά σύνολα, που θα επιτρέπουν την απομνημόνευση λεξιλογίου για πάντα.
Το λεξικό λοιπόν που κρατάτε στα χέρια σας έχει την ιδιαιτερότητα να αναλύει τις λέξεις ως ρηματικά θέματα, με σκοπό ο κάθε μαθητής να κατακτά το λεξιλόγιο μέσω της ετυμολογίας και όχι μεμονωμένα, χωρίς σύστημα. Για παράδειγμα, αναλύονται ρήματα (μαζί με τα περισσότερα παράγωγά τους), όπως expose, depose, impose, propose κ.λπ., όπου με πολύ απλό τρόπο ο μαθητής αποκτά μόνιμα τη γνώση, μπαίνοντας στο υπόστρωμα της γλώσσας, αποφεύγοντας να απομνημονεύσει στείρα και βραχυπρόθεσμα λέξεις, τις οποίες εύκολα θα ξεχάσει…
Τέλος, κατά τη γνώμη μου, θεωρώ πως το Etymolexicon μπορεί να αποτελέσει τομή στην κατηγορία βιβλία γνώσεων, υπό την έννοια ότι δεν λειτουργεί ως λεξικό-βιβλίο αναφοράς, αλλά οδηγεί σε μια εσωτερίκευση του τρόπου σχηματισμού των λέξεων, ώστε αυτές να γίνουν κτήμα με απλούστατες επεξηγήσεις και να διατηρηθούν στη μακροπρόθεσμη μνήμη, χωρίς η εκμάθηση λεξιλογίου να αποτελεί μια στείρα διαδικασία.

Λεξικό, 24 γράμματα, 2020, 320 σελ.

Δεκαεπτά κλωστές – Πάνος Δημάκης
Τότε κατέβηκαν από τον ουρανό οι δεκάδες ιστορίες που ο Καστελάνης είχε ακούσει στη φυλακή, στο λιμάνι και τα καταγώγια. Σαν πύρινες γλώσσες σε μια δαιμονική επιφοίτηση έμπαιναν στο μυαλό του οι ζωές των ανθρώπων που είχε γνωρίσει. Με αστραπιαία ταχύτητα φίλτραρε με τον νου του τις πιο σκληρές και άδικες. Πόρνες, χαμίνια, μικροαπατεώνες, όλοι όσοι είχαν δει το απάνθρωπο πρόσωπο της κοινωνίας που τους είχε οδηγήσει σε μια ζωή φτώχειας, εγκλήματος και αποκλεισμού, χωρίς να την έχουν πραγματικά επιλέξει οι ίδιοι. Οι γλώσσες έγλειφαν κάθε χαραμάδα του μυαλού του και του ψιθύριζαν σαν Σειρήνες «Εκδικήσου!»

Άρχισε να ψιχαλίζει. Οι λεπτές στάλες της βροχής δρόσισαν τον Καστελάνη μέσα στην κάψα του φονικού. Αναμείχθηκαν με τον ιδρώτα του και κυλούσαν επάνω στο πρόσωπό του, γεμίζοντάς το με φρικιαστικές χωμάτινες ραβδώσεις από τη σκόνη που είχε καθίσει πάνω του όσο περπατούσε στις ερημιές. Η όψη του έγινε πιο τρομακτική.

Τώρα χόρευε μες στην ψιχάλα έναν απόκρυφο δαιμονικό χορό. Τα ουρλιαχτά και ο απαλός ήχος της βροχής ήταν η μουσική στον χορό του. Δεν χτυπούσε πλέον στο ψαχνό, όμως το διασκέδαζε αφάνταστα. Οι γλώσσες στο μυαλό του τον επευφημούσαν και του έλεγαν να συνεχίσει με το ίδιο πάθος.

Μυθιστόρημα, Κάπα Εκδοτική, 2020, 272 σελ.

Το Βερβενιώτικο ιδίωμα – Πάνος Δημάκης
Λέξεις και φράσεις των Βερβένων Αρκαδίας που χάνονται ή χάθηκαν
Η Ελλάδα, παρά το μικρό της μέγεθος, βρίθει τοπικών διαλέκτων και ιδιωμάτων που της χαρίζουν έναν ανεκτίμητο γλωσσικό πλούτο. Εντούτοις, λέξεις που επέζησαν για χιλιετίες δυστυχώς χάνονται ή ήδη χάθηκαν στις μέρες μας μπροστά στη σαρωτική επέλαση της επίσημης ελληνικής γλώσσας. Η παρούσα έκδοση, λοιπόν, είναι μια προσπάθεια συγκέντρωσης, ετυμολογικής εξήγησης και κυρίως διάσωσης των λέξεων σε χρήση στα Βέρβενα Αρκαδίας, ένα χωριό που είναι κρυμμένο σε υψόμετρο 1160μ μέσα στον Πάρνωνα. Το πλούσιο βερβενιώτικο ιδίωμα, ως παραλλαγή του ευρύτερου πελοποννησιακού ιδιώματος, μπορεί να αποτελέσει πηγή πολύτιμων πληροφοριών για την ιστορία, λαογραφία και γενικότερη παράδοση της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου και όχι μόνο.

Λαογραφία, Ελληνική γλώσσα, Κάπα Εκδοτική, 2018, 192 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κάπα Εκδοτική, 24 γράμματα