Παρασκευάς Σαϊτάνης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Παρασκευάς Σαϊτάνης γεννήθηκε στην Λάρισσα το 1983.
Μετά το λύκειο σπούδασε Μάρκετινγκ στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) με θέμα ‘Διεθνές Εμπόριο’. Με την συγγραφή άρχισε να ασχολείται στην εφηβεία. Τα ερεθίσματα του είναι κυρίως γενικευμένου ιστορικού περιεχομένου. Έχει γράψει συνολικά τρία βιβλία και το “Ημερολόγιο Αποικίας” είναι το πρώτο που εκδίδεται. Είναι παντρεμένος και έχει οικογένεια στο Ανόι του Βιετνάμ, απ’ όπου αντλεί μέρος των ιστοριών που εξιστορεί και αφορούν απλούς καθημερινούς ανθρώπους οι οποίοι έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα και χαρές με τους ανθρώπους που όλοι γνωρίζουμε στην καθημερινότητα μας, με τη μόνη διαφορά ότι διαβιούν σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.

Ο ήλιος ανατέλλει για όλους – Παρασκευάς Σαϊτάνης
Μια ιστορία δυο αντρών, σε ένα κόσμο
Στη μακρινή γαλλική αποικία του σημερινού Βιετνάμ, ο Ναμ Τγιέν Μπάο μαζί με πλήθος χωρικών, ένα πρωί στέκεται μπροστά στο μπαλκόνι του επιτρόπου Φρανσουά Ντεκρουά για να του ανακοινώσει την κίνηση για ανεξαρτησία του λαού του από τον αποικιοκρατικό κλοιό. Έπειτα από μία πολύχρονη περιπλάνηση ανά τον κόσμο, επιστρέφει στη γη του όπου οργανώνει την ένοπλη πάλη ενάντια στους αποικιοκράτες. Μία μακρόχρονη σχέση σφραγίζεται ανάμεσα στους δυο άντρες η οποία συνεχίζεται μέχρι τον θάνατο τους.

Μυθιστόρημα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2013, 381 σελ.

Ημερολόγιο αποικίας – Παρασκευάς Σαϊτάνης
Στη μακρινή γαλλική αποικία του Βιετνάμ, ο Ναμ Τγιέν Μπάο μαζί με πλήθος χωρικών, ένα πρωί στέκεται μπροστά στο μπαλκόνι του επιτρόπου Φρανσουά Ντεκρουά για να του ανακοινώσει την κίνηση για ανεξαρτησία του λαού του από τον αποικιοκρατικό κλοιό.

Ο Φρανσουά Ντεκρουά όταν είναι νέος αναγκάζεται να εγγραφεί σε στρατιωτική σχολή, απ’ όπου τελικά φεύγει μετακομίζοντας στη γενέτειρα της μητέρας του το χωριό Νισλουά, έπειτα από τον χωρισμό των γονιών του. Εκεί γνωρίζει την μικρή Κριστίν με την οποία μεγαλώνουν μαζί. Πηγαίνουν στο Παρίσι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και παντρεύονται στο ύψιστο επιστέγασμα του έρωτα τους. Τα χρόνια κυλούν ήρεμα, ο Φρανσουά δουλεύει στο δημαρχείο, ενώ ταυτόχρονα γεννιέται η μικρή τους κόρη Λενόρ. Λίγο πριν τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, η οικογένεια μετατίθεται στην χερσόνησο της Ινδοκίνας.

Στα άγνωστα κατακτημένα εδάφη λοιπόν, περίπου τα ίδια χρόνια με τον Φρανσουά Ντεκρουά, γεννιέται ο Ναμ Τγιέν Μπάο. Γιος διδασκάλου, υψηλό για την εποχή αξίωμα, φοιτά στο καλύτερο σχολείο της πρωτεύουσας. Ο Ναμ φυγαδεύεται με πλοίο στη Νέα Υόρκη. Εκεί μένει κάποια χρόνια. Του γεννάται το αίσθημα για την ανεξαρτησία του λαού του και αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί. Σαλπάρει για την Γαλλία όπου εγγράφεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα και δικτυώνεται στον αγώνα. Με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου διώκεται και φυγαδεύεται από τα μέλη του κόμματος στη Ρωσία. Η κατάρρευση του Τσαρικού καθεστώτος τον βρίσκει στη Μόσχα να ζητάει τη βοήθεια των ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης για παροχή οπλισμού και στρατιωτικής εκπαίδευσης στον λαό του με σκοπό να εξεγερθούν ενάντια στους Γάλλους.

Έπειτα από μία πολύχρονη περιπλάνηση ανά τον κόσμο, καταφέρνει να επιστρέψει στο Βιετνάμ όπου οργανώνει την ένοπλη πάλη ενάντια στους αποικιοκράτες. Εκεί συναντιέται για πρώτη φορά με τον κύριο Ντεκρουά στην επιθανάτια τελετή της πολυαγαπημένης του συζύγου Κριστίν. Μία μακρόχρονη σχέση σφραγίζεται ανάμεσα στους δυο άντρες η οποία συνεχίζεται μέχρι τον θάνατο τους στη γη του Βιετνάμ.

Μυθιστόρημα, Historical Quest, 2019, 412 σελ.

Μυθιστορήματα
Ο ήλιος ανατέλλει για όλους (2013), Bookstars – Γιωγγαράς
Ημερολόγιο αποικίας (2019), Historical Quest

Πηγές: Biblionet, Historical Quest, Bookstars – Γιωγγαράς