Πάνος Καπώνης

Ελληνες λογοτέχνες
O Πάνος Καπώνης είναι ένας από τους πρώτους χρονολογικά ποιητές της “Γενιάς του ’70”.
Γεννήθηκε το 1947 στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά και νομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, καθώς και σκηνοθεσία. Γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1966. Οι πρώτες του ποιητικές συλλογές ήταν “Κοκτέιλ” (1972), “Μεταμορφώσεις του Ιερεμία” (San Francisco, 1977). Ποίηματα, διηγήματα και δoκίμια του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σε ανθολογίες και άλλα έντυπα. Από τους ιδρυτές, μαζί με τον ποιητή Ντίνο Σιώτη, και επί χρόνια γενικός γραμματέας του λογοτεχνικού σωματείου “Κοινωνία των Δεκάτων”, υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού “(δε)κατα”. Από τους ιδρυτές, επίσης, της “Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών”, διετέλεσε γενικός γραμματέας της. Είναι δικηγόρος Αθηνών. Έχει διδάξει Φαρμακευτικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Παράλληλα με τη λογοτεχνία έχει συγγράψει πέντε τόμους πανεπιστημιακών συγγραμμάτων Φαρμακευτικού Δικαίου.
Ποίηση
Κοκτέιλ Β (2009), Γκόνης
Σπινθήρες καλωδίου (2009), Τυπωθήτω
Ναρκωτικά σύννεφα (2010), Γκόνης
Κύβος (2011), Κοινωνία των (δε)κάτων
Αντί ναυαγίου (2014), Κουκούτσι
Πυρήνες υετού (2021), Εκδόσεις Γκοβόστη

Μυθιστορήματα
Η ύβρις (2017), Παρουσία

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική-Φαρμακευτικό δίκαιο
Επίτιμος φαρμακευτική νομοθεσία ΙΙ (2005), Χονδρογιάννης Π. Ι.
Επίτομος φαρμακευτική νομοθεσία Ι (2006), Χονδρογιάννης Π. Ι.
Φαρμακευτικό δίκαιο, Α’ (2007), Σάκκουλας Αντ. Ν.
Φαρμακευτικό δίκαιο, Β’ (2010), Σάκκουλας Αντ. Ν.
Πρόσωπα στην ομίχλη (2012), Απόπειρα
Νέο φαρμακευτικό δίκαιο (2019), Νομική Βιβλιοθήκη
Φαρμακευτικό δίκαιο (2019), Νομική Βιβλιοθήκη

Συλλογικά έργα
Ζωγραφιά λαλούσα, Μικρή ανθολογία Παναιτωλιωτών δημιουργών (1997), Δωδώνη
Τα ποιήματα του 2007 (2008), Κοινωνία των (δε)κάτων
Τα ποιήματα του 2008 (2009), Κοινωνία των (δε)κάτων
Τα ποιήματα του 2009 (2010), Κοινωνία των (δε)κάτων

Πυρήνες υετού – Πάνος Καπώνης

Πυρήνες υετούΠοίηση


Τα πρώτα ποιήματα της διαχρονικής συλλογής «Πυρήνας Ομίχλης» (2000-2004) αποτέλεσαν το τρίτο μέρος του ποιητικού βιβλίου “Σπινθήρες Καλωδίου” [εκδόσεις Τυπωθήτω, Γιώργος Δαρδανός, Αθήνα 2009]. Στην ανά χείρας συλλογή, συμπεριλήφθηκαν οι ποιητικές συνθέσεις των ετών 2013 – 2021 με τον παραλλαγμένο τίτλο «Πυρήνες Υετού». Το βιβλίο περιλαμβάνει τις επιμέρους ποιητικές ενότητες (συλλογές): «Πυρήνες υετού», «ΜΥΘΟ-ΛΟΓίΑ» και «Τα εν Άνδρω».

Τα Ποιητικά

Ποίηση, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2021, 88 σελ.

Η ύβρις – Πάνος Καπώνης

Η ύβρις


Μια χώρα που θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα από το 1981 μέχρι και αύριο. Μια οικονομική και πολιτική κρίση, που καθηλώνει έναν λαό σε αναγκαστική πτώχευση, κρίση που υπεισέρχεται βαθιά στη ζωή των πολιτών αυτής της χώρας.
Ηγέτες και κυβερνήσεις που δεν αγαπούν τη χώρα τους και εξυπηρετούν ξένα πανίσχυρα συμφέροντα.
Ο Μάρκος και η Μάρθα ενώνονται κάτω από μια καρμική επιταγή, μέσα από μυστικιστικές μυήσεις που τους οδηγούν σε μια κοινή πλέον ζωή αλλά και σε τολμηρές λύσεις, αφού καταφέρνουν να αποτοξινωθούν από την σάπια κοινωνική πραγματικότητα.
Σε όλη αυτή την πορεία, οι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, μέσα από σαθρές πολιτικές διαπλεκόμενες συμπεριφορές διαφθοράς κάποιων πολιτικών και άλλων σκοτεινών κέντρων, που προσπαθούσαν να αλώσουν έναν αρχέγονο πολιτισμό, αντισταθμίζουν την φθορά με την ομορφιά των φωτεινών αρχαίων ελληνικών τόπων. Η πίστη και η επαφή τους με κάποιους εξαγνισμένους ανθρώπους που έχουν στρέψει τα νώτα τους σε μια καταναλωτική αυτοκαταστροφική κοινωνία, τους οδηγούν σε επιλογές μιας ηθικής ζωής, μακριά από την “βουή” μιας κοινωνίας που καταρρέει.

Μυθιστόρημα, Παρουσία, 2017, 343 σελ.

Πηγές: Biblionet, Νομική Βιβλιοθήκη, Εκδόσεις Γκοβόστη, Παρουσία, Απόπειρα, Κουκούτσι

Please wait...