Παρασκευάς Καρασούλος

Ελληνες λογοτέχνες
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Υμηττό.
Μπήκε στη δισκογραφία το 1987 με το δίσκο Το Μαγικό Κλειδί που συνέθεσε ο Στέφανος Κορκολής και ερμήνευσε η Μαρία Δημητριάδη. Οι επόμενοι δύο δίσκοι του έχουν επίσης την υπογραφή του Στέφανου Κορκολή: το 1988 κυκλοφορεί ο δίσκος Λες κι είσαι νύχτα, όπου ο συνθέτης τραγουδάει κιόλας, και το 1989 ο δίσκος Παλίρροια τον οποίο ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη. Τα τραγούδια Δεν είσαι εδώ και Και σ’ αγαπώ μένουν στο χρόνο.
Το 1991 συνεργάζεται πάλι με τη Δήμητρα Γαλάνη στο δίσκο Φως. Ο δίσκος αυτός είναι η πρώτη συνθετική απόπειρα της Δήμητρας Γαλάνη και τραγούδια που κάνουν επιτυχία και παραμένουν διαχρονικά είναι το Δυο μέρες μόνο και το Στο πάτωμα τα ρούχα σου.
Το 1996 είναι η χρονιά σταθμός για τον Παρασκευά Καρασούλο: κυκλοφορεί ο ψηφιακός δίσκος “Μικρή πατρίδα” σε μουσική Γιώργου Ανδρέου και ερμηνεία Παντελή Θεοχαρίδη, Μόρφως Τσαϊρέλη, Γιώργου Νταλάρα, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ελένης Τσαλιλογοπούλου, ο οποίος είναι ο πρώτος της δισκογραφικής και εκδοτικής του εταιρίας Μικρή Άρκτος. Η “Μικρή πατρίδα” γίνεται το σήμα κατατεθέν του και ένα από τα διαχρονικότερα ελληνικά τραγούδια ενώ η Μικρή Άρκτος συνεχίζει με πολύ ενεργή παρουσία στα πράγματα της ελληνικής δισκογραφίας.
Το 2000 εκδίδονται από τη Μικρή Άρκτο τα δύο βιβλία του “Μικρή Πατρίδα” και “Η Στίξη των Ημερών” και ένα χρόνο αργότερα ο επόμενος ψηφιακός του δίσκος Δον Κιχώτες σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου και ερμηνεία Μαρίας Δημητριάδη, ενώ μέσω της καλλιτεχνικής εταιρίας δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους με τις Ακροάσεις Δημιουργών και Ερμηνευτών της Μικρής Άρκτου.
Το 2015 κάνει το πρώτο του βήμα στο θέατρο, συγγράφοντας το κείμενο και τους στίχους της παιδικής μουσικοθεατρικής παράστασης “Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας”, η οποία ανέβηκε στο θέατρο Badminton σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράττου και μουσική του Νίκου Κυπουργού.
Το ίδιο διάστημα κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο έναν κύκλο παιδικών τραγουδιών “Ποιος μου χάλασε το τραίνο;” που συνυπογράφει τους στίχους τους με τον Γιάννη Βασιλόπουλο, διακριθέντα στιχουργό της 4ης Ακρόασης της Μικρής Άρκτου και την μουσική υπογράφει ο Γιώργος Ανδρέου. Στον δίσκο συμμετείχαν οι ερμηνευτές Δήμητρα Σελεμίδου, Κορίνα Λεγάκη, Δημήτρης Βουτσάς, Δήμητρα Γαλάνη και Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Μικρή πατρίδα
Μικρή πατρίδα βιβλίο που περιλαμβάνει τους στίχους που έγραψε από το 1987 μέχρι το 2000
Με 12 ακουαρέλες του Ανδρέα Γεωργιάδη

Περπατούσα για χάρη σου
του φεγγαριού το δρόμο
Κατέωηκα ως τον Άδη σου
κοντά σου να ‘μαι μόνο.

Σπατάλησα για χάρη σου
τ’ αδέσποτά μου χρόνια
Ζωή είπα το σκοτάδι σου
και το ‘ντυσα με λόγια.

Πολλές φορές σε μίσησα
που σ’ αγαπούσα τόσο
Όσες φορές σε ζήτησα
μ’ έκανες να ματώσω.
112 σελ.

Η στίξη των ημερών
45 χαϊκού
Η στίξη των ημερών είναι το δεύτερο βιβλίο του Παρασκευά Καρασούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Μικρής Άρκτου, στο οποίο παρουσιάζονται 45 μικρά τρίστιχα ποιήματα – χαϊκού, γραμμένα στη διάρκεια των τελευταίων ετών από τον στιχουργό.
Η στίξη των ημερών παρουσιάζει για πρώτη φορά, μέσα από τη φόρμα των μικρών ποιημάτων-χαϊκού -φόρμα γραφής, που όπως είναι γνωστό απαιτεί εξαιρετική οικονομία και πυκνότητα λόγου- εικόνες από κόσμους συμπυκνωμένου βάθους με το ιδιαίτερο ύφος και χρώμα της γραφής του Π. Καρασούλου. Αλλά και με αναγνωρίσιμο το λυρισμό και την ευαισθησία που αγαπήσαμε στα τραγούδια του.
Την υπαινικτική και διακριτική εικονογράφηση των ποιημάτων, χρησιμοποιώντας την ιδέα των σημείων στίξης, υπογράφει ο Ανδρέας Γεωργιάδης.
95 σελ.

Τρεις τελείες
Από το Μαγικό Κλειδί, που ήταν και η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του στιχουργού Παρασκευά Καρασούλου το 1987 (σε μουσική Στέφανου Κορκολή και ερμηνεία της Μαρίας Δημητριάδη) έως σήμερα, τα τραγούδια του έμειναν πολλές φορές στα χείλη μας αλλά και στην καρδιά μας.
Τραγούδια όπως η “Μικρή πατρίδα”, οι “Δον Κιχώτες”, “Τον εαυτό του παιδί”, το “Δυο μέρες μόνο”, το “Εφτά ζωές”, και δεκάδες άλλα, διαμόρφωσαν μια ταυτότητα εντελώς ιδιαίτερη για τον στιχουργικό λόγο του Παρασκευά Καρασούλου στην τέχνη του ελληνικού τραγουδιού.
Η Μικρή Άρκτος γιορτάζοντας τα 25 χρόνια της στιχουργικής παρουσίας του Παρασκευά Καρασούλου στο ελληνικό τραγούδι, παρουσιάζει τις Τρεις Τελείες, μια ειδική έκδοση – αναφορά στο έργο του όλα αυτά τα χρόνια.
Την έκδοση συναποτελούν ένα καλαίσθητο βιβλίο (με τους στίχους των επιλεγμένων τραγουδιών και τρία ζωγραφικά έργα του Ανδρέα Γεωργιάδη που προλογίζουν κάθε ενότητα) και 3 cd με 45 τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφικής δουλειάς του στιχουργού, επανατοποθετημένων σε τρεις θεματικές ενότητες – άξονες.
Ο τόπος, ο χρόνος και το πρόσωπο, αναδιατάσσουν δραματουργικά το υλικό των επιλεγμένων τραγουδιών σε τρεις νέους κύκλους που αποτελούν ο καθένας και ένα από τα τρία cd της έκδοσης. Είναι στην πραγματικότητα οι τρεις κυρίαρχες “δημιουργικές εμμονές” του στιχουργού που λειτούργησαν ως άξονες έμπνευσης και δημιουργίας του στην πορεία των είκοσι πέντε αυτών χρόνων.
Τρεις τελείες λοιπόν, ως ενότητες αναφοράς αλλά και ως σημεία στίξης δηλωτικά της αναμονής των επόμενων ταξιδιών που οι στίχοι του Παρασκευά Καρασούλου μέλλεται να μας ταξιδέψουν…
72 σελ.

Ποιός μου χάλασε το τραίνο;
12 Μουσικά παραμύθια (+CD)
Ξεκίνησε ως χαρούμενο κι απρόσμενο διάλειμμα. Συνομιλώντας μέσω διαδικτύου, πότε μια ιδέα, πότε ένας στίχος, έβαζε ξαφνικά μπροστά τη μηχανή του χρονομετρημένου παιχνιδιού, που συνθηματικά το ονομάζαμε μεταξύ μας “τα παράλογα” και κατέληγε πάντα σε ένα τραγούδι – κατ’ επίφαση παιδικό. Κάποια γράφτηκαν σε είκοσι λεπτά, άλλα σε δύο ώρες, άλλα σε μέρες. Τώρα, σαν να μην ανήκουν πια σ’ εμάς, αλλά σ’ έναν κόσμο εξολοκλήρου δικό τους, χρειάζεται κόπος για να θυμηθούμε σε ποιο σημείο πήρε ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλο, ποιος έγραψε τι… Έτσι, τα τραγούδια αυτά δεν μπορούσαν παρά να συνυπογραφούν.
Ένα παιχνίδι, λοιπόν. Ένα παιχνίδι όμως είναι, πριν και πάνω από όλα, σχέση. Πρώτη διάβασε τους στίχους η Δήμητρα Γαλάνη. Καταχάρηκε. Όταν τα πήρε στα χέρια του ο Γιώργος Ανδρέου, χαμογέλασε τόσο πλατιά που αμέσως νιώσαμε την παρέα να μεγαλώνει ευχάριστα, καλότυχα και ενθουσιαστικά. Είχαμε βρει τον καλύτερο συμπαίκτη. Ο Γιώργος συνέχισε το χρονομέτρημα κι έτσι σε πολύ σύντομο διάστημα είχαμε έναν κύκλο ολοκληρωμένων τραγουδιών. Μετά στην ομάδα προστέθηκαν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, αλλά και η Κορίνα Λεγάκη, η Δήμητρα Σελεμίδου και ο Δημήτρης Βουτσάς, και τώρα πια είμαστε αρκετοί οι συνεπιβάτες αυτού του παράξενου τραίνου, που ακουμπά μια στο πραγματικό, μια στο φανταστικό όπως όλα τα ωραία παιχνίδια. Όταν ακούσετε αυτό το τραίνο να σας πλησιάζει, σφυρίζοντας κάποιο από τα τραγούδια του, μη διστάσετε -μπείτε να μοιραστείτε μαζί μας την ατμόσφαιρά του. Ελεύθερα. Αυθεντικά. Όπως, όταν παίζουμε…

Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας
Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας μια επική περιπέτεια που αφηγείται την πορεία του Ιάσονα και των συντρόφων του από το Πήλιο και την Ιωλκό ως τις ακτές της Κολχίδας. Η αφήγηση αρχίζει με την πτήση του Φρίξου και της Έλλης καβάλα στο μυθικό κριάρι, διατρέχει τους άθλους των Αργοναυτών στο πέλαγος και στους αφιλόξενους τόπους της Κολχίδας και καταλήγει στα τεχνάσματα και τις φοβερές μάχες του Ιάσονα με τον δράκο, στην προσπάθειά του να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Σύμμαχοι του Ιάσονα είναι η γοητευτική μάγισσα Μήδεια, ο πιστός του σύντροφος Ορφέας και οι ηρωικοί Αργοναύτες, που αντιμάχονται παράξενα μυθικά τέρατα, πελώρια κύματα, αλλά και τις συνομωσίες των Θεών, που άγρυπνοι παρακολουθούν το ταξίδι των Ελλήνων στην Ανατολή.
Τα κείμενα και τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς των τελευταίων δεκαετιών, ένας πολύπλευρος δημιουργός που μπόλιασε με νέο ήθος το ελληνικό τραγούδι, ο Παρασκευάς Καρασούλος.

Polaroid
Ποιήματα χαϊκού

Είμαστε χώρες
που αλλάζουν σύνορα
χωρίς πολέμους

Τη συλλογή “Polaroid, Ποιήματα χαϊκού” συναποτελούν τρεις ενότητες ποιητικές (“Εκποίηση”, “Polaroid” και “Ίμερος”) με συνολικά 71 ποιήματα χαϊκού, διαρθρωμένα σε τρεις διακριτές θεματικές, που προσπαθούν να πειθαρχήσουν μέσα στο αυστηρό πλαίσιο του ποιήματος χαϊκού, εξαντλώντας κάθε υπαρκτό περιθώριο που τους δίνει ο κανόνας της φόρμας. Έτσι ο τίτλος π.χ. ενός ποιήματος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ποιητικής σύλληψης, η συνέχεια ανάμεσα στα διαφορετικά ποιήματα ορίζει τη δραματουργική εξέλιξη μιας ενότητας, ενώ τα σημεία στίξης δημιουργούν εντάσεις και υποδεικνύουν προτάσεις ρόλων.
Στην “Εκποίηση” παρακολουθούμε τη γέννηση έως και την έκπτωση δύο παράλληλων ζωών, στην ενότητα “Polaroid” αποτυπώνονται στιγμές και εντυπώσεις από διαφορετικούς Κόσμους ανθρώπων και στον “Ίμερο”, τρίτη και τελευταία ενότητα που καταλήγει τη συλλογή, τη διαδρομή του ερωτικού πόθου ανάμεσα σε δύο εραστές.
Την συλλογή κοσμούν 5 φωτογραφίες της Λίλας Σωτηρίου, που αποτελούν ποιητικές εικόνες- σχόλια των στίχων.
128 σελ.

Ποίηση-Τραγούδια
Μικρή πατρίδα (2000), Μικρή Άρκτος
Η στίξη των ημερών (2000), Μικρή Άρκτος
Τρεις τελείες (2012), Μικρή Άρκτος
Polaroid (2018), Μικρή Άρκτος

Θεατρικά έργα
Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας (2015), Μικρή Άρκτος

Παιδικά τραγούδια
Ποιος μου χάλασε το τραίνο; (2015), Μικρή Άρκτος

Πηγές: Biblionet, el.wikipedia.org, Μικρή Άρκτος