Πάνος Βούλγαρης

Πάνος Βούλγαρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Πάνος Βούλγαρης γεννήθηκε το 1975 στη Σπάρτη Λακωνίας.
Μεγαλωμένος σε οικογένεια μουσικών σπούδασε κλασική και σύγχρονη μουσική. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο ως καθηγητής και συνθέτης.
Η περιπέτειά του με τον κόσμο των λέξεων άρχισε με τη συγγραφή του μυθιστορήματος “Το αερόστατο”.
Μυθιστορήματα
Το Αερόστατο (2017), Λέμβος

Διηγήματα
Ο ανάποδος άνθρωπος (2020), Λέμβος

Ο ανάποδος άνθρωπος – Πάνος Βούλγαρης

Ο ανάποδος


Σας έχει χαστουκίσει ποτέ στα καλά καθούμενα κάποιος κοστουμαρισμένος κύριος, επτά η ώρα το πρωί; Μπήκατε στο λεωφορείο και, αντί για τη δουλειά σας, καταλήξατε στον πλανήτη Άρη; Ζητήσατε βέβαια εξηγήσεις, αλλά βρήκατε πόρτες κλειστές. Άλλος δεν σας έδινε σημασία γιατί μάθαινε τον σκύλο του πώς να περπατάει ανάποδα, άλλος δεν είχε καθόλου χρόνο να σας ακούσει. Πιστέψτε με, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα.
Για φανταστείτε να μπαίνατε κατά λάθος στο διαμέρισμα του δολοφόνου πιανιστών ή να σας ανατίναζαν στο γήπεδο! Ή -ακόμα χειρότερα- να πιανόσασταν στα δίχτυα της αναποφάσιστης γυναίκας. Πιστεύετε ότι θα επιζούσατε; Αλήθεια, ποιος είναι αυτός με την καραμπίνα που παραμονεύει στο σούπερ μάρκετ; Είναι τα εστιατόρια τόσο ακίνδυνα μέρη όσο νομίζετε;
Και αυτός ο άνθρωπος με το Α κεφαλαίο… από κάπου τον ξέρω.

Διηγήματα, Λέμβος, 2020, 380 σελ.

Το Αερόστατο – Πάνος Βούλγαρης

Το αερόστατο


Ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα το τουριστικό αερόστατο μιας φανταστικής πρωτεύουσας φεύγει ακυβέρνητο στους αιθέρες. Όλα δείχνουν εκ πρώτης ότι πρόκειται για ατύχημα. Η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο περίπλοκη, αφού το συμβάν είναι σκηνοθετημένο με κάθε λεπτομέρεια από τις πολιτικές ηγεσίες δύο γειτονικών χωρών που μισούνται θανάσιμα. Επιφανείς πολιτικοί, δήμαρχοι, ιερείς κι επιχειρηματίες, είναι όλοι μαζί στο κόλπο άλλος βαθύτερα κι άλλος όχι, ανάλογα με την αμοιβή που αντιστοιχεί στον καθένα.

Μέσα στο αερόστατο, ο ξυλουργός με την πανέξυπνη κόρη, ένα ζευγάρι ομοφυλόφυλων, ένας ιερέας, μία ηλικιωμένη κυρία, ένας μελαγχολικός κύριος κι ένας φωτογράφος, είναι αναγκασμένοι να συμβιώσουν και να διευθετήσουν τις όποιες συγκρούσεις προκύπτουν μέσα στα λίγα τετραγωνικά μέτρα που τους αναλογούν. Καθώς οι αβοήθητοι επιβάτες αναμετριούνται σιωπηλά με τους δαίμονές τους και τον φόβο του τέλους, το αερόστατο όλο και ξεμακραίνει βαθύτερα στον ουράνιο θόλο .

“Το αερόστατο” άλλες φορές κωμικό κι άλλες τραγικό περιγράφει τον παραλογισμό της σύγχρονης εποχής, τη βία και τον κυνισμό της εξουσίας.

Όλα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους, παρόλα αυτά ορισμένοι άνθρωποι αντιστέκονται και παραμένουν μέχρι το τέλος άνθρωποι.

Μυθιστόρημα, Λέμβος, 2017, 374 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκόδσεις Λέμβος