Πάνος Γιαλίτσης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Πάνος Γιαλίτσης γεννήθηκε στη Νεάπολη των Εξαρχείων όπου έζησε τα εφηβικά του χρόνια. Έχει κυπριακή καταγωγή.
Σπούδασε Ραδιολογία-Ακτινολογία και εργάζεται στον χώρο της υγείας. Παρακολούθησε επί σειρά ετών σεμινάρια υποκριτικής τέχνης στο Μικρό Πολυτεχνείο και συμμετείχε στις θεατρικές παραστάσεις του. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Θέατρο των Αλλαγών, σεμινάρια master class θεάτρου και έχει διακριθεί σε φεστιβάλ μονολόγων. Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας στο εργαστήρι της Αθηναϊκής Σκηνής Κάλβου-Καλαμπόκη υπό τη διδασκαλία και καθοδήγηση του σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη. Υπήρξε δρομέας μεγάλων αποστάσεων και μαραθωνοδρόμος. Το μεγάλο του πάθος, από παιδί ακόμα, είναι η μουσική του κινηματογράφου, γι’ αυτό και η κάθε μέρα της ζωής του έχει το δικό της soundtrack. Ασχολείται επίσης με τη μουσική επιμέλεια παραστάσεων. “Ο Βάτραχος” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Μυθιστορήματα
Ο βάτραχος (2019), Εκδόσεις Βακχικόν

Ο βάτραχος – Πάνος Γιαλίτσης
Πιστεύω πως ο καθένας από εμάς θα γνωρίσει κάποια στιγμή κάποιον που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του, αφού θα επηρεάσει όχι μόνο τον μέλλοντα χρόνο και την αβεβαιότητά του, μα και τη σιγουριά του παρελθόντος χρόνου. Συνήθως, έρχεται απρόσμενα, μπαίνει στη ζωή σου και την αναστατώνει, σπάει στερεότυπες αντιλήψεις και ακυρώνει βεβαιότητες, σε κλονίζει, σε τραντάζει συθέμελα, σε μεταβάλλει, σε παραμορφώνει και σε μεταμορφώνει. Άλλοτε γρήγορα και άλλοτε πιο αργά. Σε κάνει να δεις τη ζωή σου διαφορετικά. Όχι από μια άλλη οπτική γωνία που έτσι κι αλλιώς αν μετακινηθείς το πετυχαίνεις, αλλά από την ίδια ακριβώς θέση που στεκόσουν πάντα. Και τότε έκπληκτος απορείς που όλα όσα βλέπεις μοιάζουν σαν να μην τα ’χεις ξαναδεί ποτέ.

Ο Πολ, ένας χρεοκοπημένος και χωρισμένος άντρας, κάθε απόγευμα δραπετεύει από ένα επώδυνο παρελθόν, καθώς ακούει στο παγκάκι ενός άλσους, με αμείωτο ενδιαφέρον, μια παράδοξη ιστορία από έναν αινιγματικό και μοναχικό συγγραφέα. Μια μέρα, ο συγγραφέας εξαφανίζεται μυστηριωδώς προτού τελειώσει την ιστορία του, αφήνοντας στον Πολ τον σκύλο του. Για τους επόμενους δέκα μήνες, ο Πολ πηγαίνει καθημερινά στο ίδιο σημείο για να συναντήσει τον παράξενο άντρα, να του επιστρέψει τον σκύλο και να μάθει το τέλος της ιστορίας. Μιας ιστορίας καθοριστικής για το μέλλον του αλλά και το παρελθόν του.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2019, 548 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Βακχικόν