Παντελής Βασματζίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παντελής Βασματζίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Είναι στρατιωτικός ψυχίατρος. Μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο στη γνωστική αναλυτική ψυχοθεραπεία, στη συζυγική θεραπεία και στη θεραπεία των σεξουαλικών διαταραχών. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα βιβλία: Η ψυχοπαθολογία της στρατιωτικής ζωής. Μία διαχρονική και ολιστική προσέγγιση (1999), Η ερμηνεία των ονείρων-Είκοσι επτά αιώνες πριν κι ένας αιώνας μετά (2001), Όταν ο Θεός συνάντησε τους ανθρώπους (μυθιστορία, 2005), Υγεία και θεραπεία της ψυχής στην Αρχαιότητα (2008), Η λυκοπορία των σαμάνων (μυθιστορία, 2014), Και τα βλέμματά μας ας στραφούν στο φως (2019). Τα τελευταία τέσσερα έτη αρθρογραφεί σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Μυθιστορήματα
Όταν ο Θεός συνάντησε τους ανθρώπους (2005), Γεωργιάδης-Βιβλιοθήκη των Ελλήνων

Δοκίμια-Μελέτες-Φιλοσοφία-Ψυχανάλυση
Ερμηνεία των ονείρων (2001), Εκδόσεις Καστανιώτη
Υγεία και θεραπεία της ψυχής στην Αρχαιότητα (2008), Εκδόσεις Καστανιώτη
Και τα βλέμματά μας, ας στραφούν στο φως (2019), Αγγελάκη Εκδόσεις
Μυστηριακή αριθμοσοφία (2021), Αγγελάκη Εκδόσεις

Μυστηριακή αριθμοσοφία – Παντελής Βασματζίδης

Μυστηριακή αριθμοσοφία


Στον ευρύ διάλογο του ανθρώπου με το Σύμπαν η Αριθμοσοφία είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας. Αναζητά την Αλήθεια, δηλαδή τον τρόπο ενέργειας του Πρώτου Νου, της Oυσίας, προκειμένου να φέρει από το χάος και την ανυπαρξία, την τάξη και την αρμονία, κοσμώντας με κάλλος τους μορφοποιημένους κόσμους. Ο αριθμός που εκφράζει μία συγκεκριμένη εξωτερική ποσότητα στο πεδίο της Αριθμητικής, διαθέτει ταυτόχρονα και μία αφηρημένη εσωτερική έννοια στην Αποκρυφολογία. Η αποκάλυψη αυτής αποβλέπει στη βαθιά γνώση του θεϊκού, του νοητού και του υλικού κόσμου.

Στο παρόν σύγγραμμα η Μυστηριακή μελέτη των αριθμών αρχίζει με το Ένα, το Αυθύπαρκτο Αρχικό Αίτιο και ολοκληρώνει τον αναμορφωτικό κύκλο με το μηδέν, το «μη είναι» την εκπόρευση της νέας φιλοσοφικής θεωρίας της φυσικής.

Ο μαθηματικός αριθμός των Πυθαγορείων, ο ιδεατός του Πλάτωνα και ο ειδητικός του Αριστοτέλη ως σημεία, φωνή και λόγος της διανόησης δομούν τον σύγχρονο μαθηματικό λόγο, που ως επιστημονικός λογισμός αποτελεί ένα μέσο γνώσης μαζί με τη διαίσθηση, την ενόραση και τη θρησκευτική πίστη. Η αρμονική συνύπαρξη αυτών θυμίζει την πυθαγόρεια πρωτοτυπία της διασύνδεσης ανάμεσα σε επιστήμη, τέχνη και θρησκεία.

Φιλοσοφία, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2021, 248 σελ.

Και τα βλέμματά μας, ας στραφούν στο φως – Παντελής Βασματζίδης

Και τα βλέμματά μας


Αν κοιτάξεις πίσω τη φρικτή δίνη του ατελείωτου χρόνου, θα συνειδητοποιήσεις την ανυπαρξία σου. Αν ατενίσεις μπροστά το σκοτάδι του αχανούς διαστήματος, θα χάσεις το στίγμα του εαυτού σου. Η πλατωνική ψυχή μας σαν τον αρματηλάτη κρατά τα χαλινάρια της τεχνολογίας, της επιστήμης, της θρησκείας και της φιλοσοφίας. Πάντοτε όμως κάποιο από αυτά τα άλογα είναι κατώτερης ράτσας, ανάξιο του ένδοξου οδηγού και το άρμα κατακρημνίζεται σε αβύσσους που αναγκαζόμαστε να δρασκελίσουμε με όποιο τίμημα. Αρκεί να ανυψώσεις τους οφθαλμούς και θα δεις τον Ουρανό, γιατί το όμοιο τείνει προς το όμοιο.

Το παρόν σύγγραμμα πορευόμενο από φως σε φως, μέσα από το φως του Λόγου, επιδιώκει να βοηθήσει τον αναγνώστη να δραπετεύσει τόσο από το έξω σκότος, όσο και από το εντός. Μόνον όταν το κρυμμένο και ανεξέλεγκτο μέρος του ασυνείδητου καταστεί συνειδητό μέσω της ψυχουργίας, μίας διαδικασίας μυσταγωγικής και πνευματικής εξέλιξης, είναι δυνατόν το άτομο να εξευγενισθεί και να ολοκληρωθεί. Και τότε μέσα στο εκτεταμένο δάσος του πνεύματος, μπορεί ως ιχνηλάτης της αλήθειας, να δρέψει καρπούς και να οσμισθεί άνθη που επέζησαν στην ανακύκληση των αιώνων κάτω από την αχλύ των μύθων και της αλληγορίας.

Δοκίμιο, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2019, 124 σελ.

Υγεία και θεραπεία της ψυχής στην Αρχαιότητα – Παντελής Βασματζίδης

Υγεία και θεραπείαΜια ιστορική, φιλοσοφική, ψυχιατρική και ψυχαναλυτική προσέγγιση


Η ανίχνευση της ουσίας της ψυχής στην αφετηρία της, της μεταθανάτιας τύχης της και της σχέσης της με το σώμα αποκαλύπτει προοδευτικά ότι η απελευθέρωση του ανθρώπου από το υπερφυσικό στοιχείο, η απόρριψη κάθε ερμηνείας με απόδοση ευθύνης στη θεία βούληση, η επικέντρωση του ενδιαφέροντος στις ανθρώπινες πράξεις, στα συναισθήματα, στη λογική, στα πάθη και συνάμα η ηθική ανησυχία με τις εσωτερικές διαμάχες γεννούν την ψυχολογική ανάλυση. Η στροφή στον κόσμο της αρχαιοελληνικής κοσμολογίας, των μύθων, της ποίησης, της τέχνης, της φιλοσοφίας και της ρητορικής απελευθερώνει την ψυχιατρική εικόνα της ψυχής από τη στενότητα της αιτιότητας. Ο δρόμος που κατέρχεται στο συλλογικό ασυνείδητο είναι ο δρόμος που ανέρχεται στην ψυχή. Κάθοδος και άνοδος είναι μία οδός που εμπεριέχει την ανθρώπινη κληρονομιά σε εικόνες, συμπεριφορές, τάσεις, γνώση και υπηρετεί την επιταγή της γνωσιολογίας του Ηρακλείτου «εδιζησάμην εμεωυτόν», δηλαδή αναζήτησα τον εαυτό μου.

Δοκίμιο, Αρχαία Ελλάδα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008, 430 σελ.

Όταν ο Θεός συνάντησε τους ανθρώπους – Παντελής Βασματζίδης

Όταν ο Θεός συνάντησε


Ποιος είναι ο Γιάγκος και η Σοφία; Τι κρύβουν; Η ζωή στο χαμένο Πόντο, τα χρόνια του ξεριζωμού και η προσφυγιά από τότε έως τώρα και στον χρόνο τον άχρονο. Οι προσωπικές συγκρούσεις των ανθρώπων αναμοχλεύουν μυθολογία, φιλοσοφία και θρησκεία, απλώνουν το χέρι στην ψυχανάλυση, για να βυθιστούν τελικά στο συλλογικό ασυνείδητο επιδιώκοντας την ολοκλήρωση στην αναζήτηση του αρχέτυπου Θεού. Ωστόσο, τι έγινε με το Θεό όταν συνάντησε τους ανθρώπους στο μακραίωνο γήινο πέρασμά Του;

Μυθιστόρημα, Γεωργιάδης-Βιβλιοθήκη των Ελλήνων, 2005, 230 σελ.

Ερμηνεία των ονείρων – Παντελής Βασματζίδης

Η ερμηνεία των ονείρωνΕίκοσι επτά αιώνες πριν
και ένας αιώνας μετά
Μια φιλοσοφική, ιατρική και ψυχαναλυτική προσέγγιση


Η φροϋδική ερμηνεία των ονείρων με την ψυχοθεραπευτική της διάσταση παραλληλίζεται με τον αποτροπιασμό των αρχαίων Ελλήνων, ενισχύεται με την ψυχαναλυτική τοποθέτηση του R. Langs και συγκρίνεται με τον αρχαίο ελληνικό τρόπο ερμηνείας. Τελικά διαφαίνεται ότι η ευρύτερη έννοια του ονείρου στη σύγχρονη εποχή είναι ίδια με της αρχαιότητας. Εάν η ψυχαναλυτική ερμηνεία των ονείρων ωθεί το άτομο να αντιμετωπίσει καταπρόσωπο και όχι συγκεκαλυμμένα τους φόβους, τους συμβιβασμούς και την αλήθεια για τον εαυτό του, τότε αναδύεται και αποκαλύπτεται το απολλώνιο πνεύμα με τα ίδια αξιώματά του, όπως το “γνώθι σαυτόν”.

Περιέχει Βιβλιογραφία

Ψυχανάλυση, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001, 142 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Γεωργιάδης-Βιβλιοθήκη των Ελλήνων, Αγγελάκη Εκδόσεις