Παρασκευή Ακριτίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Παρασκευή Ακριτίδου γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει τόπο μόνιμης κατοικίας την Καλαμάτα.
Σπούδασε και έχει πτυχίο Ελληνικής Φιλολογίας από το τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε και ολοκλήρωσε Πρόγραμμα Erasmus στο Freie Universitat Berlin (Βερολίνο Γερμανία). Πήρε Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης “Γλωσσολογία” από το τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήρε Πτυχίο Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας Ιονίου Παν/μίου (Κέρκυρα). Ειδικές γνώσεις: Επάρκεια διδασκαλίας Αγγλικής γλώσσας (Proficiency) – Επάρκεια διδασκαλίας Γερμανικής γλώσσας (Kleines Sprachdiplom) – Πτυχίο Πιάνου (βαθμός Άριστα) – Μαθήματα Ελληνικής Παλαιογραφίας (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο, Διάρκεια παρακολούθησης 3 έτη) – Κρατική Πιστοποίηση Α΄ και Β΄ Επιπέδου Επιμόρφωσης στις ΤΠΕ (Η/Υ). Μετά από επιτυχείς εξετάσεις (ΑΣΕΠ) διορίσθηκε και εργάζεται ως καθηγήτρια Φιλολογίας στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει υπηρετήσει σε σχολεία της Κορινθίας, της Κέρκυρας και της Μεσσηνίας. Έχει λάβει μέρος σε επιμορφωτικά σεμινάρια για πρωτοδιόριστους εκπαιδευτικούς, για την διδασκα­λία των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας σε Γυμνάσιο και Λύκειο καθώς και σε σεμινάρια με θέματα Περιβαλλοντικά. Έχει συμμετάσχει σε Συνέδρια ως εισηγήτρια με θέμα τον Πολιτισμό και την Αισθητική στην Εκπαίδευση (Πειραιάς 2006), τον Λαϊκό Πολιτισμό και Πολιτιστικούς Φορείς (Βόλος 2007), την Υφολογική λειτουργία της στίξης και της ενεργητικής μετοχής στην ποίηση του Καβάφη (Αθήνα 2007) καθώς και με θέμα την ένταξη και χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία (Πάτρα 2011).
Ποίηση
Μια σταλιά ποιήματα (2015), Λεξίτυπον
Αποστάγματα (2016), Λεξίτυπον
Συννεφοσυνάγματα (2017), Λεξίτυπον
Ηλιόστιχα (2018), Λεξίτυπον
Νυχτερινά (2019), Λεξίτυπον
Ονειροτεχνήματα (2020), Λεξίτυπον
Χαϊκού Λυρισμού Αρχαϊκού (2021), Λεξίτυπον
Ερωτηματικά (2022), Λεξίτυπον

Θεατρικά έργα
Παρωδία της τραγωδίας “Ελένη” του Ευριπίδη (2014), Λεξίτυπον

Ερωτηματικά – Παρασκευή Ακριτίδου

Ερωτηματικά100 Χαϊκού


Αν το φεγγάρι
ήταν όντως δρεπάνι,
θα ’κοβε τ’ άστρα;

–Ποιο παιχνίδι σου
θες να παίξουμε απόψε;
–Της ευτυχίας.

Ποίηση, Λεξίτυπον, 2022, 110 σελ.

Χαϊκού Λυρισμού Αρχαϊκού – Παρασκευή Ακριτίδου

Χαϊκού λυρισμού αρχαϊκού


Παγιδευμένος
ο Νάρκισσος σε κήπο
με νάρκες-εγώ.

Στον λαβύρινθο
του Έρωτα θα ’βρεις μόνο
τον Μινώταυρο.

Ποίηση, Λεξίτυπον, 2021, 56 σελ.

Ονειροτεχνήματα – Παρασκευή Ακριτίδου

111 χαϊκού για τα όνειρα


“Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μόνοι μας
είναι απλά ένα όνειρο.
Ένα όνειρο που ονειρευόμαστε μαζί με άλλους
είναι πραγματικότητα”.
Yoko Ono

Ποίηση, Λεξίτυπον, 2020, 122 σελ.

Νυχτερινά – Παρασκευή Ακριτίδου

50 χαΐκού για τον ουρανό, τη σελήνη και τ’ άστρα


Η παρούσα ποιητική συλλογή πρόκειται για μια σειρά από μεταφορικές απεικονίσεις του νυχτερινού ουρανού με τη σελήνη και τα αστέρια σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα ποιήματα είναι διαρθρωμένα σε ένα σύνολο με χαλαρή συνεκτικότητα εν είδει παραμυθιού, όπως μαρτυρά άλλωστε και το τελευταίο χαϊκού της συλλογής.

Ποίηση, Λεξίτυπον, 2019, 60 σελ.

Ηλιόστιχα -Παρασκευή Ακριτίδου

90 χαϊκού για τον ήλιο και τη θάλασσα


Ρόδι ο ήλιος
γεμίζει τη θάλασσα
πορφυρά σπόρια.

Ποίηση, Λεξίτυπον, 2018, 98 σελ.

Συννεφοσυνάγματα – Παρασκευή Ακριτίδου

60 + 1 χαΐκού για τα σύννεφα

Ποίηση, Λεξίτυπον, 2017, 69 σελ.

Αποστάγματα – Παρασκευή Ακριτίδου

80 χαΐκού για τη ζωή, την τέχνη και τον θάνατο


Αυτή η συλλογή περιλαμβάνει χαϊκού που γράφτηκαν από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015. Παραδοσιακά, τα χαϊκού είναι φυσιολατρικά ποιήματα με ορισμένο αριθμό στίχων (3) και συλλαβών (5-7-5). Στην Ελλάδα όμως, το είδος τους έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο αποτύπωσης όχι μόνο της φύσης και του εξωτερικού κόσμου αλλά και της σκέψης και του εσωτερικού κόσμου των ποιητών που το επέλεξαν ως ποιητική μορφή έκφρασης.
Έτσι, ακολουθώντας την παραπάνω τάση προσπάθησα στη συνέχεια να χωρίσω τα χαϊκού της παρούσας συλλογής σε κατηγορίες ανάλογα με το πού αναφέρονται, συγκεκριμένα στη Ζωή και στον Θάνατο, στην Ποίηση και στην Τέχνη γενικά, θέματα τα οποία απασχολούν πάντοτε τους ανθρώπους. Γι’ αυτό, αν και τα εν λόγω χαϊκού ενέχουν έναν προσωπικό τόνο, θεωρώ ότι μπορούν να γεννήσουν συναισθήματα και σκέψεις οικείες και σε όσους θελήσουν να τα διαβάσουν.
Καρδαμύλη, Δεκέμβριος 2015

Ποίηση, Λεξίτυπον, 2016, 100 σελ.

Μια σταλιά ποιήματα – Παρασκευή Ακριτίδου

69 χαϊκού για τον έρωτα και τη φύση

Ποίηση, Λεξίτυπον, 2015, 80 σελ.

Παρωδία της τραγωδίας “Ελένη” του Ευριπίδη – Παρασκευή Ακριτίδου
Η υπόθεση βασίζεται στην εκδοχή του Ηρόδοτου που τριάντα χρόνια νωρίτερα είχε ισχυριστεί ότι η Ελένη, αφήνοντας τη Σπάρτη και τον Μενέλαο, δεν είχε ακολουθήσει τον Πάρη στην Τροία αλλά είχε καταφύγει στην Αίγυπτο.
Την Ελένη συναντά μετά την άλωση της Τροίας ο Μενέλαος που καταπλέει στην Αίγυπτο και μαθαίνει έκπληκτος ότι ο καταστροφικός πόλεμος της Τροίας είχε βασιστεί σε ένα ψέμα. Ο βασιλιάς της Αιγύπτου Θεοκλύμενος θέλει να νυμφευθεί την Ελένη, αλλά τελικά εκείνη με τον Μενέλαο καταφέρνουν να διαφύγουν κρυφά.
Η Ελένη του Ευριπίδη έγινε αρκετές φορές αντικείμενο παρωδίας, αρχικά από τον Αριστοφάνη στην κωμωδία του Θεσμοφοριάζουσες…
(Δρ. Ιωάννης Πλεμμένος, ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών)

Θεατρικό, Λεξίτυπον, 2014, 66 σελ.

Πηγές: Biblionet, Λεξίτυπον

Please wait...